Λιβύη: Νέο «καρφί» στην Τουρκία απο τη «σιδηρά κυρία» της διπλωματίας Νάιλα ελ-Μανγκούς Λιβύη: Νέο «καρφί» στην Τουρκία απο τη «σιδηρά κυρία» της διπλωματίας Νάιλα ελ-Μανγκούς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Λιβύη: Νέο «καρφί» στην Τουρκία απο τη «σιδηρά κυρία» της διπλωματίας Νάιλα ελ-Μανγκούς

Δεν θα επιτρέψουμε ξένες δυνάμεις στη Λιβύη, υπογράμμισε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Tύπου με τον Βρετανό υπουργό Τζέιμς Κλέβερλι, αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Όπως μεταδίδει η Libya Review, η υπουργός δήλωσε ότι η Λιβύη δεν θα χρησιμεύει πλέον ως βάση για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και ότι δε θα φιλοξενεί καμία ξένη δύναμη.

Ο κ. Κλέβερλι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της Λιβύης και η ελ-Μανγκούς εξέφρασε την εκτίμησή της για την προθυμία της Βρετανίας να ασκήσει πίεση σε χώρες που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Λιβύης και για την σταθερή υποστήριξη της κυριαρχίας της Λιβύης, αναφέρει η Libya Review.

H Λίβυα υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη με τη συνδρομή και της Τουρκίας και κατά τη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Μάιο.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της είχε δώσει στίγμα των προθέσεών της, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Άγκυρα.

Η ελ-Μανγκούς -μία από τις πέντε γυναίκες του 31μελούς υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης- είχε ζητήσει ευθέως την άμεση απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτικών, παραστρατιωτικών-μισθοφόρων από τη χώρα, προκαλώντας τον εκνευρισμό του ομολόγου της.

Στην απάντησή του ο Τσαβούσογλου είχε πει οτι δεν πρέπει να εξισώνονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον στρατό των άλλων χωρών που βρίσκονται στη Λιβύη.«Έχουμε σταθεί δίπλα στη Λιβύη σε δύσκολους καιρούς, η στήριξή μας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα σε εφαρμογή του μνημονίου για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

epirusblog.gr
5 of 5
Λιβύη: Νέο «καρφί» στην Τουρκία απο τη «σιδηρά κυρία» της διπλωματίας Νάιλα ελ-Μανγκούς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4776470015392519059
Σχόλια
item