Προχωράει η περιορισμένη αναβάθμιση των ΑΗ-64Α Apache

Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχεται το πρόγραμμα περιορισμένης αναβαθμίσεως των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο προβλέπεται να ανατεθεί στην ισραηλινή Elbit Systems. 

Στις αρχές του έτους εξασφαλίσθηκε από την αμερικανική πλευρά η πολιτική έγκριση, καθώς και η συγκατάθεση από πλευράς κατασκευαστού (Βoeing), ως προς το σκέλος της τεχνικής τροποποιήσεως της ισραηλινής προτάσεως. 

Κατόπιν, το τριήμερο 24-27 Μαΐου, προσωπικό της ισραηλινής εταιρείας επισκέφθηκε το Στεφανοβίκειο και προέβη σε μια πρώτη επιθεώρηση των ελικοπτέρων.

Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται περιορισμένης αναβαθμίσεως, επειδή αφορά το ηλεκτροπτικό σύνολο – σκοπευτικά του ελικοπτέρου, που είναι τεχνολογίας της δεκαετίας του 1980.

Πρόκειται για το σύνολο TADS/PNVS στο ρύγχος, που θα αντικατασταθεί με όλες τις καλωδιώσεις ενώ θα αντικατασταθεί και η οθόνη του συγκυβερνήτη/πυροβολητή με μεγαλύτερη, τεχνολογίας TFT. 

Η Elbit Systems προσφέρει παραπλήσια λύση με αυτήν που έχει εφαρμοσθεί στα ΑΗ-64Α της Ισραηλινής Αεροπορίας, η οποία υπόσχεται ότι θα φέρει το ελικόπτερο σε εφάμιλλο επίπεδο με το AH-64DHA.

Το πρόγραμμα που καλύπτει τα 19 διαθέσιμα ελικόπτερα του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ), είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. € και εκτιμάται ότι μπορεί να ανατεθεί σύμβαση εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου 2020 η Βουλή ενέκρινε το υποπρόγραμμα τεχνικής υποστηρίξεως των AH-64A μέσω FMS Case ύψους 20 εκατ. € ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το υποπρόγραμμα ανταλλακτικών για ΑΗ-64Α ύψους 5 εκατ. €. Το τελευταίο αφορά ανταλλακτικά που εξασφαλίσθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παραχωρούνται σε συμβολική τιμή.


epirusblog.gr
5 of 5
Προχωράει η περιορισμένη αναβάθμιση των ΑΗ-64Α Apache
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2768319702098537771
item