Αρον άρον φεύγουν οι Βρετανοί τουρίστες από την Πορτογαλία για να αποφύγουν τη 10ήμερη καραντίνα

Χιλιάδες πανικόβλητοι Βρετανοί τουρίστες σπεύδουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού για να μπορέσουν να επιστρέψουν εγκαίρως στην πατρίδα τους από την Πορτογαλία, που μπαίνει από την Τρίτη στην «πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης.

Αν δεν προλάβουν να εγκαταλείψουν την Πορτογαλία - μοναδική μέχρι πρότινος χώρα της ΕΕ που περιλαμβανόταν στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας - και να είναι πίσω μέχρι τις 04:00 πμ τοπική ώρα, θα υποχρεωθούν να μπουν σε δεκαήμερη καραντίνα. 

Η απόφαση, που έλαβε προ ημερών η βρετανική κυβέρνηση, αιφνιδίασε τους Βρετανούς που κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα της Ιβηρικής κι έτσι κατά χιλιάδες έσπευσαν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους – μολονότι οι τιμές τους εκτοξεύτηκαν στα ύψη – και συνωστίζονται στις ουρές των κέντρων διαγνωστικών τεστ καθώς όσοι δεν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πτήσεων. 

Ήδη σε πολλά από τα κέντρα αυτά έχουν κλείσει τα ραντεβού για δύο εβδομάδες!

Κάπου 20.000 Βρετανοί τουρίστες θα αναχωρήσουν το Σαββατοκύριακο μόνον από το αεροδρόμιο του Φάρο της Πορτογαλίας / Φωτογραφία: AP Photo

Υπολογίζεται ότι κάπου 20.000 Βρετανοί τουρίστες θα αναχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο από το αεροδρόμιο του Φάρο στη δημοφιλή περιοχή Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. 

Η μετακίνηση της χώρας στην «πορτοκαλί λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης «μου προκάλεσε έντονο στρες και ανησυχία μήπως χάσω το ραντεβού μου για εγχείρηση καρκίνουν την επόμενη εβδομάδα μπαίνοντας σε καραντίνα για δέκα μέρες. 

H Wizz Air ακύρωσε ξαφνικά την πτήση μου ανεξήγητα χωρίς να μου προσφέρει εναλλακτική κι οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν τώρα γελοιωδώς υπέρογκα ποσά πριν τη λήξη της προθεσμίας. 

Κι αν καταφέρω να βρω άλλη πτήση, μαζί με τα τεστ και τα έξοδα διαμονής θα μου στοιχίσει άλλες 800 λίρες», δήλωσε απογοητευμένος ο 65χρονος Έιντριαν Ράιτ.

Φάρο – Λονδίνο: 557 λίρες

Κάπου 112.000 Βρετανοί τουρίστες εκτιμάται ότι βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Πορτογαλία κι οι αεροπορικές εταιρείες επιστρατεύουν μεγαλύτερα αεροσκάφη ή έξτρα πτήσεις για την εξυπηρέτησή τους. 

Κάπου εκατό πτήσεις αναμενόταν να αναχωρήσουν μόνον χθες από το Φάρο και στους χώρους του αεροδρομίου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από άτομα που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η British Airways δεν χρεώνει τίποτε για την αλλαγή των εισιτηρίων μέχρι την Τρίτη, αλλά για όσους δεν είχαν εξασφαλίσει εισιτήριο ζητά 557 λίρες για την τρίωρη πτήση μέχρι το Χίθροου σήμερα και αύριο και μόλις 40 την Τετάρτη. 

Αντίστοιχα, το εισιτήριο για τις σημερινές πτήσεις της easyJet από τη Λισαβόνα προς το Μάντσεστερ στοιχίζει 120 λίρες και μόλις 48 την ερχόμενη Παρασκευή. 

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιδιωτικών τζετ Diamonte Jets, Ρόαν Τζεϊγιαγουαρντίν, είπε ότι αυξήθηκαν κατά 300% οι κρατήσεις από Βρετανούς που θέλουν να αναχωρήσουν από την Πορτογαλία.

Η εταιρεία του έχει προγραμματίσει μεταξύ άλλων και μια πτήση που θα φθάσει στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου στις 03:00 πμ της Τρίτης – μία ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας -. «Το μέσο κόστος μιας πτήσης άνευ επιστροφής με οκταθέσιο αεροσκάφος Gulf Stream G200 από το Φάρο προς το Λούτον είναι 18.500 λίρες. Κι είδαμε οικογένειες και ζευγάρι να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν το κόστος»!


epirusblog.gr
5 of 5
Αρον άρον φεύγουν οι Βρετανοί τουρίστες από την Πορτογαλία για να αποφύγουν τη 10ήμερη καραντίνα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8913079447523963177
item