Άρτα: Υποδείξεις λαθών και πολλές αναφορές και στην Άρτα για τους δασικούς χάρτες Άρτα: Υποδείξεις λαθών και πολλές αναφορές και στην Άρτα για τους δασικούς χάρτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Υποδείξεις λαθών και πολλές αναφορές και στην Άρτα για τους δασικούς χάρτες

«Βροχή» πέφτουν οι ερωτήσεις και οι αναφορές βουλευτών για τους δασικούς χάρτες...

Οπως είναι αναμενόμενο, όλες αφορούν την ικανοποίηση των αιτημάτων όσων διαμαρτύρονται –κατά κανόνα για την εκλογική περιφέρεια του κάθε βουλευτή– πολλές υποδεικνύουν πραγματικά λάθη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αποκαλύπτουν και… περιορισμένη γνώση του αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδεικτικές της αναστάτωσης που έχει προκληθεί σε πολλές περιοχές, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα.

Μόνο κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο έχουν κατατεθεί 11 γραπτές ερωτήσεις και δέκα αναφορές από βουλευτές ή ομάδες βουλευτών (οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί, έλαβαν όλες την ίδια πανομοιότυπη απάντηση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά). 

Οπως αναμενόταν, οι βουλευτές υιοθετούν στο σύνολό τους τα επιχειρήματα όσων διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο των χαρτών, μιλώντας για «απώλεια περιουσιών», «τραγικά λάθη», για «περιουσίες που μετατρέπονται από τη μια ημέρα στην άλλη σε δάσος».

Πολλές από τις επερωτήσεις υποδεικνύουν πραγματικά λάθη στη διαδικασία κατάρτισης/ ανάρτησης των χαρτών.

Για παράδειγμα στην Άρτα γεωτεμάχια που εμφανίζονται ως μη δασικά στην ανάρτηση του κτηματολογίου, να εμφανίζονται ως δασικά στην προανάρτηση του κτηματολογίου (Χρήστος Γκόκας ΚΙΝΑΛ).

Διορθωτικές κινήσεις και διευκρινίσεις

Στην προαναγγελθείσα παράταση των αναρτήσεων των δασικών χαρτών και στη μείωση κατά 50% του τέλους αντιρρήσεων προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης υποδεικνύει σε συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και διευθυντές κτηματολογικών γραφείων ότι οι μεταγραφές ακινήτων θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος προβαίνει σε μια σειρά από «διορθωτικές» κινήσεις, που κρίθηκε ότι είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών. 

Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η φιλοσοφία των παρεμβάσεων είναι ότι «δεν θα τρέχει ο πολίτης να διορθώσει τα σφάλματα που δεν είναι δική του υπαιτιότητα, αλλά η δημόσια διοίκηση, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη». 

Πιο συγκεκριμένα:

- Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη προβλέπεται η παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών κατά 6 μήνες (συν 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού), δηλαδή έως το τέλος του έτους.

- Υπογράφεται η προαναγγελθείσα απόφαση για τη μείωση κατά 50% του τέλους υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών. 

Ετσι, για ιδιοκτησίες έως 100 τ.μ. το τέλος θα είναι 5 ευρώ, για 100 τ.μ. – 1 στρέμμα στα 20 ευρώ, για 1-5 στρέμματα (που είναι και η πιο κοινή) στα 45 ευρώ, για 5-10 στρέμματα στα 90 ευρώ, για 10-20 στρέμματα στα 175 ευρώ, για 20-100 στρέμματα στα 150 ευρώ, για 100-300 στρέμματα στα 700 ευρώ και για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων στα 1.650 ευρώ.

- Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης απέστειλαν έγγραφο στους συμβολαιογραφικούς  συλλόγους, στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία με διευκρινίσεις για τις μεταγραφές ακινήτων μη δασικού χαρακτήρα.

Οπως επισημαίνεται, η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να μη σταματούν οι μεταγραφές ακινήτων στις περιοχές όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, αλλά δεν έχουν ακόμα κυρωθεί: όταν το ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στον δασικό χάρτη, τότε επισυνάπτεται μια υπεύθυνη δήλωση επί του τοπογραφικού διαγράμματος ή του αποσπάσματος του δασικού χάρτη. 

Αν η έκταση περιλαμβάνεται στον δασικό χάρτη, τότε πρέπει να αναφέρεται στη δήλωση ο χαρακτήρας της έκτασης και αν αυτός είναι προσωρινός ή οριστικός. Η επισήμανση κρίθηκε απαραίτητη καθώς σε αρκετές περιοχές είχαν σταματήσει οι μεταγραφές ακινήτων.


(Με πληροφορίες από kathimerini.gr)
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Υποδείξεις λαθών και πολλές αναφορές και στην Άρτα για τους δασικούς χάρτες
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3986335922203713926
Σχόλια
item