Γιάννενα: Χωρίς καμία εξήγηση ακόμη η μη παραχώρηση του Βελισσαρίου Γιάννενα: Χωρίς καμία εξήγηση ακόμη η μη παραχώρηση του Βελισσαρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Χωρίς καμία εξήγηση ακόμη η μη παραχώρηση του Βελισσαρίου

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στην Ήπειρο που οδεύουν προς αξιοποίηση, ενημερώνει ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας Χρ. Γκόκας, μετά από σχετική επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου.

Ωστόσο, από την ανακοίνωση του υπουργού οι Γιαννιώτες δεν παίρνουν καμία επιπλέον εξήγηση γιατί το Στρατόπεδο Βελισσαρίου δεν παραχωρείται στο Δήμο, παρόλο που αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα των Γιαννιωτών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλη Ιανουαρίου η παράταξη της Τ. Καλογιάννη, με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο ενημέρωσε τη Δημοτική Αρχή ότι η παραχώρηση αυτή δεν είναι εφικτή, ζητούσε από τον δήμαρχο ενημέρωση για το θέμα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το «όχι» του Υπουργείου Άμυνας.

Προς αξιοποίηση…
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Άμυνας στην αναφορά του βουλευτή Άρτας, τα μη επιχειρησιακά αναγκαία ακίνητα του Στρατού Ξηράς που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι τα εξής:
- Στρατόπεδο «ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ» έκτασης 9.450 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, υφίσταται εισήγηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) για την αξιοποίησή του μέσω Δημόσιου Ηλεκτρονικού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού. Η εν λόγω εισήγηση εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ) και σε εύθετο χρόνο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του.
- Στρατόπεδο «ΠΕΡΔΙΚΗ ΠΥΛΑΔΗ» έκτασης 8.877 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας. Η ΥΠΑΑΠΕΔ βρίσκεται σε επαφές με το Δήμο Πρέβεζας, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του.
-Στρατόπεδο «ΣΟΛΩΜΟΥ» έκτασης 25.484 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας.
- Στρατόπεδο «ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ» έκτασης 90.272 τ.μ. στην πόλη της Πρέβεζας.
Σχετικά με τα Στρατόπεδα «ΣΟΛΩΜΟΥ» και «ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ», το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), σε συνέργεια με την ΥΠΑΑΠΕΔ, συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή Πρέβεζας για την ένταξη σε συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό των πρώην στρατοπέδων της πόλης, προκειμένου να λυθούν ζητήματα που μέχρι σήμερα είχαν αποτελέσει τροχοπέδη για την επωφελή εκμετάλλευσή τους.
-Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ» έκτασης 13.695 τ.μ. στην κοινότητα Βροσίνας, του Δήμου Ζίτσας.
- Εθνικό Φυλάκιο «ΧΟΥΡΜΟΥΛΗ» έκτασης 2.300 τ.μ. στην κοινότητα Αγίων Πάντων, του Δήμου Φιλιατών.
-«Οικόπεδο ΜΕΡΤΖΙΑΝΗΣ» έκτασης 1.357 τ.μ. στην κοινότητα Μελισσόπετρας, του Δήμου Κόνιτσας.
- «Ναρκοπέδιο ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑΣ» έκτασης 3.699 τ.μ. στην κοινότητα Μελισσόπετρας, του Δήμου Κόνιτσας.
- Αποθήκες Πυρομαχικών Καλπακίου (ΕΦ «ΦΑΪΤΑ») έκτασης 17.429 τ.μ. στην κοινότητα Κάτω Πεδινά Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου.
- Αποθήκες Ναρκών Καλπακίου (ΕΦ «ΚΟΥΜΑΤΑ») έκτασης 50.000 τ.μ. στην κοινότητα Κάτω Πεδινά Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου.
- «Τέως Στρατιωτικός Αρτοκλίβανος ΦΙΛΙΑΤΩΝ» έκτασης 124 τ.μ. στην κοινότητα Φιλιατών, του Δήμου Φιλιατών.

Έχουν ήδη αξιοποιηθεί…
Τα ακίνητα τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ και έχουν ήδη αξιοποιηθεί κατά Νομό, σε συνεργασία με τους τοπικούς ΟΤΑ, είναι τα παρακάτω:
Στον Νομό Ιωαννίνων:
• Ένα ακίνητο (πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία Ιωαννίνων), το οποίο έχει εκμισθωθεί στον Δήμο Ιωαννιτών, με μακροχρόνια μίσθωση.
Στον Νομό Άρτας:
• Ένα ακίνητο (τμήμα εκ του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ»), το οποίο έχει παραχωρηθεί, με τον θεσμό της «επιφάνειας», για 35 έτη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος (εδαφονομίου), στην Περιφέρεια Ηπείρου, επ’ ωφελεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας,
Στον Νομό Πρέβεζας:
• Ένα ακίνητο, (πρώην Στρατόπεδο «ΔΟΥΚΑ), το οποίο έχει παραχωρηθεί, με το θεσμό της «επιφάνειας», για 49 έτη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος (εδαφονομίου) στην Περιφέρεια Ηπείρου, επ’ ωφελεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΘΑ διαθέτει το σύνολο των προσόδων του, από την εκ μισθωμάτων αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ως κοινωνικό πόρο, υπέρ του ΕΚΟΕΜΣ, ο οποίος αποτελεί Κλάδο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, με σκοπό την ενίσχυση των Μερισματούχων του.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Υπουργός στην απάντησή του, σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, αυτά είναι εκτός αστικού ιστού και έχουν προταθεί κατά περιόδους σε υποψήφιους επενδυτές που αναζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, πλην όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει συνέχεια στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος γι’ αυτά.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Χωρίς καμία εξήγηση ακόμη η μη παραχώρηση του Βελισσαρίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1487156849090816862
Σχόλια
item