Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ο καυγάς με το ταίρι σου σου κάνει καλό! Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ο καυγάς με το ταίρι σου σου κάνει καλό! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ο καυγάς με το ταίρι σου σου κάνει καλό!

Διαφωνείς κι εσύ συχνά με τη σχέση σου; Τσακώνεστε για το παραμικρό; Μήπως, όμως, τελικά είναι για καλό;

Αν και τα περισσότερα ζευγάρια τσακώνονται συχνά και χωρίς σημαντικό λόγο πολλές φορές, η επιστήμη απέδειξε πως τους κάνει καλό. 

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς τσακωνόμαστε χωρίς λόγο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και δημιουργούμε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Όμως, μην ξεχνάς την παροιμία «ό,τι γίνεται είναι για καλό» και η περίπτωση των τσακωμών δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι διαφωνίες μπορεί να ωφελούν, εφ ‘όσον γνωρίζεις ένα πολύ σημαντικό πράγμα
ζευγάρια τσακώνονται

Η οικογενειακή σύγκρουση δεν είναι απαραιτήτως κακή για την υγεία σου. Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αφού έχεις στεναχωρηθεί πολύ πολλές φορές από αυτούς τους τσακωμούς. Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναπνεύσεις ή να καταπραΰνεις τον θυμό και τα νεύρα σου.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι οικογενειακές συγκρούσεις μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για μια πολύ μεγαλύτερη ζωή. Οι ερευνητές λένε ότι εάν θέλεις να ζήσεις περισσότερο και υγιέστερα, θα πρέπει να συνδυάσεις τα στυλ των διαφωνιών με το σύντροφό σου και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις.

Τι λέει η επιστήμη;
Η μελέτη περιελάμβανε 182 παντρεμένα ζευγάρια για 32 χρόνια. Ο κύριος στόχος ήταν να μάθουμε αν η συμπεριφορά του άλλου είχε επηρεάσει τη θνησιμότητα του. 

Κάθε ζευγάρι ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις στην οικογενειακή ζωή τους και για το πώς τους λύνουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πουν: «Με τρελαίνει και δεν λέω ό, τι νιώθω» ή «Με κάνει να θυμώνω, αλλά προτιμώ να καταπιέζω τα συναισθήματά μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μεγαλύτερη διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των δύο συντρόφων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σε μια διαφωνία, όπου ο ένας τείνει να κρατήσει τον θυμό του, ενώ ο άλλος κάνει τη δικιά του έκρηξη, ο κίνδυνος θανάτου διπλασιάζεται. 

Ο πιο ωφέλιμος τρόπος αντιμετώπισης των διαφορών είναι να υπάρξει ένας ζωντανός διάλογος, στον οποίο κάθε σύντροφος εκφράζει το πρόβλημά του και τις αμφιβολίες του.

Η σιωπή ποτέ δεν βοηθά
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο; Διότι τα ζευγάρια που αντιδρούν διαφορετικά σε μια σύγκρουση δεν είναι γενικά ικανοποιημένα από τον τρόπο που τσακώνονται. 

Για παράδειγμα, ένας σύζυγος ήθελε να εκραγεί και να εκφράσει το παράπονό του, ενώ η σύζυγός του προτιμούσε να μην αντιδρά και να αποφεύγει εντελώς τη σύγκρουση.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος στην οικογενειακή ζωή και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των συζύγων. Επιπλέον, όλα όσα έχουν συσσωρευτεί θα βγουν κάποια στιγμή στην επιφάνεια. Και το ίδιο θα επαναληφθεί επ ‘αόριστον.

Η επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος για να εκφράσεις αυτό που σε ενοχλεί
Τα ζευγάρια που μπορούν να έχουν το ίδιο στυλ να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους έχουν λιγότερες διαφωνίες και, με βάση τα παραπάνω, έχουν καλύτερη υγεία. 

Μαζί, βρίσκουν τη σωστή ισορροπία για τα συναισθήματά τους και συμφωνούν σε κάτι που ωφελεί και τους δύο.

Αυτό είναι που πρέπει να κάνετε. Την επόμενη φορά που θα τσακωθείς με το σύντροφό σου, δώσε προσοχή στον τρόπο που διαφωνείτε. 

Εάν παρατηρήσεις ότι ο τρόπος που εκφράζεστε είναι διαφορετικός και ότι και οι δύο δεν είστε ικανοποιημένοι στο τέλος της συζήτησης, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το συζητήσετε. Ίσως να σας βοηθήσει να ζήσετε καλύτερα στο μέλλον!

ΠΗΓΗ

epirusblog.gr
5 of 5
Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ο καυγάς με το ταίρι σου σου κάνει καλό!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 530631170997448884
Σχόλια
item