Στο ψηφιακό πιστοποιητικό ποντάρει ο πρωθυπουργός – Ελπίδες για εφαρμογή πριν το τέλος Ιουνίου, αφού εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία του τουρισμού μετά και την έγκριση από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού που διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρώπης φέτος το καλοκαίρι, καθώς είναι πιθανό να εφαρμοστεί σε λιγότερο από ένα μήνα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του ίδιου πρωθυπουργού, καθώς πρώτος είχε κάνει την πρόταση, την οποία και υποστήριξε πρόσφατα σθεναρά στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Πόρτο της Πορτογαλίας. 

Έτσι χθες, την «αγκάλιασε», καθώς θα διευκολύνει την ελευθερία της κίνησης εντός της Ε.Ε, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Κοινό πλαίσιο κανόνων για όλους

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορονοϊό.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο κανονισμός της ΕΕ για το πιστοποιητικό θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες.

«Τρέχει» η επιχείρηση «Ελευθερία»

Την ίδια ώρα, επισπεύδεται το πρόγραμμα «Ελευθερία», καθώς σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα των 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34 ετών.

Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%). 

Παράλληλα, ήδη ξεκινήσει η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27.

Στρατηγικές κινήσεις για θωράκιση των νησιών

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δομές –τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- στα νησιά με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί. 

Έχει αναβαθμιστεί το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση, τα περιστατικά, για να υπάρχει άμεση παρέμβαση.

epirusblog.gr
5 of 5
Στο ψηφιακό πιστοποιητικό ποντάρει ο πρωθυπουργός – Ελπίδες για εφαρμογή πριν το τέλος Ιουνίου, αφού εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3000029573452598888
item