Γιάννενα: Μέτωπο σφοδρών αντιδράσεων για τη Βελλά

Σφοδρές, όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε τοπικό επίπεδο στον σχεδιασμό αλλά κυρίως απέναντι στην υποκριτική στάση της Ιεραρχίας σχετικά με το μέλλον της Ακαδημίας Βελλάς,

που δεν υποβαθμίζεται απλώς, αλλά προτείνεται να καταργηθεί, όπως και το Γενικό Λύκειο, ενώ παράλληλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνει να μη λειτουργήσει ούτε καν η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, αλλά να προτιμηθεί η Θεσσαλονίκη έναντι της Βελλάς. 

Η υποκριτική στάση της Ιεραρχίας, η οποία αποτυπώθηκε και στις επίσημες δηλώσεις του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου έχει εξοργίσει τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής σκηνής, της αυτοδιοίκησης, όπως όμως έχει ξεσηκώσει τους Βελλαϊτες, σε όλη τη χώρα.

Η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς το υπουργείο Παιδείας για το νομοσχέδιο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με 14 συνολικά σημεία αποτελεί ίσως την κορωνίδα της προσπάθειας απαξίωσης της Βελλάς, με τη σφραγίδα μάλιστα της Ιεραρχίας. Αντίθετα ακόμη και από το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπ. Παιδείας και στο οποίο προβλέπεται, ότι στη Βελλά θα λειτουργήσει η μία εκ των τριών Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, η ΔΙΣ στην πρότασή της προς το υπουργείο ζητά να μη λειτουργήσει η Σχολή στη Βελλά, αλλά στη Θεσσαλονίκη.

Ως εκ τούτου, μόνον ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί η δήλωση του κ. Ιερώνυμου, ότι η Εκκλησιαστική Σχολή της Βελλάς θα φιλοξενεί τη μία από τις τρεις Σχολές Μαθητείας που ιδρύονται από το υπουργείο, αφού η ΔΙΣ προτείνει να μη λειτουργήσει στη Βελλά, αλλά στη Θεσσαλονίκη.

«Αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς – Ιωαννίνων στο Γένος και στα εκκλησιαστικά γράμματα, καθόλη την μεγάλη πορεία της. Και τώρα στηρίζω την λειτουργία της και την συνέχιση του οράματός της για περαιτέρω καλλιέργεια των παιδιών της Ηπείρου και της Ελλάδας στα εκκλησιαστικά γράμματα. 

Πιστεύω πως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας. 

Εξ όσων γνωρίζω άλλωστε η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα ΣΜΥΚ που ιδρύονται από το υπουργείο», αναφέρει η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των γενικευμένων πλέον αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση της Ακαδημίας Βελλάς, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης με ανάρτησή του σημειώνει πως :

«Η κατάργηση κάθε μορφής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Βελλά αποτελεί ύβρη στη μνήμη του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου, αλλά και προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών μεγάλων ευεργετών στο έθνος, την παιδεία και την πατρίδα, μάλιστα κατά το έτος που τιμάται το Ιωβηλαίο των διακοσίων ετών από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης. 

Παράλληλα, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για την εκκλησιαστική εκπαίδευση στη Βελλά συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, τον τόπο, την πατρίδα, τις επιστήμες, την παιδεία και το δημόσιο, κοινωνικό βίο εν γένει. 

Απαιτούμε συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τη μονομερή κατάργηση της εκκλησιαστικής ανώτατης ακαδημίας Βελλάς. 

Αν μείνουν οι άλλες εκκλησιαστικές ακαδημίες και αναβαθμιστούν, όπως άλλωστε αρμόζει σε παραγωγικές σχολές της εκκλησίας, πρώτη πρέπει να μείνει και να αναβαθμιστεί η σχολή από την οποία άρχισε στην Ελλάδα η ανώτερη εκκλησιαστική εκπαίδευση, η σχολή Βελλάς. 

Η δε ίδρυση σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Βελλά πρέπει να προκριθεί ως απαραίτητη, τόσο από την εκκλησιαστική διοίκηση, όσο και από το υπουργείο Παιδείας, αυτονόητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Ελισάφ

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη σε όλους τους Ηπειρώτες η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Θεσσαλονίκη αντί στη Βελλά όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου.

Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος. Φέρει τη σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της πολιτείας και της εκκλησίας.

Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών.

Κάθε προσπάθεια κατάργησής της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο. 

Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. 

Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά.

Η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών», αναφέρει ο κ. Ελισάφ. 

Η Μαρ. Κεφάλα

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα με δήλωσή της επισημαίνει ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Κληρικών στη Βελλά.

«Κανείς δεν υποβαθμίζει την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της Βελλάς,  ούτε την προσφορά των Βελλαϊτών στην Εκκλησία και την κοινωνία.  

Πολύ νωρίς και πριν προκύψει η οποιαδήποτε εισήγηση, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την υπουργό όσο και με τον Γεν, Γραμματέα Θρησκευμάτων  του υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, για τα οποία οι λύσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπήρξε άλλωστε και σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση. 

Το υπουργείο Παιδείας δουλεύει μεθοδικά για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα το αποδείξει», αναφέρει η κα Κεφάλα.

Ο Στεφ. Φούσας

Ο καθηγητής καρδιολογίας και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στεφ. Φούσας κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη, αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΙΣ και με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο ζητά την αναβάθμιση λειτουργίας της Ακαδημίας.

«Η συγκεκριμένη απόφαση, τολμώ να πω ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη μεγάλη οικογένεια της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και των Εθνικών μας Ευεργετών και δεν συνάδει με την εκατονταετή και πλέον εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής και των άξιων εκπαιδευτικών που θήτευσαν σε αυτή.

Η αναγνώριση της υψίστης προσφοράς της Ιεράς Σχολής Βελλάς από εσάς πρόσφατα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής.

Άποψή μου, όπως και άποψη όλων των Βελλαϊτών είναι ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμιστεί στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεάρεστο εκπαιδευτικό έργο ταυτισμένο με την Ιερά μας Παράδοση και την Ελληνική Παιδεία», σημειώνει ο κ. Φούσας στην επιστολή του. 

Οι απόφοιτοι Βελλαϊτες

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) και η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων εκφράζουν και την αντίθεσή τους και την έντονη διαμαρτυρία τους για την πρόταση της Ιεραρχίας, κάνοντας λόγο για επιχειρούμενο ατόπημα.

«…θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση του όλου ζητήματος, προς την κατεύθυνση αποτροπής της κατάργησης της εν λόγω Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και των ετέρων συναφών Σχολείων Βελλάς και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη ίδρυσης κάποιας άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής σε αντιστάθμισμα της κατάργησης αυτής», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μέτωπο σφοδρών αντιδράσεων για τη Βελλά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5688761545430695439
item