Γιάννενα: Η Λεψυδρία «ΑΠΕΙΛΕΙ» τα Γιάννενα! Από τον πρώτο μόλις μήνα του φετινού καλοκαιριού...


Προβλήματα ύδρευσης αντιμετωπίζουν ήδη περιφερειακοί οικισμοί του Δήμου, κυρίως λόγω ποτίσματος.

Εκκλήσεις από ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ για περιορισμό της σπατάλης νερού.

Mπορεί να είμαστε μόλις στον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, όμως το «φάντασμα» της λειψυδρίας έκανε και πάλι την εμφάνισή του πάνω από το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. 

Από τη μία η πολλή ζέστη των τελευταίων ημερών, από την άλλη τα ποτίσματα κήπων και η γενικότερη σπατάλη και περιφερειακοί οικισμοί του Δήμου άρχισαν να λένε «το νερό νεράκι».

Τα προβλήματα που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους προμηνύουν μία δύσκολη θερινή περίοδο, με τους δύο αρμόδιους για το θέμα φορείς, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, να κάνουν έκκληση στους πολίτες για ορθολογική χρήση του νερού. 

Είναι σαφές όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθεί και το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης από το οποίο χάνονται πολύ μεγάλες ποσότητες ύδατος, λόγω των συνεχών βλαβών.

Στο μεταξύ, η ζέστη, η οποία γίνεται χειρότερη λόγω Αφρικανικής σκόνης, θα επιμείνει για δύο ακόμη ημέρες, ενώ από την Κυριακή θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Φταίει η άρδευση
Φαινόμενα λειψυδρίας παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει η ΔΕΥΑΙ σε χθεσινή της ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η λειψυδρία αυτή, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην υπερκατανάλωση ύδατος για άρδευση αγροτεμαχίων. 

Για να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα τις επόμενες ημέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν προβλέπεται να αλλάξουν, η ΔΕΥΑΙ υπενθυμίζει στους δημότες ότι το νερό της δεν διατίθεται για την άρδευση αλλά για οικιακή χρήση. 

Απευθύνει λοιπόν έκκληση, «τουλάχιστον όσο διαρκεί ο καύσωνας, η χρήση ύδατος να γίνεται με μέτρο ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες ύδρευσης όλων των συμπολιτών μας».

Στα όριά του το σύστημα!
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τμήματα της πόλης όσον αφορά στη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού περιγράφει σε δική του ανακοίνωση και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Ο ΣΥΔΛΙ επισημαίνει ότι λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στα όρια καύσωνα και της ξηρασίας που επικρατούν αυτές τις μέρες και οι οποίες θα συνεχίσουν και τις επόμενες, έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι καταναλώσεις ύδατος. 

Ως αποτέλεσμα, το υδροδοτικό σύστημα του Συνδέσμου φθάνει στο όριό του, με αποτέλεσμα ήδη από χθες να αρχίσουν σε διάφορες περιοχές, τις απογευματινές και βραδινές ώρες να εμφανίζονται προβλήματα υδροδότησης. 

Μάλιστα, ο ΣΥΔΛΙ κάνει ειδική αναφορά στις περιοχές που υδρεύονται από το αντλιοστάσιο Μπάφρας, όπου χθες το πρωί υπήρξε βλάβη.

Πρόκειται για τη Νεοκαισάρεια, το Μπιζάνι, το Κουτσελιό και τη Γορίτσα.

Έκκληση του ΣΥΔΛΙ
Για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, ο ΣΥΔΛΙ απευθύνει έκκληση σε κάτοικους και επιχειρηματίες να περιορίσουν στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού, περιορίζοντας δραστικά το πότισμα κήπων, το πλύσιμο των αυλών και των οχημάτων και το γέμισμα πισίνων και απαγορεύοντας το πότισμα χωραφιών, καθώς και το γέμισμα βυτίων από πυροσβεστικούς κρουνούς ή κρουνούς καθαρισμού.

Παράλληλα, ζητάει περιορισμό στην κατανάλωση στα πτηνοτροφεία καθώς και σε άλλες καταναλώσεις πέραν των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων.

Ο Σύνδεσμος σπεύδει να υπενθυμίσει ότι «η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης του νερού είναι απαραίτητη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος έλλειψής του» και καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έχουμε ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμηση του. 

Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Λεψυδρία «ΑΠΕΙΛΕΙ» τα Γιάννενα! Από τον πρώτο μόλις μήνα του φετινού καλοκαιριού...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 659164673414902866
item