Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα

Ναι στην ενίσχυση και στη στήριξη των επιχειρήσεων που “γονάτισαν” από την κρίση, αλλά όχι στην ασυδοσία, την παραβατικότητα και την ατιμωρησία.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, η ΑΑΔΕ αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης. 

Πώς μεταφράζονται αυτά; Αφενός σαρωτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων, αφετέρου συλλογή στοιχείων για τη “μαύρη” λίστα των παραβατών, οι οποίοι ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Ο στόχος προφανής: ο εντοπισμός της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά. Τουτέστιν, στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μισό ευρώ λόγω φοροδιαφυγής, μετά την “αιμορραγία” που προκάλεσε η πανδημία στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτικό της διάθεσης της ΑΑΔΕ να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανακωχή με τη φοροδιαφυγή λόγω πανδημίας, είναι ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Και για όσους δεν το κατανόησαν, ετοιμάζονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.

Για την υλοποίηση των ελέγχων αυτών θα ενισχυθούν με προσωπικό του κλάδου Εφοριακών οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) σε 15 μέτωπα:

  1. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής
  2. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής -Υποδιεύθυνση Δ' Προληπτικών Ελέγχων με έδρα την Λαμία
  3. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης
  4. Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης - Υποδιεύθυνση Δ' Προληπτικών Ελέγχων με έδρα την Κομοτηνή
  5. Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας
  6. Δ.Ο.Υ. Σύρου
  7. Δ.Ο.Υ. Θήρας
  8. Δ.Ο.Υ. Πάρου
  9. Δ.Ο.Υ. Νάξου
  10. Δ.Ο.Υ. Μυκόνου 
  11. Δ.Ο.Υ. Κω
  12. Δ.Ο.Υ. Ρόδου
  13. Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
  14. Δ.Ο.Υ. Νέων Μουδανιών
  15.  Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας 

Το πλάνο των ελέγχων καλύπτει το “καυτό” τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου και όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, ειδικά για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης οι έλεγχοι θα διενεργούνται και εντός της χωρικής αρμοδιότητας τους αλλά και εκτός έδρας έως δύο τριήμερα μηνιαίως. 

Όπως έχει δείξει η εμπειρία, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι εκτός έδρας σπάνε τα “στεγανά” που πολλές φορές αναπτύσσονται μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών κι έτσι οι παραβάτες πιάνονται με τη... γίδα στον ώμο.

Αναφορικά με τους μερικούς επιτόπιους ελέγχους (πρόληψης), το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:

  • 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΥΟ
  • 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ
  • 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ
  • 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

“Οδηγός” για τους φετινούς ελέγχους είναι τα περσινά αποτελέσματα, τα οποία είναι εντυπωσιακά αν λάβει κανείς υπόψιν τις ειδικές συνθήκες. Το 2020 διενεργήθηκαν 11.477 έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 11.300 ελέγχων.

Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 6.256 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 54,5%, έναντι στόχου 49%. 

Επιπλέον, το 2020 διενεργήθηκαν 5.640 εμφανείς έλεγχοι, έναντι στόχου 3.000, στους οποίους καθίσταται γνωστή η παρουσία των συνεργείων, με στόχο την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης. 

Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και αφορούν συγκεκριμένες οντότητες. 

Πιο αναλυτικά, διενεργήθηκαν 806 έλεγχοι έναντι στόχου 720, κατά τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις σε 365 επιχειρήσεις (5.282 παραβάσεις), με την παραβατικότητα που εντοπίστηκε στους ανωτέρω ελέγχους να ανέρχεται σε 45,3%. 

Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίστηκαν σε αξιοποίηση πληροφοριών και στοχεύσεων και αφορούσαν συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις  έκθλιψης  ελαιοκάρπου,  πρατήρια υγρών  καυσίμων,  έλεγχοι  για  την  χρήση παράνομου  λογισμικού  κατά  την  έκδοση φορολογικών  στοιχείων).

epirusblog.gr
5 of 5
Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις με “μαύρη” λίστα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5281494495610186659
item