Επενδυτική «έκρηξη» από ξένα και ελληνικά Funds με φόντο την ανάκαμψη

Η  στροφή ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρας μας, η στόχευση στις τράπεζες που ξαναφέρνουν ισχυρά ονόματα στο προσκήνιο αλλά και η ενεργοποίηση ελληνικών κεφαλαίων,  ξαναγράφουν τον επιχειρηματικό χάρτη ποντάροντας στην επερχόμενη ανάκαμψη και συνεπακόλουθα ανάπτυξη της χώρας μετά την δεκαετή κρίση και την επέλαση της πανδημίας.

Το  διπλό χτύπημα του CVC ύψους 1,1 δισ ευρώ περίπου στο πρώτο τρίμηνο του έτους πιστοποιεί ότι τα  επενδυτικά κεφαλαία, κυρίως τα διεθνή στοχεύουν σε επενδυτικές ευκαιρίες και σε κλάδους με καλά θεμελιώδη στοιχεία αλλά και κλάδους που  βρίσκονται σε αναδιάταξη παρουσιάζοντας  σημαντικές προοπτικές.

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής διαδέχτηκε το mega deal της Vivartia με τον αμερικανικό κολοσσό CVC Capital Partners που συνολικά διαχειρίζεται 110 δισ. δολ.  να σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις €800 εκατ στη χώρα μας, στους τομείς της ενέργειας και των ξενοδοχείων, έχοντας πριν επενδύσει πάνω από 1 δις. ευρώ μεταξύ άλλων σε Υγεία, Τεχνολογία κ.α.

Από την άλλη η αισιοδοξία για την μετά την πανδημία αλματώδη ανάκαμψη στην Ελλάδα  η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πιο εντυπωσιακή από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει οδηγήσει τους επενδυτές να σκανάρουν τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Διακεκριμένοι επενδυτές hedge fund, όπως ο John Paulson, επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, ενώ η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που  μόλις άντλησε 1,4 δισ. Ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εκκαθάριση των επισφαλών δανείων προσέλκυσε επενδυτές όπως η BlackRock και η Fidelity.

Μερικά από τα πλέον ενεργά Fund  είναι τα εξής: CVC, KKR, Oaktree Capital Management, Mubadala GE Capital PJSC, Blackrock, Morgan Stanley Investment Management, Amerra Capital Management, HIG Capital Management, Bridgepoint Capital Management και Cinven Private Equity.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ όλα έχουν ανοιχτά τα ραντάρ τους για τον εντοπισμό μικρομεσαίων ή και μεγαλύτερων εταιρειών με σταθερή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, η οποία πληροί τους στόχους για αποδόσεις που έχουν θέσει.


Distress Funds «σκανάρουν» ξενοδοχειακές μονάδες

Η τουριστική αγορά σταδιακά θα επανακάμψει, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά και η πανδημία του κορονοϊού υποχωρεί. Από την άλλη πλευρά οι αποτιμήσεις ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πιέζονται, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τοποθετούν ως κορυφαία προτεραιότητα των επιχειρηματιών την εύρεση ρευστότητας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει τραβήξει τα βλέμματα αμερικανικών και ευρωπαϊκών funds, τα οποία «σκανάρουν» την ελληνική αγορά για την εύρεση ευκαιριών απόκτησης ξενοδοχειακών μονάδων σε…προνομιακές τιμές.

«Απόβαση» στην ελληνική αγορά του ξενοδοχειακού real estate ετοιμάζουν και κεφάλαια από το City του Λονδίνου. 

Ειδικότερα τα «family offices», οικογενειακά καταπιστεύματα, κάνουν monitoring της εγχώριας αγοράς ξενοδοχειακών μονάδων για να τοποθετηθούν, καθώς θεωρούν πως η αγορά έχει σημαντικές ευκαιρίες και περιθώρια ανόδου.

Το Pelagos Estates στο Λονδίνο που εξειδικεύεται στις πωλήσεις ξενοδοχείων έχει ήδη γίνει αποδέκτης έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τουριστικά καταλύματα στη χώρα μας και σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Μύκονος και η Ρόδος.

Η περίπτωση της Cassalta

Η αγορά real estate εκτός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών. 

Οι ελαφρώς χαμηλότερες τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την σταδιακή επάνοδο στην οικονομική κανονικότητα έχουν τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων να «χτίζουν» με σταθερά βήματα το portfolio.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Cassalta, η οποία επενδύει σε ακίνητα που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία ή σε πολυτελείς σουίτες. 

Ήδη έχει επενδύσει στον Κεραμεικό σε αυτοτελές ακίνητα συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. , στην Ομόνοια και στο Κουκάκι σε κτήριο περίπου 1.800 τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά και άλλων ακινήτων στην Αττική.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι αγορές επαγγελματικών ακινήτων

Εκτός όμως από την αγορά ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών το επενδυτικό ενδιαφέρον , εκτός από των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο real estate, των funds εντοπίζεται και στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στον κλάδο του real estate και υλοποιήθηκαν το 2020, αποδεικνύονται και από τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων «Δανός», η οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά την BNP Paribas, σύμφωνα με τα οποία «έπεσαν» στην ελληνική αγορά πέρυσι περίπου 1 δις. ευρώ.


«Ψάχνεται» για επενδύσεις σε υποδομές η DFC

Εκτός όμως από τον κλάδο του real estate, αυτός των υποδομών σε λιμάνια και κατασκευαστικά έργα αποτελούν πόλο έλξης επενδυτών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Αμερικάνικης Αναπτυξιακής Τράπεζας (DFC) η οποία σκανάρει την ελληνική αγορά για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Βόλο) και υποδομές.

Ο εν λόγω κλάδος αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια καθώς τα χρήματα που θα «πέσουν» στην αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αναθερμάνουν τον κατασκευαστικό κλάδο και θα αναπτύξουν λιμάνια και υποδομές, διαμορφώνοντας την Ελλάδα σε μία «πύλη» διακομετακομιστικού κέντρου στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι γεωπολιτικοί λόγοι είναι ένας ακόμη παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο «σκανάρισμα» της ελληνικής αγοράς από την DFC,καθώς κινέζικα και ρώσικα κεφάλαια έχουν ήδη τοποθετηθεί σε λιμάνια και υποδομές. Εν ολίγοις το προσεχές διάστημα μπορούμε να περιμένουμε αύξηση του αμερικανικού αποτυπώματος στην εγχώρια αγορά.

«Βλέπει» Ελλάδα το Massachusetts Investment Fund

Με υπό διαχείριση asset πάνω από 520 δις. δολάρια το Massachusetts Investment Fund (MFS)επενδύει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στον ΟΤΕ το fund απέκτησε ποσοστό πάνω από 5%, ενώ διαχειρίζεται κεφάλαια γνωστών επενδυτών, τα οποία τα τοποθετεί στις διάφορες αγορές της Ευρώπης.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να επενδύσεις και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες, ενώ όπως έχει δηλώσει στο Liberal Markets η Annalisa Piazza, Fixed- Income Analyst της MFS τα χρήματα που θα διοχετευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία, η οποία θα καταγράψει ανάπτυξη για φέτος και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει παράδειγμα «growth story».

Οι κινήσεις του fund δεν περιορίζονται μόνο στις επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων, αλλά και στο ελληνικό χρέος το οποίο η εταιρεία πιστεύει πως είναι βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στις ΑΠΕ στρέφει το βλέμμα του το Aquila Capital

Ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σηματοδοτεί η είσοδος πολυεθνικών κολοσσών και funds στη χώρα μας. Μετά την διαφαινόμενη επένδυση της αμερικάνικης Invenergy, και το βρετανικό fund της Aquila Capital, το οποίο είναι εισηγμένο στο London Stock Exchange  έκανε την εμφάνισή του με μια επένδυση 150 εκατ. ευρώ.

Μέσω της  Aquila European Renewables έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς με τα αιολικά πάρκα, τα υδροηλεκτρικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του.

Η Aquila European Renewable,θυγατρική της Aquila Capital, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 355 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής του Tesseract Holdings απέκτησε το αιολικό πάρκο της Δεσφίνας με συνολική δυναμικότητα περίπου 40 MW από ένα σύνολο πάρκων 82,2 MW τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή από την AirEnergy για λογαριασμό της Enercon, έναντι συνολικής επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.


HIG: Σε Logistics και ακίνητα, Υγεία και τεχνολογία προοπτικές

Ψήφο εμπιστοσύνης στην επενδυτική προοπτική της Ελλάδας σε συγκεκριμένους τομείς όπως ο τουρισμός, το real estate, τα logistics , την Υγεία και την τεχνολογία, δίνει το fund HIG Capital, που διαχειρίζεται παγκοσμίως 43 δις. δολάρια.

Η HIG παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων με 43 δις δολάρια μετοχικού κεφαλαίου υπό διαχείριση, με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ, έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2014 οπότε πρωταγωνίστησε στην διάσωση της Μαϊλλης, ενώ από το 2017 και μετά έχει πιο ενεργή εμπλοκή σε αρκετά projects επενδύοντας αρχικά στην Aldemar με την  απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., αποκτώντας έτσι τις ξενοδοχειακές μονάδες Amilia Mare και Paradise Village, στη Ρόδο.

Ακολούθησε η Mayor Hotels & Resorts (της «Γ.E. Δημητρίου»), που διαθέτει τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία στην Kέρκυρα.

Ακολούθησε η επένδυση στη εταιρεία ακινήτων Dimand, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αυτή την περίοδο έχει σε ανάπτυξη μια σειρά από έργα μεταξύ των οποίων ανάπλαση των κτηρίων της Παπαστράτος στον Πειραιά, το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια όπου αναπτύσσει το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels στην Αθήνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και νέα επενδυτικά σχέδια.

Η HIG, επενδύει  στην δυναμική του κλάδου των logistics, καθώς η χώρα μας εξελίσσεται σταδιακά σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή με σημαντικές υποδομές να έχουν δρομολογηθεί. ​ 

Στο πλαίσιο αυτό το διεθνές επενδυτικό Fund H.I.G. Capital μπήκε στην βορειοελλαδική εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ ΑΕ/Makios Logistics, την οποία θα  χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για ανάπτυξη και εκτέλεση της στρατηγικής στην εφοδιαστική αλυσίδα  στην περιοχή. 

Τι κάνουν τα ελληνικά Funds

Παράλληλα με κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συνολικά υπό διαχείριση συγκεντρωμένα από μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες και διεθνείς θεσμικούς investors, τα ελληνικά funds προετοιμάζουν μεθοδικά ένα νέο κύκλο επενδυτικών κινήσεων, στοχευμένων σε συγκεκριμένους τομείς της εγχώριας αγοράς με προοπτικές για την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας.

Oι πρώτες νέες επενδύσεις από τα greek funds, ήρθαν με την αυγή του 2021 με την απόκτηση μετοχικού μεριδίου από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR στην Megas Yeeros και λίγο αργότερα με την «τοποθέτηση» της EOS Capital Partners στην Eurocatering («Φρεσκούλης»).

Τα ελληνικά Fund  που μετρούν περισσότερα από 10 ισχυρά ονόματα όμως έχουν ενεργό ενδιαφέρον και για άλλους τομείς εκτός τροφίμων, όπως real estate, start ups, τεχνολογία, βιομηχανία κ.α.

Η EOS Capital Par-tners, με επικεφαλής της τον πρώην διοικητή της Eθνικής Tράπεζας και τ. Πρόεδρο της Lamda Development, Aπόστολο Tαμβακάκη, έχει προχωρήσει σε 5 επενδύσεις, Eurocatering, Mινέρβα, Agrifreda, Cosmos Sport, και Obrela Security Industries.

Διαχειρίζεται  120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κατευθύνει το 50% στην εξαγορά μεριδίων σε εταιρίες τροφίμων και το άλλο 50% σε άλλους κλάδους (βιομηχανία, fintech, retail, φαρμακευτικά προϊόντα, υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίαση, ενεργειακή απόδοση).

Tο Elikonos 2 S.C.A. SICAR το οποίο τρέχουν οι Tάκης Σολωμός και Παντελής Παπαγεωργίου  ανακοίνωσε στις αρχές Γενάρη την 5η του  επένδυση στην Mέγας Eλληνικός Παραδοσιακός Γύρος A.E., η οποία παράγει 80 κωδικούς προϊόντων, διαθέσιμων σε Eυρώπη, B.Aμερική, K.Aμερική, M.Aνατολή.


Tο Elikonos αύξησε τα κεφάλαια του σε 85 εκατ. με κύριο προσανατολισμό προς τα τρόφιμα έχοντας πλέον συμμετοχή στις Megas Yeeros, Andromeda Seafood, Pοδούλα, Mινέρβα Eλαιουργική, ενώ συμμετέχει και στην εταιρία καλλυντικών Youth Lab)

 Τη δημιουργίας ενός ακόμα fund,  μετά την Damma Holdings και το Diorama I, ξεκινά η ομάδα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου το Diorama II με τον ίδιο να λειτουργεί ως anchor investor του fund Diorama Investments Sicar S.A.  στο οποίο πρόεδρος είναι ο τ.CEO της Eurobank N.Nανόπουλος και προχώρησε σε deal  45,1, εκατ. για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της «Mινέρβα».

 Με υπό διαχείριση 135 εκατ. το Diorama πρόσθεσε στο portfolio του συμμετοχή σε σε 10 εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις τις Atlas Tapes, Damavand, Akazoo/InternetQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Mινέρβα, PharOS, EZA.

Tο Diorama II θα διαχειρίζεται πάνω από 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2021 στοχεύοντας πλέον σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Το SMER-emedium Cap με αρχικά κεφάλαια πάνω από 100 εκατ. ευρώ τρέχει υπό τον τέως πρόεδρο της Eurobank, Nικόλαο Kαραμούζη, και σημαντικά στελέχη όπως ο Kώστας Kαραφωτάκης που υπήρξε επί σειρά ετών προεξάρχον στέλεχος του Ομίλου του Π. Γερμανού 

Tο family fund VNK Capital των φαρμακοβιομηχάνων Βασίλη και Νέλλης Kάτσου  έχει προχωρήσει από κοινού με τον Πάνο Γερμανό, μέσω Voxcove Holdings, στην απόκτηση ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, ξαναπήρε την  εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen στην Eλλάδα και προχώρησε στην εξαγορά του 36% της «Παλίρροια», ποσοστό στην Cafetex (Coffeeway), ενώ μπήκε και στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας μέσω της SEA Medical Health Clinic και στο γιότινγκ με την First Quality Yachts..

epirusblog.gr
5 of 5
Επενδυτική «έκρηξη» από ξένα και ελληνικά Funds με φόντο την ανάκαμψη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4969368053167481071
item