Στο «και πέντε» ανανεωμένες προτάσεις των «μνηστήρων» του ΠΝ: Yποσχέσεις για το μέλλον του στόλου…

«Μπορεί η περίοδος των προσφορών και των μικρών αλλαγών ως προς το καλύτερο στις προτάσεις των «μνηστήρων» να ολοκληρώθηκε, η πολυπληθής ομάδα εργασίας του Πολεμικού Ναυτικού να έχει ξεκινήσει την τελική αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εταιρίες και κυβερνήσεις δεν πιέζουν ώστε να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους.»

Το παραπάνω είναι η αρχή του ρεπορτάζ μας της Πέμπτης προς Παρασκευή και ίσως θα μπορούσε κανείς να το πει «προφητικό»…

Κι’ αυτό διότι την Παρασκευή η Γαλλική πλευρά ενημέρωσε τον Ελληνικό Τύπο για την «ανανεωμένη» πρόταση που έχει καταθέσει στο Πολεμικό Ναυτικό.

  • Ουσιαστικά η πρόταση αυτή έχει να κάνει με τα όπλα αεράμυνας σημείου και το Παρίσι τοποθετεί στις υποψήφιες φρεγάτες Belh@ra εκτός των πυραύλων ASTER και τη ναυτική έκδοση των MICA, που είναι γνωστοί από την οπλική φαρέτρα των αεροσκαφών Mirage 2000-5.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αυτή η πρόταση είναι γνωστή στο Ναυτικό Επιτελείο κι αποσκοπεί όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές στη μείωση του κόστους των όπλων, αφού οι πύραυλοι αεράμυνας σημείου ASTER 15 είναι αρκετά πιο «αλμυροί» στην τιμή τους σε σχέση με τους MICA NG, όπως το ίδιο είναι και στην μετέπειτα πιστοποίηση των βλημάτων.

Από την άλλη πλευρά η ενσωμάτωση των πυραύλων MICA NG δείχνει ότι η Γαλλική πλευρά «αναζητά» ακόμη περισσότερες απαντήσεις στο νέο πλοίο που κατασκευάζει, αρχικά για το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και προτείνουν το ίδιο σκαρί στην Ελλάδα.

  • Στο δεύτερο σημείο που μπορεί κανείς να σταθεί από την Γαλλική πρόταση είναι ότι σημειώνουν «Η πρώτη  θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025» , κάτι που δείχνει την υπόσχεση ταχύτητας στο χτίσιμο του νέου πλοίου.

Κατά τα λοιπά, στο Πολεμικό Ναυτικό δεν έγιναν πολύ «σοφότεροι» μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της πρότασης η οποία περιλαμβάνει, εως 32 βλήματα Aster ή με συνδυασμό Aster και  MICA NG βλημάτων, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 B 3, MU 90 lightweight torpedoes και πυροβόλο 76 mm κι όλα τα υπόλοιπα που είναι γνωστά, ραντάρ, σύστημα μάχης κ.ο.κ.

Στο θέμα των νέων όπλων που δημοσιοποιούν οι Γάλλοι, δεν ξεκαθαρίζουν αν πρόκειται για προσθήκη νέων εκτοξευτών στην πλατφόρμα που είναι το σαφές βεβαίως μιας και η πιστοποίηση στον εκτοξευτή Sylver αναμένεται στα επόμενα χρόνια.

Πάντως και στο χθεσινό ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει ότι το θέμα της τελικής τιμής δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» κι αυτό σημαίνει ότι είτε στα όπλα θα υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις είτε στην θέληση του κάθε «μνηστήρα» για να υπάρξει δελεασμός της Ελληνικής πλευράς.

  • Όλοι οι «μνηστήρες» μιας και υπάρχει ανταγωνισμός και πολλές προτάσεις καταλαβαίνουν πως ίσως πρέπει να ρίξουν νερό στο δικό τους κρασί και να παρουσιάσουν ακόμη και στο «και πέντε» την πιο καλή τιμή στην οποία θα δώσουν τα τέσσερα πλοία στην Ελλάδα.

Και οι πηγές του ρεπορτάζ επιμένουν γι’ ακόμη μια μέρα ότι στην κορυφή της πυραμίδας αυτής, διεξάγεται ο σιωπηλός «ακήρυχτος πόλεμος», κυρίως ανάμεσα στους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας οι οποίοι έχουν μπει για τα καλά στη «ναυμαχία» θέλοντας να προσθέσουν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα τουλάχιστον τριάντα χρόνια.

  • Άλλωστε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπόσχονται- δίχως να το έχουν αποτυπώσει έως στιγμής εγγράφως- ότι στην περίπτωση επιλογής των MMSC, μελλοντικά η Ελλάδα θα γίνει κι αυτή χρήστης της φρεγάτας του μέλλοντος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού FFG (X).

Οι Έλληνες Ναύαρχοι κοιτάζοντας το μέλλον του στόλου, ζυγίζουν κάθε κίνηση που κάνουν σε αυτή την πολύπαθη όπως έχει εξελιχθεί σκακιέρα του πιο σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος που αφορά το μέλλον του ναυτικού και θ’ αποφασίσουν όπως λένε οι ίδιοι με επιχειρησιακά κίνητρα…

epirusblog.gr
5 of 5
Στο «και πέντε» ανανεωμένες προτάσεις των «μνηστήρων» του ΠΝ: Yποσχέσεις για το μέλλον του στόλου…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7891204559888650586
item