Πάλμερ: Σημαντικός παίκτης η Ελλάδα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Oλοκληρώθηκε, την Πέμπτη, το διεθνές συνέδριο «Βαλκάνια 2021 - Ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία στη μετά-COVID19 εποχή», το οποίο συνδιοργάνωσαν το GreekHouse Davos, ο πρώτος οργανισμός προώθησης της Ελλάδος στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης και πλατφόρμα περιφερειακού διαλόγου,Thessaloniki Regional Forum.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 30 ομιλητές από 15 χώρες μεταξύ των οποίων οΑντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, o Πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι , ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, o αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Λιλιάνα Πάβλοβα, o πρ. Πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και η πρ. Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ΕΕ. 

Ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Κομισιόν το 2021 να είναι έτος-σταθμός για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η περιοχή να προχωρήσει γρήγορα σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν απτά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα του Κράτους Δικαίου.

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς, η αύξηση των επενδύσεων και η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης είναι βασική πρόκληση για τα κράτη της περιοχής, κάνοντας σαφές ότι η οικονομική αλληλεπίδραση με την ΕΕ είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, σε μήνυμα του, παρότι εντόπισε την ύπαρξη διαφορών μεταξύ Βαλκανίων και ΕΕ, εν τούτοις τόνισε ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Ο κ. Ράμα συνέχισε λέγοντας ότι η περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των οικονομικών και επενδυτικών πακέτων για τα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να προετοιμαστεί για την ανασυγκρότηση των οικονομιών της στη μετά-COVID19 εποχή, προωθώντας παράλληλα την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, πογράμμισε ότι οι διακρατικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην αναγνώριση της αλήθειας και συνέχισε λέγοντας ότι «όσο η Σερβία δεν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν της, δεν θα αποδεχθεί και την αλήθεια. Η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσόβου σημαίνει αναγνώριση ακριβώς της αλήθειας αυτής».

Επιπλέον, ο κ. Κούρτι τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο θα βασίζεται στην αναγνώριση από όλους ότι το κοινό πεπρωμένο των Βαλκανίων περνά μέσα από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλαίσιο το οποίο, όπως είπε, πρότεινε χθες στη σύνοδο των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στα Τίρανα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τόνισε ότι προτεραιότητα του Μαυροβουνίου αποτελεί η καλή περιφερειακή συνεργασία στη βάση κοινών αξιών και ζήτησε μεγαλύτερη και ισχυρότερη παρουσία της ΕΕ και των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η αντιπρόεδρος της EIB, Λιλιάνα Πάβλοβα, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τράπεζας ως επιταχυντή της συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τονίζοντας την ενίσχυση που προσφέρει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Η κ. Πάβλοβα υπογράμμισε την πρόθεση της Τράπεζας να λειτουργήσει ως μοχλός ενδυνάμωσης της πράσινης ανάπτυξης, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο πράσινο μέλλον και να προσελκύσουν επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ οραματίζονται για τα Δυτικά Βαλκάνια ένα μέλλον ειρηνικό, με σταθερότητα και ευημερία, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Ο κ. Πάλμερ υπογράμμισε τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, την επιτάχυνσης της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της βελτίωσης της ποιότητας της καλής διακυβέρνησης στην περιοχή. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, ως σημαντικός περιφερειακός παίκτης, δεν θεωρείται σημαντικός εταίρος μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρ. Πρόεδρος της Κροατίας, έκανε εκτενή αναφορά στο κράτος δικαίου στις χώρες των Βαλκανίων και στη βοήθεια που προσέφερε η ΕΕ στην εμπέδωση μοντέλων σωστής διακυβέρνησης στην Κροατία. Παράλληλά όμως, άσκησε έντονη κριτική στην λειτουργία της δικαιοσύνης σε πολλές χώρες της περιοχής, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικά και συχνά άδικα συστήματα και πρακτικές που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε ότι η καινοτομία και οι επενδύσεις είναι στοιχεία ικανά να οδηγήσουν μια χώρα αποτελεσματικά στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε ότι η Ελλάδα ακολούθησε διαδικασία leapfrogging, κάνοντας σημαντικά βήματα προς την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, παρά την πανδημία.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι προωθώντας συνέργειες με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό όφελος μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί καταλύτη για την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας μιας χώρας.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο της «έξυπνης και βιώσιμης Αστυπάλαιας» ως ενδεικτικό παράδειγμα της επιτυχίας και των προοπτικών τέτοιων συνεργειών.

Η Βουλευτής και πρ. Υπουργός Εξωτερικών Ντορα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και αυτή με τη σειρά της στην ανάγκη αναβάθμισης του Κράτους Δικαίου στα Βαλκάνια, στοιχείο το οποίο αποτελεί, όπως είπε, το διαβατήριο για την ένταξη τους στην ΕΕ.

Τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενισχύσουν τη δημοκρατική διακυβέρνηση και να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδος, ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης, στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης στην Ένωση, παρέχοντας τεχνογνωσία προς τις υποψήφιες χώρες.
epirusblog.gr
5 of 5
Πάλμερ: Σημαντικός παίκτης η Ελλάδα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3935421724248466022
item