Ήπειρος: Ένας σύμμαχος για τους πάσχοντες με άνοια και τις οικογένειές τους

Έναν νέο σύμμαχο έχουν οι πάσχοντες από άνοια και οι φροντιστές τους στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, με τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.).

Το Κέντρο Ημέρας αποτελεί μία μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με άνοια, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες μη θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Για μια σημαντική για την περιοχή κοινωνική δομή, με περιφερειακή εμβέλεια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ε.Ψ.Ε.Π. Παναγιώτης Κρανάς, λέγοντας ότι η όλη προσπάθεια ευοδώθηκε μετά από δέκα χρόνια, καθώς η πρώτη απόπειρα, σε συνεργασία με την περιφέρεια, δεν προχώρησε. 

«Σκόνταψε στη βιωσιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος, που το Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια έφτασε στην εκκίνηση, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με δημόσια δαπάνη 670.383,33 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο κ. Κρανάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την περιφέρεια Ηπείρου στο πρόσωπο της αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου, η οποία τόνισε πως η περιφέρεια και προσωπικά ο Αλ. Καχριμάνης στηρίζουν διαχρονικά τις δράσεις της Ε.Ψ.Ε.Π.

«Πέρα από τα προγράμματα, αν δεν υπήρχε ο ζήλος των ανθρώπων της Ε.Ψ.Ε.Π. να υλοποιήσουν τέτοιες δράσεις, δε θα γινόταν τίποτα», σημείωσε και ευχήθηκε επιτυχία στην υλοποίηση των δράσεων.

Την ευχή και την ελπίδα το Κέντρο Ημέρας να αποτελέσει τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα συνδεθούν πολλές δομές για την άνοια, εξέφρασε ο επιστημονικά υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π., ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς, λέγοντας πως η άνοια είναι μια σύγχρονη επιδημία. 

Όπως ανέφερε, σήμερα οι ασθενείς με άνοια είναι περίπου 180.000-190.000, αριθμός που θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια. «Μαζί με τους 2-3 φροντιστές που χρειάζονται, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος», πρόσθεσε.

Στις υπηρεσίες και στη στελέχωση αναφέρθηκε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας, ψυχολόγος Μαρία- Λαμπρινή Κούλα. 

Το Κέντρο, στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παρέχει, σε πενθήμερη βάση (07:00 – 15:00), από τα εξειδικευμένα στελέχη της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας, υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, σε φροντιστές, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η αυτονομία των ασθενών, καθυστερώντας ή και αποφεύγοντας τη μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα.

Επιπρόσθετα, σκοπός του είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και η αγωγή της κοινότητας, όπως και η προώθηση της έρευνας στο πεδίο.

Βασικές υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι η διάγνωση – αξιολόγηση των ασθενών, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες (ατομικές και ομαδικές), ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών, τηλεφωνικές συνεδρίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών υγείας – πρόνοιας. 

Το Κέντρο Ημέρας είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις λοιπές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΤΟΨΥ Ιωαννίνων και γενικότερα της υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Κέντρο Ημέρας απασχολούνται, στελεχώνοντας την Πολυκλαδική Θεραπευτική του Ομάδα (ΠΘΟ), οκτώ επαγγελματίες με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ήτοι επιστημονικός υπεύθυνος με ειδικότητα ψυχολόγος, νευρολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, ειδικός θεραπευτής- λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, νοσηλευτής, διοικητικός υπάλληλος. 

Η ΠΘΟ συμπληρώνεται και υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες (Ιατρός Παθολόγος, Ειδικός Διατροφολόγος, Ειδικοί Θεραπευτές) για την υλοποίηση πολύ ειδικών και εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας υποστηρίζεται και αξιολογείται από εξωτερικό επόπτη.

Ξεκινά προσπάθεια διασύνδεσης

Το Κέντρο λειτουργεί στο κτιριακό συγκρότημα του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. (ισόγεια γραφεία 122-123), επί της οδού Αρχ. Μακαρίου 11. 


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες), από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, τόσο από την επιστημονικά υπεύθυνη όσο και από τα άλλα μέλη – στελέχη της ΠΘΟ του Κέντρου Ημέρας, στο τηλέφωνο 2651034200 και στο email kenanoias_ioa@yahoo.com, www.epsep.gr). 


Η παροχή των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας σε όλους τους ωφελούμενους από την λειτουργία του είναι δωρεάν.


Όπως εξήγησε η κ. Κούλα, επίσημη καταγραφή των ατόμων με άνοια σε περιφερειακό επίπεδο δεν υπάρχει, ωστόσο άμεσα θα ξεκινήσει μια προσπάθεια διασύνδεσης με νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς, ώστε να ενημερωθούν για το πώς το πρόγραμμα της Ε.Ψ.Ε.Π. θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο δικό τους θεραπευτικό πρόγραμμα.


Από την πλευρά του, ο κ. Κρανάς κατέστησε σαφές ότι θα βγει μια δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και η επιλογή θα γίνει μετά από σχετική αξιολόγηση, διευκρινίζοντας ότι η δυναμικότητα του Κέντρου Ημέρας δεν είναι απεριόριστη. 


Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα μπορούν να προσφέρονται υπηρεσίες σε 80 περίπου άτομα.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Ένας σύμμαχος για τους πάσχοντες με άνοια και τις οικογένειές τους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8266994475491721825
item