Ο υψηλότατος συμβολισμός της παρουσίας της ΠτΔ στο ακρωτήριο Νίκος Σιαλμάς στον Άη Στράτη και στα readiness της Λήμνου

Εκεί όπου ιπτάμενοι και μηχανικοί αυτές τις μέρες φυλάττουν Θερμοπύλες μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που όλος ο Ελληνισμός και παρά τα μέτρα κατά της πανδημίας γιορτάζει την ημέρα της Λαμπρής, μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Βεβαίως αεροπόροι και τεχνικοί βρίσκονται μέσα στην δεύτερη οικογένειά τους και στο δικό τους σπίτι μιας και τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνούν μέσα στις Πτέρυγες ή τις Σμηναρχίες μάχης.

Στα readiness όπου κι αν αυτά είναι, είτε στις Σμηναρχίες, είτε στις μητρικές Μοίρες, χτυπά η καρδιά της Ελληνικής αεράμυνας, με τα «γεράκια» να φορούν τις αντί-G φόρμες και σε 5 λεπτά να είναι έτοιμοι ν’ απογειωθούν ώστε ν’ αναχαιτίσουν ή να εμπλακούν στον αέρα με όποιον αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

  • Εκτός των μηνυμάτων που απέστειλε προς κάθε κατεύθυνση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επιθυμεί ειρηνική συνεργασία και καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν», η παρουσία της σε δυο νησιά που η γείτονα τα στοχοποιεί ολοένα και περισσότερο, θέτοντας θέματα αποστρατιωτικοποίησης, έχουν ξεχωριστή αξία.

Δεν είναι λίγες οι navtex της Άγκυρας από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, με τις οποίες η γείτονα γνωστοποιεί ότι οι ασκήσεις που γίνονται σε αυτά τα νησιά, όπως και σε άλλα του Αρχιπελάγους, την ενοχλούν και επικαλείται τη συνθήκη της Λοζάνης.

Η απάντηση βεβαίως σε αυτές τις κινήσεις που κάνει διαρκώς η Τουρκία ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μέσα στην Άγκυρα και απέναντι από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αν σταθεί όμως κανείς στην επίσκεψη της Προέδρου στον ακριτικό Άη Στράτη, καταλαβαίνει ότι η πολιτειακή ηγεσία του τόπου βρέθηκε στο νησί απ’ όπου πριν από 47 χρόνια το θερμόμετρο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις χτύπησε για πρώτη φορά κόκκινο.

Η κατάρριψη του τουρκικού F-102

Στον ουρανό του Αγίου Ευστρατίου τα «μπλε φτερά» έχουν γράψει τη δική τους ιστορία από το 1974, λίγα 24ωρα μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Δύο ημέρες μετά την άνανδρη εισβολή στη Μεγαλόνησο το readiness στην 337 Μοίρα χτύπησε «scramble», δηλαδή οι ιπτάμενοι έπρεπε ν’ απογειωθούν άμεσα για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Η σκληρή αερομαχία ξεκίνησε πάνω από τον Άη Στράτη, F-5 τα Ελληνικά φτερά, F-102 οι Τούρκοι εισβολείς στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Οι Τούρκοι μάλιστα έδειξαν πως είχαν εντολή κλιμάκωσης αφού εξαπέλυσαν πύραυλο αέρος- αέρος κατά του ελληνικού μαχητικού, με ανεπιτυχή κατάληξη.

Η απάντηση ήταν συντριπτική, οι κανόνες εμπλοκής, από τη στιγμή που δέχτηκαν επίθεση οι Έλληνες αεροπόροι, απελευθερωμένοι και λίγα λεπτά αργότερα το ένα εκ των δυο Τουρκικών F-102 καταρρίφθηκε ενώ το δεύτερο συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στην βάση του…

Αυτό το περιστατικό έγινε παραδεκτό δεκαετίες αργότερα μέσα από συνεντεύξεις πολιτικών.

  • Η πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως στο ακρωτήριο Νικόλαος Σιαλμάς, στάθηκε μπροστά στην τεραστίων διαστάσεων Σπαρτιατική ασπίδα και τη Λακωνική φράση του βασιλιά των Σπαρτιατών Λεωνίδα «Μολών Λαβέ» κι άφησε το στεφάνι, ενώ η ίδια σημείωσε «η ηρωική πράξη του Υποσμηναγού δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Η πατρίδα τον ευγνωμονεί. Όπως ευγνωμονεί και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία διασφαλίζουν καθημερινά την ακεραιότητα των συνόρων μας και την εθνική μας κυριαρχία.».

Η πρόεδρος συνοδεύονταν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη.

Ο ακήρυχτος πόλεμος στον ουρανό του Αιγαίου

Το μνημείο αυτό στήθηκε εκεί στα βράχια του Άη Στράτη να θυμίζει τη θυσία του πρώτου Έλληνα αεροπόρου της 342 Μοίρα Παντός Καιρού «Σπάρτη», Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά και σήμερα όλα τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι σύμμαχοι που λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις, αποτίουν με τον δικό τους τρόπο σχεδόν κάθε μέρα φόρο τιμής.

Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς με καταγωγή από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας που πετούσε με το Mirage F-1, δεν κιότεψε απέναντι στο νεότερο και με τον ισχυρότατο κινητήρα τουρκικό F-16. Ρίχτηκε στην εναέρια μάχη στον ουρανό του Άη Στράτη, όμως η βύθιση που έκανε ο Έλληνας ιπτάμενος και ήδη βρισκόμενος σε χαμηλό ύψος, τον οδήγησε στην θάλασσα ενώ λίγο έλειψε να χαθεί και το τουρκικό αεροσκάφος, το οποίο πήρε ύψος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Οι θυσίες των Ελλήνων αεροπόρων υπέρ της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχουν δημιουργήσει μια μακρά λίστα, με περίπου 125 νεκρούς. 

Ανάμεσα σε αυτούς η δολοφονία διότι περί αυτού πρόκειται, του Σμηναγού της 343 Μοίρας «Αστέρι» Κώστα Ηλιάκη στον ουρανό της Καρπάθου και του Σμηναγού της 331 Μοίρας «Θησέας» Γιώργου Μπαλταδώρου που κατέπεσε με το Mirage 2000-5 βορειοανατολικά της Σκύρου. 

 

epirusblog.gr
5 of 5
Ο υψηλότατος συμβολισμός της παρουσίας της ΠτΔ στο ακρωτήριο Νίκος Σιαλμάς στον Άη Στράτη και στα readiness της Λήμνου
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 550135245763933045
item