Βουλή: «Στοπ» στην ψήφιση των μνημονίων για τα Σκόπια

Παρότι η Αθήνα έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι σέβεται και τηρεί τις «Πρέσπες», εντούτοις διαμηνύει τώρα στα Σκόπια ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας είναι on going, αξιολογείται και κρίνεται «διαρκώς»

Το επίσημο και αυστηρό μήνυμα προς τον Ζόραν Ζάεφ εστάλη, με αφορμή την ανάρτησή του προ ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία αναφερόταν- στο πλαίσιο του Euro- στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «μακεδονική». 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας «σημειώσει» αντίστοιχες κινήσεις το τελευταίο διάστημα (όπως πχ με την «ταυτότητα» στις ποδοσφαιρικές φανέλες) αντέδρασε άμεσα εκφράζοντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου. 

Η Αριστοτελία Πελώνη δίνοντας προσοχή στην κάθε λέξη της δήλωσης, απευθύνθηκε στον Ζόραν Ζάεφ καλώντας τον να απέχει «από την διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO».

Οι καλά γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι έτερο και σημαντικό σημείο του μηνύματος του Μεγάρου Μαξίμου προς την γειτονική χώρα παραπέμπει στην «υπενθύμιση» ότι: πρώτον, η κριτική της Νέας Δημοκρατίας όταν συζητείτο η Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» για την γλώσσα και την ταυτότητα και δεύτερον ότι όπως όλα αξιολογούνται έτσι αξιολογείται και ο χρόνος, κατά τον οποίο θα κυρωθούν από την ελληνική βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας. 

«Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα εστάλη και ελήφθη από τον κ. Ζάεφ, ο οποίος πρέπει να πράξει ανάλογα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνοντας την πληροφορία -που λειτουργεί και ως μέσο πίεσης προς την Βόρεια Μακεδονία- ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να έρθουν τα μνημόνια προς κύρωση στην βουλή τουλάχιστον μέχρι το φετινό φθινόπωρο.

5325016
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας όταν ρωτήθηκε για την ημερομηνία κύρωσης των μνημονίων έκλεισε επί της ουσίας την συζήτηση για την ψήφισή τους μέσα στους επόμενους μήνες.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας όταν ρωτήθηκε για την ημερομηνία κύρωσης των μνημονίων έκλεισε επί της ουσίας την συζήτηση για την ψήφισή τους μέσα στους επόμενους μήνες λέγοντας ότι «δεν είναι στην προτεραιοποίησή μας, δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της συμφωνίας, δεν πρόκειται για κάτι συνταρακτικό …αφού και το σκέλος που αφορά στο FIR, ούτως ή άλλως τηρείται».

Στην πραγματικότητα ο έμπειρος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θέλησε υποβαθμίζοντας την σημασία κύρωσης των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και να εκφράσει το ευρύτερο κλίμα για το θέμα τουλάχιστον στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα- κάτι που έκανε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης διευκρινίζοντας ότι «όσο από την πλευρά των Σοπίων και του κυρίου Ζάεφ δεν υπάρχει έμπρακτη κίνηση, με την οποία να αναγνωρίζεται το λάθος που έκανε με την ποδοσφαιρική ομάδα, οι συμφωνίες δεν πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στην βουλή».

Το ζήτημα λοιπόν δεν θεωρείται λήξαν, παρότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασε στο σαφές μήνυμα της Αθήνας με την «γραμμή» της αναδίπλωσης υποστηρίζοντας ότι περιμένει από τις διάφορες Ομοσπονδίες και άλλους Συλλόγους, ακόμη και αν δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, να υιοθετήσουν το συνταγματικό όνομα του κράτους τους. 

Μάλιστα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δεν έκρυβαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τον προβληματισμό τους για το πως θα χειριστούν την ενδεχόμενη έλευση των μνημονίων προς κύρωση στην Ολομέλεια εντός του καλοκαιριού, εμφανίζονται τώρα «απελευθερωμένοι» από το stop στην διαδικασία.

Οι πληροφορίες άλλωστε λένε ότι δεν ήταν μόνο βουλευτές αλλά και νυν υπουργοί της κυβέρνησης που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και που σήμερα εξακολουθούν να διακρίνουν τα «γκρίζα σημεία» της. 

«Τι θα έκανε σε αυτήν την περίπτωση ο νυν υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ή όποιος βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα,που είχε ανοιχτά διαφωνήσει, αν ερχόντουσαν τώρα τα πρωτόκολλα στη βουλή;» ρωτά με νόημα στέλεχος της ΝΔ εκτιμώντας ότι για το ζήτημα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η καθαρή στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή.

5325638

Σύμφωνα με ανθρώπους πουσυνομιλούν με τον κ. Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπήρχε περίπτωση να προσέλθει στην βουλή για να ψηφίσει τα μνημόνια με τα Σκόπια



Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής είχαν προφανώς την ευκαιρία να τα πουν εκ του σύνεγγυς και αναλυτικά στο δείπνο μετά συζύγων που έγινε πρόσφατα στην πρωθυπουργική οικία. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε -σύμφωνα με πληροφορίες- νωρίτερα αποφασίσει για το ποιες ήταν οι προτεραιότητες και το πυκνό νομοθετικό έργο που προωθεί προς ψήφιση στην βουλή εντός του θέρους, κάθε άλλο παρά εμπόδισε την αποτύπωση της «συναντίληψης» για την αντιμετώπιση του θέματος που έβγαλε την… μισή κοινοβουλευτική ομάδα στους δρόμους όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ψήφιζε ο πρώην πρωθυπουργός τα πρωτόκολλα; Άνθρωποι που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή επισημαίνουν με αφορμή το δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία ότι ο Κ. Μητσοτάκης φυσικά και γνώριζε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπήρχε περίπτωση να προσέλθει στην βουλή…

«Γαλάζια» στελέχη προσθέτουν εν τω μεταξύ ότι ακόμη και η Κουμουνδούρου που «υπέγραψε» την συμφωνία και που επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για διετή καθυστέρηση κύρωσης των μνημονίων και ενοχική συμπεριφορά, διαμήνυσε προς την πλευρά Ζάεφ (που δέχεται τις συνεχείς πιέσεις από την αντιπολίτευση) ότι οφείλει «να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος». Τι θα πει άραγε- συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη- ο κ. Τσίπρας ο οποίος θα συμμετάσχει στις αρχές του Ιούλη στο Prespa Forum στην Οχρίδα;

Η στάση της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Το σίγουρο είναι ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και της Αλβανίας, δεν «περπατά» στην παρούσα φάση μετά και το βέτο της Βουλγαρίας. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο περιθώριο του 1ου Οικονομικού Φόρουμ στα Σκόπια έκανε με διάθεση χιούμορ (;) προβλέψεις για την συνέχεια λέγοντας: «Ελπίζω πως δεν θα θέλουν να σας αποκαλέσουν Δυτική Βουλγαρία, γιατί τότε θα πρέπει να διαπραγματευτείτε ξανά με τους Έλληνες…». Πάντως η Πρέσβης των ΗΠΑ, κα Kate Marie Byrnes, που συμμετείχε στο ίδιο Οικονομικό Φόρουμ στα Σκόπια όταν πήρε το λόγο, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία. Επισήμανε δε, ότι στην περιοχή πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για επιχειρηματικές επενδύσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Βουλή: «Στοπ» στην ψήφιση των μνημονίων για τα Σκόπια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4664327557337188677
item