Σταϊκούρας: Πάνω από 12.000 οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις 240-420 δόσεων

Για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών χρεών προς το Δημόσιο μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, περισσότερες από 12.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών σε έως 240-420 δόσεις έχουν ξεκινήσει οφειλέτες δημοσίου και τραπεζών και έχουν οριστικοποιηθεί 6.721. Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης της πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% φέτος.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αύξηση ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών με εξαίρεση αυτούς που υποφορολογούνταν σε περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος.

Στην συνέχεια μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, είπε πως οι καταθέσεις είναι πάρα πολύ υψηλές, πάνω από 30 δισ. ευρώ επιπλέον καταθέσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Άρα θα βελτιωθεί η κατανάλωση, επιστρέφει η κανονικότητα, σημείωσε. 

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, και αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε καλό αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης στο τέλος του έτους. 

Παραμένουμε προς το παρόν στην εκτίμηση 3% ενώ η Ευρώπη πιστεύει ότι θα αναπτυχθούμε με πάνω από 4%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να γεμίζει το ταμείο της χώρας προκειμένου να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, και να βοηθάει την κοινωνία. 

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, και σε αυτή που ακολουθεί, έχουμε εισροή πόρων από 3 διαφορετικέ πηγές: η μια είναι εκδόσεις εντόκων γραμματίων 1 έτους με επιτόκιο -0,41% αρνητικό επιτόκιο. 2ον εκδώσαμε με μεγάλη επιτυχία με το μεγαλύτερο spread από το 2008 δεκαετές ομόλογο, με κόστος 0,888% λιγότερο από 0,9%. 

Τρίτον την εβδομάδα που έρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, ολοκληρώνεται η 10η αξιολόγηση της χώρας με αποτέλεσμα να πάρουμε ένα τμήμα υποδόσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της χώρας, τα περίφημα κέρδη από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Υπενθυμίζω ότι προ δυο εβδομάδων πήραμε και ένα σημαντικό ποσό από το πρόγραμμα Sure που συμφωνήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της απασχόλησης. 

Πρόκειται για πόρους που αθροίζονται στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας οι οποίοι είναι σήμερα σε ικανοποιητικό ύψος της τάξης των 35 δισεκ. ευρώ από αυτούς τους πόρους διαρκώς εκταμιεύουμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία στην κρίση. 

Έχουμε εκταμιεύσει ή προτιθέμεθα να εκταμιεύσουμε 40,7 δισεκ. ευρώ. Πόσα εκκρεμούν το επόμενο διάστημα να εκταμιευθούν; 4,5 δισεκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ή και αρνητικό δανείζεται η χώρα για να βοηθήσει την κοινωνία. Οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο. Από τα μέτρα βοήθειας έχει αυξηθεί, αλλά όχι ισόποσα, το έλλειμμα της χώρας για το 2021 και το χρέος της χώρας για το 2021. 

Το έλλειμμα εκτιμάται στο ίδιο ύψος με το 2020, αλλά θα μηδενιστεί την επόμενη χρονιά κυρίως μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας και θα αποσύρονται σταδιακά, αλλά με ασφάλεια, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. 

Παράλληλα, παρότι αυξήθηκε το χρέος, όλοι οι διεθνείς εταίροι και φορείς, και το ΔΝΤ, πλέον υποστηρίζουν ότι το οικονομικό χρέος είναι βιώσιμο, παρά την αύξηση, καθότι κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώσουμε χαμηλά ποσά για να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητά του» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Το μεγαλύτερο ποσό των μέτρων στήριξης δεν επιστρέφεται ξεκαθάρισε ακόμα. Π.χ. η αποζημίωση ειδικού σκοπού που είναι πολλά δισεκ. ευρώ στους εργαζόμενους επί 14 μήνες. Το 50% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που είναι πάνω από 8 δισεκ. δεν επιστρέφεται. Εξαιρούνται το ΤΕΠΙΧ και άλλα μέτρα.

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, π.χ. παρότι το λιανεμπόριο έχει ανοίξει περισσότερο από 2 μήνες το μήνα Ιούνιο θα έχει ωφέλεια 40% στο ενοίκιο. Η εστίαση άνοιξε ικανοποιητικά, αλλά δε θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιούνιο. 

Υπάρχει το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις που το επόμενο χρονικό διάστημα σε περίπου 42.000 επιχειρήσεις το κράτος θα καλύψει τις δόσεις στα δάνειά τους. Επίσης, τα στοχευμένα προγράμματα του ΥΠΑΝΕ. 

Πχ στην εστίαση που η εκταμίευση θα ανοίξει από την επόμενη εβδομάδα, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια, στους παιδότοπους κ.λπ. Έχουμε το πρόγραμμα για τις πάγιες δαπάνες θα καλύψουμε τμήμα τους σε ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. 

Για το νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και τους δικαιούχους ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι ο νόμος ο οποίος υλοποιείται από 1η Ιουνίου, έχει τρία στάδια. 1ο στάδιο να βοηθήσουμε τον πολίτη να μη δημιουργήσει ιδιωτικό χρέος ή να μην αναγκαστεί σε ρύθμιση οφειλών. 

Υπάρχουν κατά τόπους γραφεία ιδιωτικού χρέους για να βοηθήσουν τους πολίτες σε ενημέρωση συνολικά για τις υποχρεώσεις τους. 2ο στάδιο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, μέχρι 240 δόσεις στο δημόσιο και μέχρι 420 δόσεις στην τράπεζα ώστε συνολικά ο πολίτης να ρυθμίσει το ιδιωτικό του χρέος

«Με χθεσινά στοιχεία 12.550 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ενεργή αίτηση από 1ης Ιουνίου εκ των οποίων 6.721 ΑΦΜ έχουν κάνει οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν τα στοιχεία από τους πιστωτές ώστε μετά μέσω του αλγόριθμου να βγει η ρύθμιση για τον πολίτη. 

Το μέτρο έχει πετύχει, γιατί οι πολίτες βλέπουν για πρώτη φορά ρεαλιστικά να αντιμετωπίσουν το βουνό του ιδιωτικού χρέους» σημείωσε.
epirusblog.gr
5 of 5
Σταϊκούρας: Πάνω από 12.000 οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις 240-420 δόσεων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 30437935996969785
item