Πρέβεζα: Η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε σε Πρέβεζα, Ν.Σαμψούντα και Ν. Σινώπη – Απαίτηση όλων η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Πρέβεζα: Η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε σε Πρέβεζα, Ν.Σαμψούντα και Ν. Σινώπη – Απαίτηση όλων η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε σε Πρέβεζα, Ν.Σαμψούντα και Ν. Σινώπη – Απαίτηση όλων η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης της Πρέβεζας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Π.Ε Πρέβεζας με περιορισμένο αριθμό ατόμων και την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης στις 10 το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος παρουσία μεταξύ άλλων του Βουλευτή Πρέβεζας της Ν.Δ Στέργιου Γιαννάκη, του Περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Γούση εκ μέρους της Περιφέρειας-Π.Ε Πρέβεζας του Δήμαρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, του Αντιδημάρχου Ζαλόγγου Γιώργου Σαριάνογλου , εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και Συλλόγων Μικρασιατών και Ποντίων κ.α. Την ομιλία για τα 102 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού εκφώνησε η Εκπαιδευτικός, Δ/ντρια Δημοτικού Σχολείου Μύτικα, Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και Πρόεδρος Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σαμψούντας «Η ΑΜΙΣΟΣ» κ. Στέλλα Χαϊτίδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση, ζητώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου να προχωρήσουν άμεσα στην συγκρότηση Διακομματικής επιτροπής για το θέμα της Διεθνής αναγνώρισης της Γενοκτονίας, και την καταδίκη της Τουρκίας.

Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους. Αντίστοιχες εκδηλώσεις μνήμης και μέσα σε κλίμα συγκίνησης παρουσία φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Ν.Σινώπη και Ν. Σαμψούντα, από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν. Σινώπης «Διογένης» και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Ν.Σαμψούντας «Η Αμισός» αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος παρευρέθη στις εκδηλώσεις μνήμης, στον χαιρετισμό του στη Ν. Σαμψούντα μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση μνημείου μνήμης και τιμής στην πόλη της Πρέβεζας για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και την αποστολή επιστολών προς όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις με το Δήμο για τη διεθνή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ενώ όπως ανέφερε θα καταθέσει και πρόταση στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για ανάλογη δράση σε διεθνές επίπεδο.

«Η διαρκής υπόμνηση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την Τουρκία και ο αγώνας για τη διεθνή της αναγνώριση είναι ιερό καθήκον. Κανένα έγκλημα και δε τα εγκλήματα γενοκτονιών δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα και μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα» επεσήμανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας.

Τέλος στην εκδήλωση συγκίνηση προκάλεσε το ποίημα για την ημέρα μνήμης από τον εκπαιδευτικό Αναστάσιο Ηλιόπουλο, ενώ Ποντιακά τραγούδια ερμήνευσαν οι Σπυριδούλα Φούντογλου (φωνή), Γιώργο Ζήγο (φωνή και αγγείο) και Γιάννη Ζήγο (λύρα).

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε σε Πρέβεζα, Ν.Σαμψούντα και Ν. Σινώπη – Απαίτηση όλων η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 102337837587572913
Σχόλια
item