Γιάννενα: Το «Θερινό Μαντείο» επιστρέφει με απόφαση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το «Θερινό Μαντείο», ένα πρόγραμμα – θεσμός του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που λειτούργησε με επιτυχία την περίοδο 2018 – 19 επιστρέφει ξανά φέτος έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου, με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη θεατρολόγο - σκηνοθέτη Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

To Θερινό Μαντείο, με φετινό τίτλο «Ιερά Οικ(ε)ία», έχει στόχο την προετοιμασία των νέων ηθοποιών στο αρχαίο δράμα, μέσα στο φυσικό περιβάλλον της ανοιχτής σκηνής του αρχαίου θεάτρου, αλλά και μέσα από την επαφή τους με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου. 

Παράλληλα, θα προσεγγίσει τους πολίτες και τους νέους της περιοχής, προσφέροντας εμπειρίες θεάτρου, που συνδέονται με την κοινωνική και πολιτική σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή πραγματικότητα.

Το φετινό θέμα, που, όπως τονίζει το ΔΗΠΕΘΕ σε ανακοίνωσή του, εμπνέεται από την αρχαιολογική σήμανση της Δωδώνης (αναφορά στο Ναό του Δία), έχει στόχο να αναπτύξει ποικιλόμορφα, τόσο μέσα από εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις με τους τοπικούς καλλιτέχνες και περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την έννοια του ιερού/ του τελετουργικού του αρχαίου δράματος και την αίσθηση του οικείου, ως προς το περιεχόμενο των θεατρικών κειμένων αλλά και στη σχέση τους με το παρόν.

Σημειώνεται ότι στις εργασίες του Θερινού Μαντείου συμπεριλαμβάνονται και δράσεις, εργαστήρια και ανοιχτές διαλέξεις που απευθύνονται στους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά και εφήβους της περιοχής με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου δράματος ως υλικό για την αισθητική και πολιτειακή καλλιέργεια του «κοινού», με στόχο την «εκπαίδευση του κοινού στο αρχαίο δράμα».

Η καλλιτεχνική υπεύθυνη

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτις, δραματουργός. Σύμβουλος / υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Λυκείου Επιδαύρου», που είναι ένα διεθνές σχολείο ηθοποιών για την μελέτη στο αρχαίο δράμα. 

Επίσης, είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου και εκπαιδευτικών δράσεων του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός συνεργάτης στην «Θερινή Ακαδημία του Εθνικού θεάτρου».

Έχει διδάξει «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας και Ναυπλίου, και σε τμήματα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών και Βόλου. Έχει δε σκηνοθετήσει τις παραστάσεις για νέους και εφήβους από το 2009 και έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πλήθος παραστάσεων από το 1994 θεάτρου και χορού.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το «Θερινό Μαντείο» επιστρέφει με απόφαση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2335274363266883272
item