Φόρος εισοδήματος: Οι τέσσερις επιλογές για τον φετινό τρόπο πληρωμής του

Εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση 3%, οκτώ άτοκες δόσεις μέσω εφορίας, 12 – 24 άτοκες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης, αλλά και πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας είναι οι 4 δυνατότητες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει και φέτος τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί των 8 μηνιαίων που ήδη προβλέπονται. 

Πρόκειται για μια διευκόλυνση που δίνει μεν μια ανάσα στους φορολογουμένους, αλλά επί της ουσίας βοηθά το υπουργείο να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδά του, και μάλιστα… με τόκο!

Την ώρα που οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα άτοκης καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, το υπουργείο Οικονομικών «διευκολύνει» όσους δεν έχουν κάρτα ή δεν θέλουν να έχουν επαφή με τράπεζες. 

Τους επιτρέπει δηλαδή να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, αντί τις 8 μηνιαίες που έχει εκκαθαριστεί. Προσοχή όμως γιατί οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 4,5% – 6%.

Η φετινή προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι διπλή. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Ιουλίου, μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, δικαιούνται έκπτωση 3%

Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο ενώ με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, χάνουν την έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Ειδικότερα, οι επιλογές εξόφλησης είναι τέσσερις:

1. Εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή στις 31 Ιουλίου. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

2. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Με τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 4,5%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται σε 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

4. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν οι τράπεζες, δηλαδή να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι στο MyΤaxis και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.
epirusblog.gr
5 of 5
Φόρος εισοδήματος: Οι τέσσερις επιλογές για τον φετινό τρόπο πληρωμής του
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 563608558976137212
item