Το σχέδιο Κικίλια για υγειονομική θωράκιση των νησιών ενόψει τουρισμού – Κινητές μονάδες, προσλήψεις και τεστ

Με κυβερνητική προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ρυθμών του μαζικού εμβολιασμού για να κατακτήσουμε γρηγορότερα την «Ελευθερία» μας και να θωρακιστούν τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές από τη διασπορά του κορονοϊού, έχουν ενεργοποιηθεί παράλληλες γραμμές εμβολιασμού, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του δύσκολου project των εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πιθανής πίεσης των υγειονομικών δομών στα νησιά λόγω της αυξημένης προσέλευσης των τουριστών, ενώ στελέχη της πολιτικής προστασίας παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα, ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί τοπικά απότομη έξαρση του κορονοϊού να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες έρχονται και προσλήψεις υγειονομικών στα νησιά, καθώς όσοι υπηρετούν τώρα στην περιφέρεια είναι αδύνατον να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Ακτινωτός σχεδιασμός και αυξημένο testing

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα έχει εκπονηθεί, με ακτινωτό σχεδιασμό διασύνδεσης των δομών Υγείας στα νησιά το οποίο περιλαμβάνει:

·        Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων

·        Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους

·         Πλήρη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, το οποίο παρακολουθεί real time, σε 24ωρη βάση τα περιστατικά, ούτως ώστε να γίνονται άμεσα οι παρεμβάσεις στα σημεία που χρειάζεται.

·        Στο δυναμικό του ΕΚΑΒ εντάσσονται 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για τη μεταφορά Covid περιστατικών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

·        Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακομιδή non covid ασθενών.

·        Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που χειρίζεται το ΕΚΑΒ θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συστήματος μικρών διακομιδών, μικρών αποστάσεων που διενεργούν τα ελικόπτερα και μεγαλύτερων τα αεροσκάφη, έτσι ώστε διασυνδεόμενα να καλύπτουν όλη την νησιωτική χώρα.

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό

Τις επιχειρησιακές δυσκολίες του project «εμβολιασμοί κατ’ οίκον» ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr η Αριστοτέλους και όπως όλα δείχνουν ξεκινά άμεσα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Κινητές μονάδες θα αναλάβουν το απαιτητικό αυτό έργο για όσους πολίτες αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων υγείας. 

Θα προηγηθεί ειδική καμπάνια, καθώς πρόκειται κυρίως για πολίτες που δεν έχουν καλή σχέση με τα ψηφιακά μέσα λόγω ηλικίας και συνεπώς εναπόκειται στους οικείους τους να ενημερώσουν τις αρχές, ώστε να κλειστεί το ραντεβού στο σπίτι.

Η Ελλάδα έτοιμη να εκδώσει πράσινο πιστοποιητικό 

Την ίδια ώρα, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό covid-19 δίνει «φτερά» στους ευρωπαίους ταξιδιώτες μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο της Ε.Ε. 

Έτσι, από την 1η Ιουνίου οι Έλληνες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Πρόκειται για την ψηφιακή απόδειξη, ότι ο πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, είτε έχει κάνει τεστ για τον ιό με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύει απρόσκοπτα εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, χωρίς καραντίνες και διενέργεια τεστ.

Σύμφωνα με τον  υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, το εν λόγω «εργαλείο» θα τεθεί σε εφαρμογή στην ΕΕ περίπου στις 20 Ιουνίου, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι Έλληνες μπορούν ήδη να εκδίδουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού από το gov.gr ή από τα ΚΕΠ.

epirusblog.gr
5 of 5
Το σχέδιο Κικίλια για υγειονομική θωράκιση των νησιών ενόψει τουρισμού – Κινητές μονάδες, προσλήψεις και τεστ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5191523175684297653
item