Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αν πιείς αργά καφέ; - Αυτή είναι η ιδανική ώρα Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αν πιείς αργά καφέ; - Αυτή είναι η ιδανική ώρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αν πιείς αργά καφέ; - Αυτή είναι η ιδανική ώρα

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι όταν πίνουν καφέ αργά τότε δεν μπορούν να κοιμηθούν, όμως υπάρχει λύση σε αυτό.

Πρόκειται για ένα ρόφημα που μας κρατά συντροφιά όλες τις ώρες της ημέρας αλλά που όπως φαίνεται επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, ώστε να κοιμόμαστε καλά αλλά να μπορούμε να πίνουμε και καφέ;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, οι μεγαλύτερες επιδράσεις της καφεΐνης εμφανίζονται μεταξύ 30 με 60 λεπτών μετά την κατανάλωση του ροφήματος, αλλά ο μεταβολισμός της διαρκεί πολύ περισσότερο. 

Αυτή σημαίνει πως το σώμα μας μπορεί να χρειαστεί έως και 6 ώρες για να επεξεργαστεί μόνο τη μισή ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Άρα καλό είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ μετά τις 5:00 το απόγευμα, εκτός και αν θέλουμε να ξενυχτήσουμε.

Τι άλλο μας κρατά ξύπνιους:

Ο καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης, Rob Van Dam, σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηυρέαζουν τον ύπνο μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. 

Αυτές μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επιδράσεις του καφέ, καθώς τους χρειάζεται δύο φορές περισσότερος χρόνος για να μεταβολίσουν την καφεΐνη.

Aπό την άλλη, οι καπνιστές επεξεργάζονται την καφεΐνη δύο φορές πιο γρήγορα, οπότε μπορούν να επιλέξουν ένα ρόφημα και πιο αργά το απόγευμα. 

«Η γενετική επίσης παίζει ρόλο, καθώς μερικοί άνθρωποι έχουν παραλλαγές στον γενετικό τους κώδικα που επηρεάζει τα ένζυμα στο ήπαρ που μεταβολίζουν την καφεΐνη, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας τη διαδικασία», καταλήγει ο καθηγητής.

epirusblog.gr
5 of 5
Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς αν πιείς αργά καφέ; - Αυτή είναι η ιδανική ώρα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1466641876634973844
Σχόλια
item