4 ασκήσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση μας

Η αυτοεκτίμηση είναι το πόσο εσείς οι ίδιοι θεωρείτε ότι αξίζει ο εαυτός σας, το πόσο εκτιμάτε, εγκρίνετε και αποδέχεστε το δικό σας χαρακτήρα, τη δική σας ύπαρξη. 

Μια υγιής αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζεται από το ότι σας αρέσει ο εαυτός σας, πιστεύετε ότι αξίζετε αγάπη και ευτυχία και ότι έχετε εμπιστοσύνη ότι μπορείτε να πετυχαίνετε πράγματα στη ζωή σας.

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για να μπορείτε να απολαμβάνετε θετικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, η χαλάρωση, η ευγνωμοσύνη. Τα θετικά αυτά συναισθήματα, προσφέρουν προστασία από το στρες και άλλες αντιξοότητες της ζωής συμβάλλοντας παράλληλα στην ψυχική και σωματική υγεία.

Πώς όμως θα την ενισχύσετε:

Λέμε μπράβο στον εαυτό μας

Φτιάχνουμε μια λίστα με όλα όσα έχουμε καταφέρει. Καταγράφουμε στη μία στήλη το επίτευγμά μας και σε μία δεξιά με μία λέξη τι χρειάστηκε για να το φέρουμε σε πέρας. Επιπλέον, σκόπιμο είναι να υπογραμμίζουμε όλους εκείνους τους στόχους που κάναμε πραγματικότητα, ενώ στο παρελθόν ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα τους πετυχαίναμε. 

Στη συνέχεια, χρειάζεται να καρφιτσώσουμε το χαρτί σε ένα σημείο όπου θα το βλέπουμε και έτσι θα θυμόμαστε και θα παίρνουμε δύναμη από τις επιτυχίες μας και δεν θα ξεχνάμε να λέμε μπράβο στον εαυτό μας.

Συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν θετική διάθεση

Φροντίζουμε να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας ενθαρρύνουν και δεν μας επικρίνουν. Αυτό είναι μάλιστα ζωτικής σημασίας όταν η αυτοεκτίμησή μας δεν είναι πολύ μεγάλη, αφού κάθε σχόλιο και επίκριση -ακόμα και αν είναι καλοπροαίρετα- μπορεί να μας πάει πίσω και όχι μπροστά.

Κάνουμε στρέτσινγκ

Το στρέτσινγκ συμβάλλει στην αποφόρτιση της έντασης και στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Μια καλή ιδέα είναι κάθε φορά που νιώθουμε αδύναμοι και χρειαζόμαστε μια ένεση αυτοπεποίθησης να απομονωνόμαστε για λίγο και να τεντώνουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας όσο πιο πολύ μπορούμε.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας θαρραλέο

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως θέλουμε να γίνει – στην προκειμένη περίπτωση γεμάτος αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, όταν θέλουμε να φέρουμε σε πέρας κάτι, το οργανώνουμε νοερά και στη συνέχεια το εκτελούμε στο μυαλό μας βήμα-βήμα, έτσι ώστε να το καταφέρουμε τελικά και στην πράξη.

epirusblog.gr
5 of 5
4 ασκήσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση μας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7020477805573139624
item