Αυτά είναι τα πρώτα 5 «προνόμια» για τους εμβολιασμένους -Το σχέδιο για covid-free χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις περί των «προνομίων» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες έχει ήδη ξεκινήσει.

Η αναγγελία έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. 

Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Το ζήτημα είναι λεπτό, και από συνταγματικής σκοπιάς, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει «χειρουργικά» μέτρα, τα οποία μεν θα διευκολύνουν όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν θα περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών που δεν πήραν ακόμη την απόφαση. 

Στόχος, όπως εξήγησε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Το μεγάλο φόβητρο για την Ελλάδα και τον κόσμο, υπενθυμίζεται, είναι, η «γιγάντωση» της μετάλλαξης Δέλτα, που δείχνει να είναι «εκρηκτικά» πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

«Η ζωή των εμβολιασμένων θα γίνει ξανά κανονική»

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα. 

Το μήνυμα, πάντως, που θα στείλει η κυβέρνηση στους εμβολιασμένους είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, υπογράμμισε ο Ακης Σκέρτσο

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα. 

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά», ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα και είπε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τον ιό. Να πάμε να εμβολιαστούμε όσο πιο γρήγορα. 

Υπάρχουν εμβόλια. Αν είναι κάποιος πολύ προστατευμένος λόγω εμβολίου μπορεί να έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. θα υπάρξει μία πρώτη δέσμη μέτρων σε κλειστούς χώρους. Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα η πιθανότητα για τους μη εμβολιασμένους είναι μηδενική».

Τα πρώτα 5 «προνόμια» των εμβολιασμένων

Ποια θα είναι όμως τελικά τα «προνόμια» -ή διευκολύνσεις- που θα έχουν οι πολίτες που εμβολιάζονται; Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σχεδιασμός έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι τα εξής:

Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα

Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ

Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς

Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)

Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Μια... πρόγευση για τα «προνόμια» έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός που σήμερα ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Εμβολιασμένοι: Το σχέδιο για εστίαση και ψυχαγωγία δυο «ταχυτήτων»

Ενα άλλο σχέδιο που εξετάζεται, πέραν των «προνομίων», αφορά την εστίαση και τη ψυχαγωγία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ, το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους -δηλαδή να είναι covid-free καταστήματα ή χώροι- οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Ωστόσο εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.ό.κ.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ.  Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήδη σχεδιάζει μια εφαρμογή με την οποία ένα κατάστημα θα μπορεί να ελέγχει QR code από κινητό ή τυπωμένο έγγραφο ενός εμβολιασμένου πολίτη.


epirusblog.gr
5 of 5
Αυτά είναι τα πρώτα 5 «προνόμια» για τους εμβολιασμένους -Το σχέδιο για covid-free χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 491661274544509260
item