5+2: Μεσαιωνικές πόλεις σαν παραμύθι -Μια μοιάζει να κρέμεται σε γκρεμό…

Η Ευρώπη έχει κουκλίστικες πόλεις αλλά αυτό που δημιουργεί τις καλύτερες εικόνες και αφήνει τις πιο όμορφες εντυπώσεις είναι η Παλιά Πόλη, που συγκεντρώνει στοιχεία από το παρελθόν και διαθέτει αύρα από μια άλλη εποχή.

Οι μεσαιωνικές πόλεις αυτές πόλεις βοηθούν στο να ζήσουμε το δικό μας παραμύθι…

Πανέμορφα κτήρια, κάστρα, πέτρινες γέφυρες και καθεδρικοί ναοί… πόλεις δίπλα σε ποτάμια ή πάνω σε λόφους που αποπνέουν ρομαντισμό και νοσταλγία για μια εποχή που φαντάζει στα σύγχρονα μάτια μας πιο “αυθεντική” από τη δική μας κι ας μην μπορούσαμε πότε να ζήσουμε σε αυτήν στην πραγματικότητα!

Δημοφιλείς προορισμοί και διαχρονική αξία στην ταξιδιωτική μας λίστα καθεμία από αυτές που θα δείτε στη συνέχεια διαθέτει μοναδική αύρα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. 

Εμείς σσυγκεντρώσαμε εδώ 7 από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και φυσικά τις αντίστοιχες πληροφορίες για να κάνετε τα μελλοντικά ταξιδιωτικά σας πλάνα!

Θαυμάστε τις και ονειρευτείτε για να προγραμματίστε το επόμενο ταξίδι σας, όταν η κατάσταση με την πανδημία επιτέλους αλλάξει!

1.York Βρετανία

Χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ουζ και Φος στο βόρειο Γιορκσάιρ, το Γιορκ, γνωστό τα παλαιότερα χρόνια ως Υόρκη, είναι μια παλιά περιτειχισμένη πόλη της Αγγλίας.-

Έχει μακρά ιστορία με πολλά σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ σήμερα αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό με πολλά ιστορικά αλλά και σύγχρονα αξιοθέατα και μνημεία.

York Βρετανία

Χαρακτηρίζεται η «πόλη των φεστιβάλ»

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Βρετανία για αιώνες το Γιορκ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μεγάλη ποικιλία από πολιτιστικές εκδηλώσεις, που του έχουν δώσει το παρατσούκλι «πόλη των φεστιβάλ». Μερικά από αυτά είναι το Φεστιβάλ Τροφίμων και Ποτών, το Φεστιβάλ Βίκινγκ, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και πολλά ακόμα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον καθεδρικό ναό York Minster, που είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός στη Βόρεια Ευρώπη, το Μουσείο του Γιορκσαϊρ και τις καστρόπορτες (αποκαλούνται «Bars»), που αποτελούσαν τις πύλες εξόδου από τα τείχη και τις γέφυρες στους δύο ποταμούς.

Ο ταξιδιώτης θα δει από κοντά τους κήπους του Γιόρκσαϊρ, τον Πύργο του Κλίφορντ, τους μεσαιωνικούς ναούς της πόλης, το Εθνικό Μουσείο Σιδηροδρόμων, αλλά και το δρομάκι που διασώζεται από τη μεσαιωνική εποχή της πόλης και φέρει το όνομα «The Shambles» στο οποίο οι κρεοπώλες της πόλης εξέθεταν το εμπόρευμά τους.

York Βρετανία, δρομάκι
York Βρετανία, καθεδρικός
York Βρετανία, μεσαιωνικά κτήρια
York Βρετανία, δρόμος

2.Μπριζ, Βέλγιο

 Μπριζ (ή Μπρυζ ή Βρύγη), η ονειρούπολη του Βελγίου, χαρίζει ένα ξεχωριστό ταξίδι στους επισκέπτες της και υπόσχεται πως, εδώ, τα παραμύθια ζωντανεύουν!

Το λιλιπούτειο σύµπαν της Μπριζ, στη Φλάνδρα του Βελγίου (µόλις 50’ µε το τρένο από το αεροδρόµιο των Βρυξελλών), θαρρείς ότι έχει ξεπηδήσει από τις σκονισµένες σελίδες ενός ροµαντικού µυθιστορήµατος! 

Και µπορεί µέχρι τώρα οι Βορειοευρωπαίοι να την επισκέπτονταν µε κλειστά τα µάτια, αλλά πλέον διεισδύει ολοένα και πιο δυναµικά στην ταξιδιωτική ατζέντα και των Νοτίων. 

Πλακόστρωτα δροµάκια, αραχνοειδή κανάλια και λίµνες µε λευκούς κύκνους, µεσαιωνικές εκκλησίες, πανέµορφοι πύργοι, κουκλίστικες πλατείες διαφύλαξαν καλά τη γοητεία της πόλης από την καταστροφή που ισοπέδωσε ένα µεγάλο µέρος του Βελγίου κατά τη διάρκεια των πολέµων του 20ού αιώνα.

Η Μπριζ είναι πολύ όµορφη ακόµα και στην καθηµερινότητά της -που να τη δείτε τα Χριστούγεννα που φοράει τα γιορτινά της! 

Τυλιγµένη στα πολύχρωµα λαµπιόνια της και αναδίνοντας ευωδιές από φρεσκοψηµένες βάφλες, ζεστό κρασί και βελγικές σοκολάτες, επιφυλάσσει µια εµπειρία τόσο γλυκιά, που θα τη θυμάστε για πάντα!

Πλατεία Burg, Μπριζ

Στο ιστορικό κέντρο της Μπριζ, το οποίο µάλιστα αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO, φτάνουµε στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης, που ακούει στην ονοµασία Burg

Ο ατμοσφαιρικός «ρυθμός» της Μπριζ χτυπάει δυνατά στην ιστορική πλατεία Burg, η οποία ειδικά τα Χριστούγεννα βουλιάζει από ντόπιους και επισκέπτες που αναζητούν στιγμές ανεμελιάς στην αγορά Markt και στο παγοδρόμιο.

Καμπαναριό Belfort
Το ύψους 83 μ. καμπαναριό Belfort καθηλώνει το βλέμμα

Η αρχιτεκτονική των µεσαιωνικών –και όχι µόνο– κτηρίων και το επιβλητικό µέγεθος (ύψος 83 µ.) του καµπαναριού Belfort κλέβουν την παράσταση! 

Αν αντέχετε τα µεγάλα ύψη και τα… 366 σκαλιά ανεβείτε στην κορυφή του και ο κόπος σας θα αποζηµιωθεί µε µια µαγευτική θέα σε ολόκληρη την πόλη, ενώ ο ήχος από τις 47 καµπάνες θα σας προκαλέσει ρίγος.

Βασιλική του Ιερού Αίματος
Η επιβλητική όψη της Βασιλικής του Ιερού Αίματος

Βαρκάδα στα κανάλια

Μπριζ, Βαρκάδα στα κανάλια
Οι βαρκάδες και οι βόλτες στα κανάλια της Μπριζ συγκαταλέγονται στις must εμπειρίες

Λίγο πιο πέρα από τη μεσαιωνική πιάτσα του Groenerei θα καταλάβετε γιατί η πόλη αποκαλείται «Βενετία του Βορρά». 

Από εδώ ξεκινά η βαρκάδα (διάρκειας 30’), που θα παρακαλάτε να µην τελειώσει, και το χάζι στις σοφίτες και στα µικρά τετράγωνα παραθυράκια των σπιτιών, στις κόγχες των κτηρίων που… κρέµονται στις όχθες του ποταµού και στα γεφύρια τα οποία αντανακλώνται στα νερά.

Βόλτα στη «Λίμνη της Αγάπης»

Μια must βόλτα για τους αθεράπευτα ροµαντικούς είναι στην άκρη της πόλης, στη λίµνη Minnewater, γνωστή ως «Λίµνη της Αγάπης». 

Οι θρύλοι δεν άφησαν ανέγγιχτο ούτε αυτό το κοµµάτι της Μπριζ, µε έναν από αυτούς να υποστηρίζει ότι το 1488 εκτελέστηκε ένας από τους διαχειριστές της, σύζυγος και διάδοχος της δούκισσας Μαρίας της Βουργουνδίας, ο Pieter Lanchals, που το όνοµά του σηµαίνει «µακρύς λαιµός». 

Έτσι, η δυναστεία των Μαξιµιλιανών, προκειµένου να τιµωρήσει τους πολίτες, τους επέβαλε να προστατεύουν τους κύκνους της λίµνης στην αιωνιότητα!

Γι’ αυτό το σύµβολο της πόλης είναι ο κύκνος. Πολλοί από αυτούς θα ποζάρουν µε χάρη…στον φακό της φωτογραφικής µηχανής.

Περπατήστε δίπλα στα κανάλια και στις γέφυρες της πόλης

Μπριζ κανάλια
Το κανάλι Den Dijver από τα πιο γνωστά της πόλης

Αν δεν έχετε όρεξη για βαρκάδες, τι καλύτερο από το να γνωρίσετε κάθε σπιθαµή της µε τα πόδια, κατά µήκος των καναλιών Steenhouwersdijk και Groenerei, και να διασχίστε τη Meebrug και την Peerdenbrug, που αποτελούν δύο από τις παλαιότερες γέφυρες της Μπριζ; 

Εκεί αποκλείεται να µην προσέξετε το γραφικό πτωχοκοµείο De Witte Pelikaan  στεγασµένο σε ένα κτήριο του 1714. 

Μην παραλείψετε να µπείτε µέσα για να κάνετε ψώνια σε µία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές του Βελγίου, που  λειτουργούν όλο τον χρόνο.

3.San Gimignano, Τοσκάνη

Βρίσκεται στην οροσειρά της Τοσκάνης και αυτή η πόλη θεωρείται κόσµηµα για την ευρύτερη περιοχή.

San Gimignano, Τοσκάνη

Είναι γνωστή και ως η “πόλη των όµορφων πύργων”

αφού την εποχή της ακµής του είχε 72 πύργους, ενώ σήµερα έχουν παραµείνει µόνο 14!

Αλλά ακόµα και οι εναποµείναντες, κάνουν την πόλη να φαίνεται σαν ένα µεσαιωνικό… όνειρο, καθώς υψώνονται πάνω από την κοιλάδα Elsa της Τοσκάνης.

Μεταξύ των πανέµορφων εκκλησιών, της γοτθικής αρχιτεκτονικής και της γραφικής της πλατείας, το ιστορικό κέντρο του San Gimignano είναι σαν να ξεπήδησε µέσα από ένα όµορφο παραµύθι του 15ου αιώνα.

San Gimignano

4.Πράγα, Τσεχία

H Πράγα αποτελείται από αιώνιους πύργους με μαγεία και ίντριγκες… Η πόλη είναι ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτους δρόμους και αυλές αποτελώντας κρυμμένο θησαυρό που κάθε ανέμελος ταξιδιώτης θα ήθελε να εξερευνήσει. 

Ακόμα και στη μικρή έκταση της Πλατείας στην Παλιά Πόλη, θα βρείτε πολλά αξιοθέατα όπως παλιούς ναούς, απροσδόκητους κήπους αλλά και κουκλίστικα παλιομοδίτικα μπαρ, καφέ και ρομαντικά εστιατόρια. 

Το φθινόπωρο είναι πραγματικά η ιδανική εποχή να επισκεφτείτε την Πράγα χωρίς την πολυκοσμία και πριν τα χιόνια που δυσκολεύουν τις εξερευνήσεις.

Το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου είναι αυτό της Πράγας

5.Τάλιν, Εσθονία

Οι κλασικές ομορφιές της πρωτεύουσας της Εσθονίας είναι σε γενικές γραμμές, κάθε άλλο παρά άγνωστες στο πλατύ ταξιδιωτικό κοινό, καθώς η πόλη έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για αυτό.

Στην πρώτη ευκαιρία πρέπει να την επισκεφτείτε αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Ταλίν Εσθονία

6.Dolceacqua, Ιταλία

Η μεσαιωνική Dolceacqua στη δυτική Λιγουρία, με σήμα κατατεθέν  τη γέφυρα στον ποταμό Nervia και το κάστρο Doria Castle που μοιάζει κολλημένο στο βουνό. Ενα χωριό σκέτη καρτ ποστάλ.

 Η Ιταλία διαθέτει υπέροχα χωριά, μεσαιωνικούς οικισμούς με μοναδικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και παραδοσιακά κτήρια που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Dolceacqua, οι ομορφιές του οποίου το κάνουν αγαπημένο προορισμό των Ιταλών – και όχι μόνο.

Πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια και πετρόκτιστες εκκλησίες, γωνιές βγαλμένες από παραμύθι και αύρα του παρελθόντος αγκαλιάζει το χωριό αυτό που αποτελεί άριστο μεσαιωνικό δείγμα της χώρας.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την καλλιέργεια αμπελιών πρωτίστως, ενώ τα κρασιά του είναι ονομαστά εντός και εκτός συνόρων. 

Η καλά κρυμμένη ομορφιά του έχει αποτυπωθεί από τους φωτογράφους, κάνοντας το χωριό να θυμίζει καρτ ποστάλ!

“Χαθείτε” στη μεσαιωνική του αύρα μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες:

Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, , Ιταλία
Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, σοκάκι, Ιταλία
Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, δυτική Λιγουρία, Ιταλία, κάστρο
Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, δυτική Λιγουρία, Ιταλία, τέχνη
Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, δυτική Λιγουρία, Ιταλία, γέφυρα
Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, δυτική Λιγουρία
Γέφυρα στο Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό,  Ιταλία
Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, δυτική Λιγουρία, Ιταλία, λουλούδια σε αυλή
Δρομάκι στο Dolceacqua μεσαιωνικό χωριό, δυτική Λιγουρία, Ιταλία

7. Ρόντα, Ανδαλουσία

Last but not least η μεσαιωνική πόλη της Ανδαλουσίας που μοιάζει να κρέμεται πάνω από ένα απόκρημνο φαράγγι!

Βρισκόµαστε λοιπόν στη Ρόντα της Ισπανίας, ένα από τα pueblos blancos (λευκά χωριά) της Ανδαλουσίας, 100 χλµ. δυτικά της Μάλαγας, στην οµώνυµη επαρχία.

Χτισµένη σε υψόµετρο 750 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ξακουστή για το 100 µέτρων φαράγγι, γνωστό και ως «El Tajo» («The Edge», «Εσχατιά»).

Ρόντα Ισπανία

Εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηµατισµοί, παραδοσιακά κτήρια στο χείλος του γκρεµού, ένα φαράγγι που στη θέα του και µόνο προκαλεί δέος, ένας ποταµός που χωρίζει την πόλη στα δύο και µια επιβλητική γέφυρα που ενώνει τις εκατέρωθεν πλευρές της!

Φηµισµένη η περιοχή για τη γέννηση της µοντέρνας ταυροµαχίας, δίνει την ευκαιρία για εµπειρίες που δύσκολα θα ζήσουµε κάπου αλλού.

Δείτε φωτογραφίες από το υπέροχο χωριό:

Ρόντα Ισπανία πανοραμική
Ρόντα Ισπανία κάστρο
Χωριό Ρόντα Ισπανία
Το κάστρο στη Ρόντα Ισπανία
Ρόντα Ισπανία, πλατεία
Στο δρόμο για το κάστρο


epirusblog.gr
5 of 5
5+2: Μεσαιωνικές πόλεις σαν παραμύθι -Μια μοιάζει να κρέμεται σε γκρεμό…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8171590762328134749
item