Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα: ''Ναυμαχία'' επτά χωρών για το ΠΝ Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα: ''Ναυμαχία'' επτά χωρών για το ΠΝ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα: ''Ναυμαχία'' επτά χωρών για το ΠΝ

Πιέζουν τα βρετανικά ΜΜΕ!

Με τον φάκελο της αξιολόγησης των προτάσεων για τις νέες φρεγάτες του Στόλου η πολιτική ηγεσία και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να περάσει  το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στους επτά φακέλους που επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη λεωφόρο Μεσογείων βρίσκονται αναλυτικά οι προσφορές που έχουν καταθέσει για την αγορά πολεμικών πλοίων από τα δικά τους ναυπηγεία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Το κρίσιμο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων 24ωρων έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να έχει πλήρη εικόνα τόσο για τα εξοπλιστικά και κυρίως για το ‘’φλέγον’’ ζήτημα που αφορά τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.  

Οι Βρετανοί πιέζουν πάντως και την τελευταία στιγμή, μέσω ΜΜΕ προσπαθούν και πάλι να μας παρουσιάσουν την τελική τους πρόταση όπως θα σας αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα.

Οι Βρετανοί μας προσφέρουν τις νέες ευέλικτες φρεγάτες Arrowhead 140 (Type 31) που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι. 

Η πρόταση της εταιρίας Babcock στηρίζεται απολύτως από την κυβέρνηση της Αγγλίας κι εκτός των Arrowhead 140 που έχουν μήκος 138,7 μέτρα και αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 28 κόμβων, περιέχει όπως απαιτούν οι όροι της συμφωνίας, την αναβάθμιση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΜΕΚΟ, κλάσης Ύδρα, αλλά και τη ναυπήγηση των νέων πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία. 

Ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, προσφέρονται οι φρεγάτες Type 23 που χρησιμοποιεί επίσης το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι μεν μεγάλα σε ηλικία (από 18 έως 30 ετών), ωστόσο έχουν περάσει από προγράμματα εκσυγχρονισμού της μέσης ζωής τους. 

''Οι νέες φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, βοηθώντας την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και θα περιλαμβάνουν αναβάθμιση υποδομής και μεταφορά δεξιοτήτων και τεχνολογίας. 

Η Babcock συνεργάζεται με εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού και πρόσφατα πραγματοποίησε μια ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Ελληνικών Εξοπλισμών. 

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ξεκαθαρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι ο Στόλος έχει άμεση ανάγκη από πλοία η τελική απόφαση εξαιτίας της μεγάλης της κρισιμότητας θα πρέπει να ληφθεί χωρίς βιασύνη. 

Η Thales θα παρέχει το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και συμμετέχει ήδη στην αναβάθμιση των αναβαθμίσεων φρεγάτων MEKO 200 Hydra Class, παρέχοντας κοινά συστήματα από τον τρέχοντα στόλο φρεγάτας στον νέο στόλο της Arrowhead 140s.'' 

Η διαδικασία όπως τονίζεται χαρακτηριστικά θα περάσει από την αρχική αξιολόγηση στους ‘’ημιτελικούς’’ και στον ‘’τελικό’’ όπου θα επιλεγεί η καλύτερη για τον Στόλο λύση. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση η οποία όμως βρίσκεται στην τελική  της ευθεία με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η Αθήνα πάντως πρέπει να βιαστεί, απαιτούνται πλοία όπως είναι οι γαλλικές φρεγάτες Belh@arra, με πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster 30 (βεληνεκές 170 χλμ) και πυραύλους cruise Scalp Naval (βεληνεκές πάνω από 1000 χλμ).

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες, διότι  πάνε ''πακέτο'' και με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Η συμφωνία δεν προχώρησε, γιατί είναι κάτι που δεν θέλουν Γερμανία και ΗΠΑ. Δεν έχουμε απάντηση από την Αθήνα γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία.   

epirusblog.gr
5 of 5
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα: ''Ναυμαχία'' επτά χωρών για το ΠΝ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7458130517518066853
Σχόλια
item