Γιατί «τινάζεται» το σώμα στον ύπνο; Τι σημαίνει…

Μόλις με παίρνει ο ύπνος το σώμα μου «τινάζεται». Γιατί;

Φαίνεται πως όσες φορές και να μου συμβεί ποτέ δεν γίνεται καλύτερο ή λιγότερο απότομο Ξέρεις, την ώρα που σε παίρνει ο βαθύς ο ύπνος και αρχίζει το πρώτο όνειρο βλέπεις πως πέφτεις ή πως κάτι σε χτυπάει στο πρόσωπο αναγκάζοντάς σε να ξυπνήσεις με έναν ξαφνικό και απότομο τρόπο.

Δεν ξέρω άμα έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό, πάντως εμένα μου έχει κινήσει πολύ την περιέργεια, καθώς πολλοί άνθρωποι το βιώνουν σε τακτή βάση.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την προέλευση του φαινομένου και μάλιστα το έχουν ονομάσει «υπνικό σπασμό».

Ο υπνικός σπασμός έχει περιγραφεί διαφορετικά από πολλούς ανθρώπους, αλλά σε γενικές γραμμές επικρατεί η άποψη πως έχει την αίσθηση της πτώσης. Όλως παραδόξως, πολλοί πιστεύουν ακόμη πως είναι η στιγμή που ο δαίμονας σε τρομάζει στον ύπνο.

Ερευνητές έδειξαν πως η καφεΐνη και ο καπνός μπορούν να αυξήσουν την συχνότητα του φαινομένου και προτείνουν να αποφεύγεται κάθε καφεινούχο ποτό όταν ο ύπνος απέχει λίγες μόνο ώρες.

Ο υπνικός σπασμός εμφανίζεται πιο συχνά όταν το άτομο το παίρνει γρήγορα ο ύπνος ενώ είναι εξουθενωμένο. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το σώμα είναι εξουθενωμένο και ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση ύπνου ξαφνικά, μπερδεύεται και νομίζει πως το γενικό σύστημα του οργανισμού αρχίζει να πέφτει.

Έτσι αντιδρά με μία χημική έκρηξη η οποία λειτουργεί έτσι ώστε να το ξυπνήσει. Αυτό αποτελεί την κύρια θεωρία του υπνικού σπασμού.

Πηγή: ourlife

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί «τινάζεται» το σώμα στον ύπνο; Τι σημαίνει…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2973666915481537994
item