Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν»

Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά τη πρώτη του συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του ότι η συνομιλία τους ήταν παραγωγική και ειλικρινής και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που δεν μπορούν να λυθούν.

Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι «εκτεταμένες συνομιλίες» με τον Μπάιντεν κάλυψαν τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα και τόνισε τη μακρόχρονη φιλία του με τον ηγέτη των ΗΠΑ.

Για το Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι 

η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. 

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, στον οικονομικό, επιμελητειακό και διπλωματικό τομέα, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή. Η Τουρκία έχει δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

Αναφερόμενος εξάλλου στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Bloomberg, ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «μια καλή συνάντηση» ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε κάτι άλλο. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε από άλλο δημοσιογράφο να επαναλάβει ό,τι είπε γιατί δεν ακούστηκε καλά, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως δεν είπε τίποτα.

Οι δύο άνδρες νωρίτερα στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό, με τα στιγμιότυπα να κάνουν το γύρω του κόσμου καθώς σε μια φωτογραφία ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει σαν να φιλάει το χέρι του Αμερικανού ομολόγου του.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν έγινε μετά το τετ α τετ του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

epirusblog.gr
5 of 5
Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 77074462438791867
item