Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Εμείς θα κριθούμε για τις μεταρρυθμίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα λέει

Τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου υπερασπίστηκε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας πως οι ρυθμίσεις προστατεύουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που μιλά για νομοσχέδιο «έκτρωμα» και για «ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» υπογράμμισε πως το υπο συζήτηση νομοσχέδιο ακολουθεί την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης που «ξεκίνησε με την μείωση φόρων, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Την απλούστευση των αδειοδοτήσεων. 

Τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην Παιδεία, το περιβάλλον και τη χωροταξία. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ταμείου Ανάκαμψης ενώ θα ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις για τις επικουρικές συντάξεις και την κατάρτιση».

Ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε και για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο μιλώντας για «δολοφονία χαρακτήρα», ωστόσο πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Από εδώ και πέρα θα κριθούμε στην πράξη. Και εσείς και εγώ. 

Εσείς για όσα λέτε για το νομοσχέδιο και εμείς από τις διατάξεις από την ψηφιακή κάρτα, τις γονικές άδειες, τους πατεράδες που παίρνουν άδεια 14 ημερών. Θα κριθούμε από τους εργατοτεχνίτες που εξισώνονται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και από τους ταχυμεταφορείς που αποκτούν εργασιακά δικαιώματα».

Ο υπουργός εστιάζοντας στους κεντρικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου επισήμανε την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας με την παράλληλη αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ«Εμείς λοιπόν οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που δεν κάνατε εσείς που δήθεν είστε ευαίσθητοι. 

Συνδέουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας με το ΕΡΓΑΝΗ ώστε να είναι ορατό το πόσες ώρες εργάζεται κάθε εργαζόμενος ώστε να δηλώνονται οι ώρες να πληρώνονται οι υπερωρίες κλπ.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που μας επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Θα χαιρόμουν αν αύριο το μέτρο αυτό το ψήφιζαν και οι 300. 

Θα ήταν αδιανόητο για λόγους κομματικής εμπάθειας να μην ψηφιστεί. Εμείς θα κάνουμε ονομαστική για όλα τα άρθρα και θα μετρήσουμε πως τοποθετείτε κάθε κόμμα για αυτό που λέτε οδοστρωτήρα. Το εργαλείο αυτό θα είναι γενικής εφαρμογής. 

Θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα προχωρήσει στις μικρότερες με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς λοιπόν που είμαστε κακοί και θέλουμε να αποξενωθούμε από τους ψηφοφόρους μας αν θέλαμε να τους βλάψουμε γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή τη ψηφιακή κάρτα;» είπε.

Απαντώντας παράλληλα στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις που αφορούν την Επιθεώρηση Εργασίας ανέφερε «αν όντως θέλαμε να καλύψουμε τους φίλους μας όπως λέτε τότε γιατί κάνουμε το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή; Δεν θα ήταν καλύτερο για εμάς να το κρατήσουμε στον δικό μας έλεγχο;».

Αναφορικά με τις διατάξεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας επισήμανε ότι βασίζονται στην ευρωπαϊκή οδηγία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ«Εισάγουμε την άδεια πατρότητας για 14 ημέρες - πληρωμένη. 

Εισάγουμε πληρωμένη γονική άδεια και για τους δύο γονείς για 2 μήνες. Εισάγουμε άδεια φροντιστή για να δει κάποιος τους άρρωστους γονείς του για παράδειγμα. Εισάγουμε ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου στην βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Διευρύνουμε αυτό που εσείς ψηφίσατε αν και σήμερα το κάνετε μείζον πολιτικό ζήτημα μιλώντας για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό.

 Είναι έτσι; Ο κ Τσίπρας δεν γνώριζε το καλοκαίρι του 2017 όταν πήγε στον Παπαστράτο ότι έχει σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. 

Μεταξύ άλλων σημείωσε τότε ως πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εργαζόμενους «δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε υγιή επιχείρηση που φροντίζει τις εργασιακές σχέσεις». Δηλαδή την διευθέτηση. 

Θα περιμένω ένα συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα αντί να παριστάνει συνέχεια τον εισαγγελέα. Εκεί δεν υπήρχαν απλήρωτα 10ωρα ή υπερωρίες με ρεπό; Να κάνει κριτική το ΚΚΕ το κατανοώ αν και διαφωνώ. Αλλά να κάνετε εσείς οι υπόλοιποι δηλαδή το ΚΙΝΑΛ που το νομοθέτησε το 2010 και ο κ. Τσίπρας που το εφάρμοσε ξεπερνά κάθε προηγούμενο. 

Όταν μας καλέσατε να κάνουμε υποχρεωτική τη σύμβαση ξενοδόχων - ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν γνωρίζατε ότι έχει μέσα την διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Αυτό μας ζητήσατε πριν από ένα μήνα να κάνουμε υποχρεωτικό. 

Μας κατηγορείτε ότι επεκτείνουμε την διευθέτηση και στις ατομικές αλλά σας εξηγώ ότι αυτό κάνουν όλες οι χώρες ΕΕ και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Δηλαδή τι θέλετε; να γίνουμε πιο αριστεροί και από τις αριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ;» είπε.

Παράλληλα για τις συνδικαλιστικές ρυθμίσεις είπε μεταξύ άλλων«Κάθε Έλληνας που κάνει παράνομες πράξεις συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών που αίρεται και ορθά η ασυλία τους είναι υπόλογος. 

Ο συνδικαλιστής είναι «Ιερή αγελάδα»;» και πρόσθεσε «Επιμένουμε και στην ρύθμιση ώστε στην κοινή ωφέλεια να λειτουργεί το 1/3 της υπηρεσίας σε απεργίες ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα της απεργίας αλλά και το δικαίωμα του μαθητή να πάει στο πανεπιστήμιο, του εργαζόμενου στην δουλειά του αρρώστου να πάει στο φαρμακείο».

Οι επιθέσεις που δέχομαι είναι «δολοφονία χαρακτήρα»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην προσωπική κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το προωθούμενο νομοσχέδιο.

«Οι περισσότερες επιθέσεις που δέχθηκα στην Βουλή δεν ήταν πολιτικές. Ηταν προσωπικές και δολοφονία χαρακτήρα. Δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο. Έχετε άγχος σε σχέση με το πως πάτε στις δημοσκοπήσεις. Βγάζετε εμπάθεια και μίσος. 

Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι οι άνθρωποι που κατηγορείτε έχουν οικογένεια, διαδρομή και παρουσία στην πολιτική. Δεν είμαι καινούργιος. Εχω κριθεί κατ επανάληψη από την κοινωνία. Από το 2007 που κατεβαίνω εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις. 

Στις τελευταίες πήρα την πρώτη θέση στον Βόρειο τομέα. Ακούστε λοιπόν. Βγήκε χθες ο αρχηγό σας. Δεν δίνω και τόσο μεγάλη σημασία. Είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Όλοι είμαστε γνωστοί και ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο κ. Τσίρπας στο ψέμα. 

Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από το έργο μας και την παρουσία μας. Είμαι λοιπόν υπερήφανος που γλιτώσαμε 1 εκατ ευρώ την ημέρα από την Ολυμπιακή. Που σώσαμε την ιστορία του ΟΣΕ. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αεροδρομίων. 

Είμαι υπερήφανος που η μετοχή της ΔΕΗ από 1,2 ευρώ πήγε στα 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ που με περιλούζετε με τόσα κοσμητικά επίθετα. Από εδώ και πέρα θα κριθούμε στην πράξη. Και εσείς και εγώ. Εσείς για όσα λέτε για το νομοσχέδιο και εμείς από τις διατάξεις από την ψηφιακή κάρτα, τις γονικές άδειες, τους πατεράδες που παίρνουν άδεια 14 ημερών. 

Θα κριθούμε από τους εργατοτεχνίτες που εξισώνονται με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και από τους ταχυμεταφορείς που αποκτούν δικαιώματα. Προχωρούμε με το σχέδιό μας και εσείς μπορείτε να πάρετε τις γαλέρες για να ταξιδέψετε προς τον μεσαίωνα» ανέφερε.
epirusblog.gr
5 of 5
Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Εμείς θα κριθούμε για τις μεταρρυθμίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα λέει
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1104655293876155188
item