Άρτα: Οταν ο οθωμανός διοικητής Άρτας θέλησε να γρεμίσει το εκκήσάκι του Αγ. Γεωργίου του Μπάτζη Άρτα: Οταν ο οθωμανός διοικητής Άρτας θέλησε να γρεμίσει το εκκήσάκι του Αγ. Γεωργίου του Μπάτζη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Οταν ο οθωμανός διοικητής Άρτας θέλησε να γρεμίσει το εκκήσάκι του Αγ. Γεωργίου του Μπάτζη

Κάπου στα 1860, ο Οθωμανός διοικητής της Άρτας κάλεσε τους χριστιανούς προεστούς να τους ανακοινώσει, ότι θα γκρεμίσει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Μπατζή...

Αιτία ήταν η Καμπάνα, η οποία στις κυριακές και γιορτές ενοχλούσε τους όμορους μουσουλμάνους.

Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε τους χριστιανούς αλλά και αρκετους γνήσιους αρτινούς μουσουλμάνους καθότι ο ναός ανεγέρθηκε το 1717 με έξοδα ένος οθωμανού ονόματι Μπατζή, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για κάποιο θαύμα του Αγίου προς τον ίδιο. Τον τιμούσαν άρα και αρκετοί μουσουλμάνοι.

Ο διοικητής της Άρτας εκανε την πρόταση να τους παραχωρήσει αλλού οικόπεδο και να συμβάλει σε ανέγερση νέου ναού, γιατί φαίνεται κάποιοι μουσουλμάνοι το απαιτούσαν να φύγει η εκκλησία αλλά οι Ελληνες δεν το συζητούσαν καν.

Κάποιες μέρες αργότερα μια επιτροπή Αρτινών Χριστιανών και μουσουλμάνων βρέθηκε στα Γιάννινα. Πριν καν γυρίσουν στην Άρτα, η τουρκική διοικηση μετέθεσε τον διοικητή και το θέμα έληξε.

Φωτό: Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Μπατζή στην Αρτα, συνοικία Γεφυρόπουλο
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Οταν ο οθωμανός διοικητής Άρτας θέλησε να γρεμίσει το εκκήσάκι του Αγ. Γεωργίου του Μπάτζη
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2250674719772584679
Σχόλια
item