Γιάννενα: Ορατή η αποκλιμάκωση, με μείωση των ασθενών

Μικρός ο αριθμός των νοσηλευομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ορατή και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΠΓΝΙ είναι η αποκλιμάκωση της πανδημίας και σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο, με δεδομένο, ότι οι Μονάδες ΜΕΘ – covid, οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, αλλά και οι κλίνες της Παιδιατρικής για ασθενείς με covid φιλοξενούν μικρό πλέον αριθμό ασθενών.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας μετά και από τα τελευταία εξιτήρια που δόθηκαν, σε απλές κλίνες ΜΕΛ νοσηλεύονταν επτά ασθενείς, στην ΜΕΘ – covid πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς και στην Παιδιατρική Κλινική που έχει δημιουργηθεί για τη νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, νοσηλεύονται τρία παιδιά, το ένα βρέφος από την Κέρκυρα, ένα προσφυγόπουλο από δομή φιλοξενίας προσφύγων και ένα παιδί οικογένειας Ρομά.

«Επιστροφή» Κλινικών

Η εικόνα της αποκλιμάκωσης έχει επιτρέψει κατόπιν σχετικών εισηγήσεων και εντολών από το υπ. Υγείας την αναθεώρηση της λειτουργίας των Κλινικών του νοσοκομείου, και όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, σταδιακά επιστρέφουν φυσιολογικές λειτουργίες του ΠΓΝΙ.

Έτσι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, Κλινικές το έργο των οποίων είχε συρρικνωθεί, λόγω των συνθηκών και αναγκών, επιστρέφουν σταδιακά στο προηγούμενο καθεστώς.

Στους χώρους όπου λειτούργησε η ΜΕΛ 4, ξεκινά και πάλι η λειτουργία της Γαστρεντερολογικής, της Ρευματολογικής, της Δερματολογικής και της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, ενώ προχωρά και ο διαχωρισμός της Καρδιοχειρουργικής από την Κλινική ΩΡΛ.

Στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ θα εξεταστούν εκ νέου οι επιδημιολογικές παράμετροι και οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να επιστρέψει σταδιακά η κανονική λειτουργία και άλλων Κλινικών, ενώ πιθανότατα εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, να κλείσει και η ΜΕΛ 2 και να μείνει μόνο η μία Μονάδα νοσηλείας σε απλές κλίνες σε λειτουργία.

Η εξέλιξη αυτή είναι λογικό να επηρεάσει θετικά και την παροχή υπηρεσίας από το προσωπικό του νοσοκομείου, ειδικά στον τομέα της χορήγησες των καλοκαιρινών αδειών, αν και προς το παρόν δεν έχουν επιστρέψει και οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και η απουσία τους, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

«Το θέμα των αδειών θα μας απασχολήσει σύντομα γιατί δίνονται μεν, αλλά σε μειωμένους ρυθμούς γιατί απουσιάζουν με άδειες πολλοί εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και περιμένουμε να επιστρέψουν για να καλυφθούν τα κενά», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Θα αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών

Η αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της J&J στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού κυρίως με Astra Zeneca και η μειωμένη διαθεσιμότητα εμβολίων στην περιοχή, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχο πληθυσμό, είναι οι αιτίες της μείωσης του αριθμού και του ρυθμού των εμβολιασμών το τελευταίο 20ήμερο στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Φλούδα.

Ωστόσο, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο ρυθμός να αυξηθεί ξανά, αφού επανέρχεται το μονοδοσικό εμβόλιο, που θα χορηγείται και στα δύο νοσοκομεία, αλλά σταδιακά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. 

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών στο ΠΓΝΙ δεν έχει μειωθεί αφού εξακολουθούν να γίνονται περίπου 600 εμβόλια την ημέρα, με κάποιες ακυρώσεις ραντεβού, τα οποία συνήθως αναπληρώνονται άμεσα, όμως υπάρχει μείωση των εμβολιασμών στα περιφερειακά Εμβολιαστικά Κέντρα. 

Πιστεύουμε, ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός όμως ξανά αφού επανέρχεται και το μονοδοσικό εμβόλιο στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Πηγή: epirusonline.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ορατή η αποκλιμάκωση, με μείωση των ασθενών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3586745851560139672
item