Γιάννενα: «Μέτρα» από το Δήμο μετά την κατάρρευση στέγης στο Κάστρο Γιάννενα: «Μέτρα» από το Δήμο μετά την κατάρρευση στέγης στο Κάστρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Μέτρα» από το Δήμο μετά την κατάρρευση στέγης στο Κάστρο

Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί κατοίκους πολλών περιοχών της πόλης των Ιωαννίνων επανέρχεται στην επικαιρότητα και ζητά επειγόντως λύση: Πρόκειται για τα ετοιμόρροπα εγκαταλειμμένα κτίρια – ιδιωτικά επί το πλείστον- τα οποία «στολίζουν» σχεδόν κάθε γειτονιά και είναι έτοιμα να πέσουν στα κεφάλια ανυποψίαστων πεζών ή και πάνω σε αυτοκίνητα.

Χθες ανακοινώθηκε ένα νέο περιστατικό εντός του Κάστρου και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Ιουστινιανού και Φιλανθρωπινών, όταν κατέρρευσε στέγη κτιρίου, ενώ είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες ή και ημέρες να καταρρεύσουν και άλλα τμήματά του. 

Η ανακοίνωση έγινε από το Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος σε συνεργασία με την Αστυνομία τοποθέτησε σήμανση και απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για λόγους ασφαλείας να μη διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο.

Πρόκειται για μια τυπική ενημερωτική διαδικασία για το συγκεκριμένο ετοιμόρροπο ακίνητο, που επαναφέρει το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, των οποίων είτε οι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να τα συντηρήσουν ή έχουν αποδημήσει και οι κληρονόμοι τους δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την τύχη τους. 

Τα ακίνητα παραδομένα στη φθορά του χρόνου μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, μέχρι να καταρρεύσουν σταδιακά, με τον κίνδυνο για κάποιο ατύχημα ή και δυστύχημα να είναι μόνιμος για τους γείτονες, αλλά και τους ανυποψίαστους περαστικούς.

Κτίρια σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν σε κάθε χωριό, αλλά και οικισμό, όμως το πρόβλημα είναι έντονο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στα Γιάννενα που υπάρχουν και ψηλά κτίρια, αλλά και άλλα με μεσοτοιχίες που απειλούν με κατάρρευση και τα διπλανά τους.

Αν και οι διαμαρτυρίες είναι συχνές ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταγραφής-είχε ζητηθεί άλλωστε και πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος- των εγκαταλελειμμένων ακινήτων ή και αν ακόμη το έχει πράξει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις κατεδάφισης των επικίνδυνων κτιρίων. 

Το επιχείρημα ότι είναι ιδιωτικά έχει βάση, όμως θα έπρεπε και πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ώστε να ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης ή κατεδάφισης των κτιρίων και εφόσον συναντούσε άρνηση ή αδυναμία εντοπισμού των ιδιοκτητών να προχωρήσει ο ίδιος στις εργασίες και να καταλόγιζε τη σχετική δαπάνη. 

Κάτι τέτοιο όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε με αποτέλεσμα ελάχιστα παλαιά κτίρια να έχουν κατεδαφιστεί και τα υπόλοιπα να μετατρέπονται σταδιακά σε ερείπια, με ένα κραυγαλέο παράδειγμα παλαιό κτίριο παραπλεύρως του πρώην ΙΚΑ κοντά στο Γηροκομείο.

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο
Βέβαια πρόκειται για ένα ζήτημα με πανελλήνιες διαστάσεις και πριν λίγο καιρό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εξαγγείλει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να περάσουν στους Δήμους τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιωτών, Δημοσίου ή αγνώστου ιδιοκτήτη, οι οποίοι και θα είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα διατηρητέα ακίνητα που έχουν εγκαταλειφτεί ακόμη και από εν ζωή ιδιοκτήτες τους, καθώς το κόστος ανακατασκευής και συντήρησης είναι πολύ υψηλό. Τέτοια κτίρια υπάρχουν στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ζαγόρι, στο Μέτσοβο, στα Τζουμέρκα.

Για το θέμα έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο. 

Μέχρι τότε όμως κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να του πέσει ξαφνικά στο κεφάλι, γι’ αυτό και ο Δήμος Ιωαννιτών πρώτα και μετά οι μικρότεροι θα πρέπει να πάρουν ουσιαστικά αποτρεπτικά μέτρα και όχι να αρκούνται απλά στις προειδοποιητικές ανακοινώσεις προς τους πολίτες.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Μέτρα» από το Δήμο μετά την κατάρρευση στέγης στο Κάστρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4707964363203745893
Σχόλια
item