Έμεινε "παγωτό" ο Τσαβούσογλου από την δήλωση της ΥΠ.ΕΞ. Λιβύης Έμεινε "παγωτό" ο Τσαβούσογλου από την δήλωση της ΥΠ.ΕΞ. Λιβύης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Έμεινε "παγωτό" ο Τσαβούσογλου από την δήλωση της ΥΠ.ΕΞ. Λιβύης

Η ΥΠ.ΕΞ. της Λιβύης ζήτησε στον Τσαβούσογλου απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα εδάφη της Λιβύης

Ουπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ και ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, πραγματοποίησαν ταξίδι-''αστραπή'' στην πρωτεύουσα της Λιβύης στη Τρίπολη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Τουρκία να συνεργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της διάσκεψης του Βερολίνου και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Ο Τσαβούσογλου "πάγωσε" από αυτή την αναφορά της υπουργού η οποία σημειωτέον δεν έκανε καμία δημόσια αναφορά σε συμφωνίες για ΑΟΖ κλπ με την Τουρκία

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί για την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών που παραμένουν σε λιβυκό έδαφος, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση της εκεχειρίας μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων.

«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων, για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, Νάιλα αλ Μανγκούς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Τρίπολη, η Μανγκούς σημείωσε ότι είναι «σημαντική η συμβολή της Τουρκίας στην κατάπαυση των μαχών και τη σταθεροποίηση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα».  

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από την πλευρά του επέκρινε «τις φωνές» που, όπως είπε, «εξισώνουν την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη με εκείνη των παράνομων ομάδων». 

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν εκείνη που «απέτρεψε τη βύθιση της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο».  

«Η στήριξή μας άνοιξε τον δρόμο για την εκεχειρία και τη συγκρότηση μιας νέας, πολιτικής, εκτελεστικής εξουσίας», πρόσθεσε.

Στον πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων πλευρών, που έδρευαν στην Τριπολίτιδα (δυτική Λιβύη) και την Κυρηναϊκή (ανατολική) η Τουρκία στήριζε ενεργά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έδρευε στην Τρίπολη. 

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στηρίχθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. 

Με τη βοήθεια της Άγκυρας, η GNA απώθησε την επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ όταν επιχείρησαν να καταλάβουν την Τρίπολη, την άνοιξη του 2019.

Στη Λιβύη βρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ. 

Οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας συναντήθηκαν με τους Λίβυους ομολόγους τους και συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

 

 


epirusblog.gr
5 of 5
Έμεινε "παγωτό" ο Τσαβούσογλου από την δήλωση της ΥΠ.ΕΞ. Λιβύης
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5121797882133442692
Σχόλια
item