Θεσπρωτία: Βρέθηκε αρχαίος αμφορέας στη θάλασσα! στα ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Στη θαλάσσια περιοχή "ΖΑΒΙΑ" Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα, βρέθηκε στις 11 Ιουνίου 2021 και ανασύρθηκε θαλάσσιος αμφορέας. 

Ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό η Λιμενική αρχή Συβότων, όπου μεταφέρθηκε ο αμφορέας,  ενώ πρόκειται να παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Δεν γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία για τον συγκεκριμένο αμφορέα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα κάνει την εκτίμηση, ωστόσο γενικά να σημειώσουμε, με την ευκαιρία της ανεύρεσης του αμφορέα στα Σύβοτα,   ότι  ανεκμετάλλευτος παραμένει ο αρχαιολογικός πλούτος  στη θαλάσσια αυτή περιοχή. 

Αυτός ο πλούτος σχετίζεται με την περίφημη ναυμαχία των Συβότων το 433 π.Χ., που περιγράφει ο Θουκυδίδης, από την οποία έχουν ανακαλυφθεί κατά το παρελθόν κάποια ευρήματα, ωστόσο είναι αναγκαία η εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα.  

Τα 100 βυθισμένα πλοία (τριήρεις), τμήματα του οπλισμού (σπαθιά, ακόντια, περικεφαλαίες, βέλη, τρίαινες) και ο υπόλοιπος εξοπλισμός των πλοίων (αμφορείς και υδρίες για τα τρόφιμα και το νερό κ.λπ.), από την άγνωστη για πολλούς ναυμαχία των Συβότων, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη στον πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής, περιμένοντας τους ερευνητές – αρχαιολόγους να τα εντοπίσουν και να τα αναδείξουν.

Εκτιμάται πως πρόκειται για σπουδαία ευρήματα, που θα δώσουν χρήσιμες απαντήσεις φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ναυμαχίας όλων των εποχών (;) με κριτήριο τον αριθμό πλοίων.

Δύο στόλοι, 290 πλοία…

Η ναυμαχία των Συβότων, που τότε ήταν έρημος τόπος, όπως γράφει ο Θουκυδίδης («ἐστί δέ τά Σύβοτα της Θεσπρωτίδος λιμήν ἔρημος»), έγινε το 433 π.Χ. στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις νησίδες των Συβότων και τον κάβο της Λευκίμης με αντιπάλους τους Κερκυραίους και τους Κορινθίους. 

Οι δύο στόλοι αποτελούνταν από 290 συνολικά πλοία (τριήρεις). Οι Κορίνθιοι είχαν 150 και οι Κερκυραίοι 140 (μαζί με τα 30 των συμμάχων τους Αθηναίων). 

Αιτία της ναυμαχίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Θουκυδίδης στα «Ιστορικά», ήταν η διεκδίκηση από τους Κορινθίους της Επιδάμνου, η οποία ήταν αποικία των Κερκυραίων και βρίσκεται σήμερα επί αλβανικού εδάφους. 

Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι νίκησαν. Σε σημεία της στεριάς έστησαν αναμνηστικά τρόπαια της νίκης και οι Κορίνθιοι και οι Κερκυραίοι. Κατά τη ναυμαχία βυθίστηκαν 70 κερκυραϊκές τριήρεις και 30 κορινθιακές.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Βρέθηκε αρχαίος αμφορέας στη θάλασσα! στα ΣΥΒΟΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 8852604399595723554
item