Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μεγάλη άσκηση με την Αίγυπτο λόγω East Med και Λιβύης Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μεγάλη άσκηση με την Αίγυπτο λόγω East Med και Λιβύης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μεγάλη άσκηση με την Αίγυπτο λόγω East Med και Λιβύης

Όλα αλλάζουν στην Α.Μεσόγειο με τον άξονα Ελλάδα-Αίγυπτο-Ισραήλ-ΗΠΑ-ΗΑΕ

Μπορεί να βρίσκονται τώρα σε συνομιλίες Τούρκοι και Αιγύπτιοι με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων τους, αλλά είναι γνωστό ότι αυτές αφορούν μια ελάχιστη συνεννόηση, ενώ η εξέλιξη τείνει σε νέα πιθανή διακοπή επαφών αφού οι Τούρκοι δεν αλλάζουν ρότα στα νεο-Οθωμανικά σχέδια τους.      

Την ίδια στιγμή, Κάιρο και Ουάσιγκτον μιλούν σοβαρά αυτήν την φορά για επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας τους λόγω τεράστιων συμφερόντων στην Α.Μεσόγειο, ενώ ετοιμάζουν μεγάλη κοινή άσκηση.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Κάιρο ανέφεραν την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου που θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Το πρόσφατο μνημόνιο ACSMoU είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Logistics and Engineering, Στρατηγό Τζέφρι Ντρούσαλ και τον Αιγύπτιο ΥΠΑΜ Στρατηγό Μοχάμεντ Σαλάχ.

«Υπήρξαν πολλές στάσεις στην πορεία προς αυτούς τους στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς», λέει ο Μοχάμεντ Κασσίους, Αιγύπτιος καθηγητής μελετών εθνικής ασφάλειας στη Στρατιωτική Ακαδημία Νάσερ.

«Η Αίγυπτος αποκτά μεγαλύτερη σημασία ως στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και οι περιφερειακές εξελίξεις έδωσαν στην Αίγυπτο σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο ίδιος πριν επισημάνει μερικές από τις πολλές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ, το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών «θα διευκολύνει τη διοικητική μέριμνα και τη συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής ασκήσεως Bright Star 2021, μια πολυμερή άσκηση που θα συνεχίσει την παράδοση Ηνωμένων Πολιτειών και Αιγύπτου στην προώθηση της ετοιμότητας να ανταποκριθούν στις περιφερειακές απειλές, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα αμοιβαίο πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

Επίσης ενώ το μνημόνιο συνεργασίας δεν υποχρεώνει καμία πλευρά να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη, δημιουργεί έναν μόνιμο μηχανισμό για να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου μπορούν αποτελεσματικά να συνεργαστούν όταν απαιτηθεί".

Οι μελλοντικές κοινές ασκήσεις, ανταλλαγές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μνημόνιο για να απλοποιήσουν τις απαιτήσεις μεταξύ υπηρεσιών και υλικοτεχνικής υποστήριξης αντί να υπογράψουν βραχυπρόθεσμες συμφωνίες.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Jonathan Cohen τόνισε για το θέμα αυτό: “Η αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης, η οποία καλύπτει την αντιτρομοκρατική δράση, την ασφάλεια των συνόρων και την από κοινού κατάρτιση και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση σύνθετων γεωπολιτικών προκλήσεων”.

Η περιοχή δραστηριοτήτων ΗΠΑ-Αιγύπτου περιλαμβάνει μερικές από τις πιο σημαντικές υδάτινες περιοχές στον κόσμο με περισσότερα από τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια διεθνών υδάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών σημείων διέλευσης του καναλιού του Σουέζ, του Bab Al-Mandeb και του στενού του Hormuz.

Το πιο σημαντικό όμως αφορά την συνάντηση του Αιγύπτιου Α/ΓΕΝ Υποναυάρχου Ahmed Khaled, με τον Αμερικανό Αντιναύαρχο Σ. Παπάρο επικεφαλής του 5ου στόλου των ΗΠΑ και του CMF, που εδρεύει στη ναυτική βάση Ras Al-Tin στην Αλεξάνδρεια, για να συζητηθούν τρόποι προώθησης της στρατιωτικής συνεργασίας, έναντι των κοινών απειλών και προκλήσεων στην Α.Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επανέρχονται στην περιοχή της Μεσογείου και μετά την Ελλάδα ανοίγουν “φτερά” και για την Αίγυπτο, την οποία “γυροφέρνει” η Ρωσία που πουλά όπλα στην χώρα.  Στο επίκεντρο όπως της συνεργασίας είναι η Τουρκία και το θερινό όνειρο της Γαλάζιας Πατρίδας που πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή.    

epirusblog.gr
5 of 5
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μεγάλη άσκηση με την Αίγυπτο λόγω East Med και Λιβύης
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3239312621651081329
Σχόλια
item