Πώς να αυξήσετε την ορμόνη της χαράς

Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες  είναι ουσίες τις οποίες χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, και είναι υπεύθυνες για την ευτυχία μας.

Πολλές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση αυτών των νευροδιαβιβαστών, αλλά αντί να περιμένετε να απελευθερωθούν μόνες τους μπορείτε να προκαλέσετε την παραγωγή τους.

Η θετική στάση έχει σημαντική επίδραση στα κίνητρα, στην παραγωγικότητα και στην ευεξία μας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τους νευροδιαβιβαστές.

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη απελευθερώνεται όταν αισθανόμαστε σημαντικοί. Η μοναξιά και η κατάθλιψη εμφανίζονται όταν η σεροτονίνη απουσιάζει. Έτσι εξηγείται γιατί οι άνθρωποι συμμετέχουν σε συμμορίες και διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες, η αίσθηση του “ανήκειν” διευκολύνει την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό την αναζήτηση της προσοχής αποτελούν μια απόδειξη της δράσης της σεροτονίνης. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά στοχεύουν στην παραγωγή σεροτονίνης.
Ενίσχυση επιπέδων σεροτονίνης

Η σκέψη των επιτευγμάτων του παρελθόντος επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναβιώνει την εμπειρία. Ο εγκέφαλος σας δυσκολεύεται να δει τη διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό, για αυτό παράγει σεροτονίνη και στις δύο περιπτώσεις.

Οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης είναι πολύ δημοφιλείς για αυτό το λόγο, μας υπενθυμίζουν όλα τα καλά πράγματα που έχουμε βιώσει. Αν χρειάζεστε ενίσχυση της σεροτονίνης στη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας, πάρτε λίγο χρόνο για να θυμηθείτε όλα τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι να βγείτε για φαγητό ή ένα καφέ έξω και να εκτεθείτε στον ήλιο για είκοσι λεπτά. Το δέρμα σας απορροφά την UV ακτινοβολία η οποία προάγει τη σύνθεση της βιταμίνης D και την παραγωγή της σεροτονίνης.

Αν και η πολλή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δεν είναι καλή, η καθημερινή έκθεση για συγκεκριμένο χρόνο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς να αυξήσετε την ορμόνη της χαράς
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2171992903733914051
item