Άρτα: Σπ. Παπαστάθης - «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση αυτό το καλοκαίρι»

Πυροφυλάκιο θα δημιουργηθεί μέσα στον επόμενο μήνα στο λόφο Περάνθης

Συνέντευξη στο «Μ» παραχώρησε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Άρτας, Σπυρίδων Παπαστάθης. 

Ο κ. Παπαστάθης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν την πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και σε όσα θα έπρεπε να γίνουν ώστε η Άρτα να είναι πιο ασφαλής πόλη σε περίπτωση πυρκαγιών. 

Ο ίδιος, έχοντας υπηρετήσει στην Αττική και διαθέτοντας πείρα σε δύσκολες καταστάσεις πυρκαγιών, εντόπισε αμέσως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας και άρχισε να τα διορθώνει, ξεκινώντας από τον εξοπλισμό που ήταν ελλιπής. 

Ο κ. Παπαστάθης, με χορηγίες από προσωπικές του γνωριμίες, εξόπλισε με φακούς, γάντια, μάσκες τους άντρες του, ενώ παρέλαβε πενήντα λάστιχα για τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα κόστους 17.000 ευρώ.

“Από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου διαρκεί η αντιπυρική περίοδος. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση της περιόδου αυτής, τόσο από εξοπλισμό όσο και από προσωπικό, αφού έχουν προσληφθεί ήδη οι εποχιακοί. 

Βέβαια το προσωπικό μας είναι ελλιπές κατά τρία άτομα, όμως μπορούμε να καλύψουμε τα κενά στην υπηρεσία με το υπάρχον προσωπικό. 

Θέλω να ενημερώσω ότι φέτος έχουμε εξοπλιστεί και με εναέρια μέσα, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη σε περίπτωση ενός συμβάντος με πυρκαγιά στην περιοχή της Άρτας.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, αφού το 60% των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί όλο το χρονικό διάστημα που υπηρετώ στην Άρτα, αρκετά προβλήματα προέρχονται από φωτιές που ανάβουν πολίτες σε καλαμιές για να καθαρίσουν αυλάκια. 

Ευτυχώς, που δεν υπάρχουν κατοικίες δίπλα στους χώρους αυτούς, αφού το κακό δεν αργεί να έρθει. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό στο Νεοχώρι με τέσσερις εστίες φωτιάς, όπου καταλάβαμε ότι ήταν από ανθρώπινο χέρι. 

Πρέπει να επισημάνω ότι τα πρόστιμα είναι αυξημένα, γι’ αυτό και οι πολίτες κατά την αντιπυρική περίοδο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, μάλιστα αυτά ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 5.000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος της φωτιάς και τί είδους ζημιά θα προκαλέσει αυτή σε τρίτους”.

Ο κ. Παπαστάθης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση που χρειάζεται ο πυροσβεστικός σταθμός της Άρτας, γεγονός που θα λειτουργούσε θετικά στην εξέλιξη της πόλης μας. 

Ο ίδιος έπραξε τα δέοντα επισημαίνοντας το θέμα αυτό στην υπηρεσία του σε κεντρικό επίπεδο, όμως απαιτείται πολιτική βούληση, όπως τόνισε ο ίδιος, για να έλθουν οι πολυπόθητες εξελίξεις. 

“Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Άρτα με τη μετακίνηση προσωπικού οφείλεται στο ότι ο πυροσβεστικός σταθμός της Άρτας είναι ΄Γ τάξης, ενώ βάσει του πληθυσμού της, των επιχειρήσεών της και με τη δημιουργία της Ιόνιας Οδού, θα έπρεπε ο σταθμός να γίνει Ά τάξης. 

Και προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μάλιστα δύο σταθμοί στην Άρτα, ένας εδώ στο κέντρο κι ένας νέος πιο έξω από την πόλη, ώστε να έχουμε ως υπηρεσία άμεση αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων, που είναι πολλά στην περιοχή εδώ. 

Για το λόγο αυτό, με αίτημά μου προς την υπηρεσία έχω ζητήσει εδώ και δύο μήνες να αναβαθμιστεί ο πυροσβεστικός σταθμός εδώ και να γίνει Ά τάξης, ώστε και το προσωπικό μας να είναι σταθερό και πιο αυξημένο. 

Οι ανάγκες της Άρτας είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο παρελθόν, οι επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί, τα σπίτια επίσης, οπότε είναι πολύ περισσότεροι και μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οπότε, πιστεύω ότι η αναβάθμιση του πυροσβεστικού σταθμού είναι απαραίτητη”.


Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Άρτας αναφέρθηκε και στο πυροφυλάκιο που θα δούμε στο άμεσο μέλλον να βρίσκεται πάνω στο λόφο Περάνθης, με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς. 

Σημαντική είναι στο θέμα αυτό η συνδρομή του Δήμου Αρταίων με την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας. “Πρότασή μας προς το Δήμο Αρταίων ήταν να γίνει ένα πυροφυλάκιο στο λόγο Περάνθης. 

Τα πυροφυλάκια για μένα είναι υψίστης σημασίας, γιατί έχουν άμεση ανταπόκριση με το συμβάν, δηλαδή υπάρχει ένας πυροφύλακας σε κάποιο ψηλό σημείο, ο οποίος μπορεί να δει καπνό κάτω στον κάμπο και ειδοποιεί αμέσως για κατάσβεση. 

Έτσι, δεν χρονοτριβούμε, να περιμένουμε μέχρι να το καταλάβει κάποιος πολίτης για να μας ειδοποιήσει ή να περιμένουμε να σηκωθεί ο καπνός ψηλά για να αντιληφθούμε ότι υπάρχει εστία φωτιάς στον κάμπο. Κερδίζουμε στο χρόνο ανταπόκρισης των πυρκαγιών. 

Το θέσαμε το θέμα στο Δήμαρχο Αρταίων, ο οποίος ανταποκρίθηκε και σε συνεννόηση ήρθαμε και με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Πανέτα, για το θέμα αυτό. Μάλιστα έχει προχωρήσει η πρότασή μας, έχει ήδη γίνει η μελέτη και τώρα αναζητούνται πόροι για την υλοποίηση του έργου αυτού. 

Ευελπιστούμε ότι αυτό θα κατασκευαστεί φέτος ή το αργότερο του χρόνου το καλοκαίρι, εάν δεν βρεθεί η χρηματοδότηση φέτος”.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για περιπολίες με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς ή τροχαίου ατυχήματος, στο εξής θα κινείται στους δρόμους της Άρτας και μοτοσικλέτα της πυροσβεστικής, εφοδιασμένη με πυροσβεστήρες και δύο πυροσβέστες ως αναβάτες. 

Ενώ ταυτόχρονα, τις δύσκολες ημέρες με άνεμο και πολλή ζέστη κινείται στην Άρτα και τα γύρω χωριά και το πυροσβεστικό όχημα του Δ. Αρταίων, που κάνει περιπολίες και όταν και όπου χρειάζεται συνδράμει το έργο της πυροσβεστικής.


Επιπρόσθετα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Άρτας αναφέρθηκε και στο κλιμάκιο του Αθαμανίου, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών είναι άθλιες. “Ζητήσαμε από την Περιφέρεια να μεταφερθούμε σε άλλο χώρο στο Αθαμάνιο, όμως για να γίνει αυτό το κόστος είναι περίπου 120.000 ευρώ. 

Η υπηρεσία μας ζητάει τη συνδρομή της Περιφέρειας για να αναλάβει το κόστος αυτό. Το κτίριο για το οποίο μιλάμε τώρα και στο οποίο θέλουμε να μεταφερθούμε είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο, το οποίο έχει πολύ χώρο απ’ έξω για να μπαίνουν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών μας θα είναι ανθρώπινες. 

Φυσικά, χρειάζεται αναμόρφωση ο χώρος. Όμως, τώρα το κλιμάκιο του Αθαμανίου στεγάζεται σε ένα κτίριο, όπου ούτε χώρος για τα πυροσβεστικά οχήματα υπάρχει, με αποτέλεσμα να αφήνουμε τα αυτοκίνητα μέσα σε χωράφια, αλλά ούτε και οι συνθήκες για τους πυροσβέστες μας είναι ανθρώπινες”.

Τέλος, ο κ. Παπαστάθης αναφέρθηκε και στην οργάνωση που πρέπει να γίνει μέσα στο κέντρο της Άρτας και τις πλατείες από πλευράς Δ. Αρταίων, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μπορεί αυτή να κατασβεστεί έγκαιρα. “Κανένας δεν σκέφτεται το κακό της πυρκαγιάς, όμως πρέπει να προνοούμε. 

Είχαμε πριν λίγες ημέρες το περιστατικό με την τράπεζα στο κέντρο της Άρτας, στον Άγ. Δημήτριο, όπου δεν μπορούσε να μπει όχημα της πυροσβεστικής στην πλατεία και να φτάσει στο σημείο εκείνο. 

Εν τέλει, μπήκαμε με το μικρό αυτοκίνητο που χωράει μόνο έναν τόνο νερό, όμως αν καιγόταν η τράπεζα ολόκληρη, πώς θα μπορούσαμε να τη σβήσουμε χωρίς νερό;

Πρότεινα για το λόγο αυτό στο Δήμαρχο Αρταίων να μπουν υδροστόμια ανά 100 μέτρα ή λίγο περισσότερο σε όλη την κεντρική αγορά της Άρτας, για να μπορεί να γίνεται ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό για την κατάσβεση φωτιάς, σε όποιο σημείο, κατάστημα, σπίτι ή εκκλησία μέσα στο κέντρο της Άρτας απαιτείται. 

Μία φορά θα γίνει το κακό, αλλά τότε θα είναι αργά να δράσουμε”.


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Σπ. Παπαστάθης - «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση αυτό το καλοκαίρι»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3116396701956876038
item