Ισραήλ: Ψηφοφορία στην Κνέσετ οριστικοποιεί τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης

Η Κνέσετ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ) αναμένεται να εγκρίνει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δίνοντας τέλος σε 12 έτη παραμονής του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία.

Η επικείμενη κυβέρνηση- ένας άνευ προηγουμένου συνασπισμός κομμάτων – έχει πολύ μικρή πλειοψηφία, μόλις μίας έδρας. Επίσης δίνει τέλος σε πάνω από δύο χρόνια πολιτικής παράλυσης, με τρεις αδιέξοδες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πρωθυπουργός αναμένεται να γίνει ο Ναφτάλι Μπένετ, σε μια συμφωνία διαμοιρασμού κυβέρνησης με τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Μπένετ, που ηγείται του κόμματος «Γιαμίνα», θα παραμείνει στον θώκο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και θα δώσει τη θέση στην Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του «Γες Ατίντ», για δύο επιπλέον χρόνια.

Ο Νετανιάχου- ο μακροβιότερος ηγέτης του Ισραήλ, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας εδώ και χρόνια- αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία του δεξιού Λικούντ και να γίνει αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος έχει καταφερθεί εναντίον της νέας κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την έναν «επικίνδυνο συνασπισμό απάτης και παράδοσης» κι έχει δεσμευτεί να την «ανατρέψει πολύ γρήγορα». 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δίκη του για κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και παραβίασης εμπιστοσύνης, τις οποίες αρνείται.

Η κυβέρνηση Μπένετ θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της χώρας, καθώς περιλαμβάνει κόμματα με τεράστιες ιδεολογικές διαφορές. 

Επίσης, περιλαμβάνει το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα που γίνεται μέρος κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ αναμένεται να έχει οκτώ γυναίκες υπουργούς, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.

Με πληροφορίες από BBC

epirusblog.gr
5 of 5
Ισραήλ: Ψηφοφορία στην Κνέσετ οριστικοποιεί τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3521995403385526469
item