Άρτα: Η πιο όμορφη παιδική χαρά της Άρτας βρίσκεται στο Διάσελλο! (ΦΩΤΟ) Άρτα: Η πιο όμορφη παιδική χαρά της Άρτας βρίσκεται στο Διάσελλο! (ΦΩΤΟ) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Η πιο όμορφη παιδική χαρά της Άρτας βρίσκεται στο Διάσελλο! (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση και πιστοποίηση της παιδικής χαράς Παναγιάς Διασέλλου που αποτελεί το πρώτο νέο χώρο αθλοπαιδιών του δικτύου παιδικών χαρών που δημιουργείται από το Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη με κάλυψη σταδιακά του συνόλου των Κοινοτήτων! 

Στα πλαίσια αυτά η νέα σύγχρονη παιδική χαρά σχεδιάστηκε για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι, με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία όλων των παιδιών ώστε να γίνει ένας τόπος αγαπητός στα παιδιά, όπου θα αθλούνται, θα ψυχαγωγούνται, θα δραστηριοποιούνται και θα κινητοποιούνται να ασκηθούν στο ύπαιθρο.

Picture
Ο σχεδιασμός της ικανοποιεί τους κάτωθι βασικούς στόχους:

- Της δημιουργίας υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού ως προς την προσβασιμότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση και δικαίωμα σε όλες τις πτυχές του ανθρώπου όπως εξειδικεύτηκε και στους χώρους παιχνιδιού. Στο Άρθρο 31 της «Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού», την οποία η Ελλάδα κύρωσε στις 2.12.1992, αναγνωρίζεται το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι χωρίς καμία διάκριση ή ειδική μεταχείριση μεταξύ των παιδιών, ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους ή άλλων διαφοροποιητικών στοιχείων

- Στην νέα παιδική χαρά καλύφθηκαν οι  προϋποθέσεις για την συμμετοχή ΟΛΩΝ των παιδιών στο παιχνίδι, με ή χωρίς αναπηρίες. Όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρίες δίνονται  οι ίδιες ευκαιρίες και προκλήσεις στο παιχνίδι, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους αποκλεισμός που μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, όταν δηλαδή τα παιδιά χωρίς αναπηρίες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για ΑμεΑ. 

Στο πλαίσιο της «προσβασιμότητας από όλους», ενσωματώθηκαν και τα παιδιά με κινητικά προβλήματα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο αλλά και να χρησιμοποιήσουν τους εξοπλισμούς με ή χωρίς το αμαξίδιο τους και πάντοτε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.

​- Της συμμόρφωσης με τις ισχύουσες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και οδηγίες και με την εθνική νομοθεσία.

Picture
- Της ικανοποίησης των αρχών αειφόρου σχεδιασμού με επιλογή εξοπλισμού από ανακυκλώσιμα υλικά, φωτισμό μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης και επιφάνειες πτώσης από φυσικά υλικά με ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία καθώς ευνοεί την επαφή όλων των παιδιών με τα φυσικά υλικά και το ελεύθερο, απρόσμενο και δημιουργικό παιχνίδι κλπ.)

Χωροθέτηση χρήσεων παιδικής χαράς

️Στη νέα παιδική χαρά χωροθετήθηκε κεντρικός διάδρομος κυκλοφορίας με πρόσβαση όδευσης ΑμεΑ από την  είσοδο σε κάθε θέση εντός της παιδικής χαράς και σε κάθε όργανο. Τοποθετήθηκε πιστοποιημένος μύλος ΑμεΑ με ταυτόχρονη – ισότιμη χρήση από δύο μικρούς χρήστες ΑμεΑ και τέσσερα παιδιά και σε όμορη θέση κατάλληλη κρήνη με χρήση από όλα τα παιδιά  και ΑμεΑ.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός της παιδικής χαράς προβλέπει διακριτές περιοχές χρήσεων για νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας και  για μεγαλύτερα παιδιά, διαμορφώνοντας τη δυναμικότητα για 30 μικρούς χρήστες. 

Picture
Ειδικότερα δυνατότητα άσκησης και ψυχαγωγίας έχουν μικροί χρήστες ηλικίας από 1,5 έως 14 ετών, με εφόδιο τα  κάτωθι όργανα : 

- Περιστρεφόμενος μύλος με χρήση και από ΑμεΑ
- Κούνιες νηπίων 
- Κούνιες παιδιών προσχολικής ηλικίας
- Κούνιες παιδιών σχολικής ηλικίας
- Σύνθετο όργανο χρηστών προσχολικής ηλικίας 
- Περιστρεφόμενο όργανο αναρρίχησης για χρήστες σχολικής ηλικίας
- Σύνθετο όργανο αναρρίχησης και άσκησης παιδιών σχολικής ηλικίας 
Picture

​Ο Δήμος Γεωργίου Καραισκάκη λαμβάνοντας υπ όψιν του περιορισμένου ιδίους πόρους, επιδιώκει για τις νέες παιδικές χαρές την χρήση εξοπλισμών που διαθέτουν το βέλτιστο κύκλο ζωής προϊόντος, απαιτούν την ελάχιστη συντήρηση και διαθέτουν  μεγάλη διάρκεια ζωής.
Επιλέχθηκαν έτσι κατά το δυνατό όργανα με ανοξείδωτο σκελετό με όλους τους διαγωνισμούς να διέπονται από τις Αρχές των Πράσινων Συμβάσεων.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Η πιο όμορφη παιδική χαρά της Άρτας βρίσκεται στο Διάσελλο! (ΦΩΤΟ)
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3149413023433192812
Σχόλια
item