Γιάννενα: Λιτές οι εκδηλώσεις μνήμης χθες στην Ανατολή για τη Γενοκτονία των Ποντίων Γιάννενα: Λιτές οι εκδηλώσεις μνήμης χθες στην Ανατολή για τη Γενοκτονία των Ποντίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Λιτές οι εκδηλώσεις μνήμης χθες στην Ανατολή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το διαχρονικό αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα, επανήλθε για μια ακόμη φορά, με αφορμή τις λιτές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Ανατολή Ιωαννίνων, παρουσία των τοπικών αρχών.

Το πρωί χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου τελέστηκε δοξολογία στον Ναό της του Θεού Σοφίας Ανατολής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων.

Χαιρετισμοί

• Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Αμυράς, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην επέτειο των 102 χρόνων που συμπληρώθηκαν φέτος από την φρικτή στιγμή της ιστορίας, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τονίζοντας ότι χρέος όλων μας είναι η μνήμη. 

«Το να θυμόμαστε είναι απαράγραπτη ανάγκη ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον τέτοιου είδους φρικτές γενοκτονίες και πάνω απ‘ όλα να ξέρουμε ο ελληνισμός από πού έρχεται και πού πηγαίνει», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

• Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «έχουμε απαίτηση οι μεγάλοι της γης να μιλήσουν και για την Γενοκτονία των Ποντίων. Γιατί ο ελληνισμός ήταν σε όλα αυτά τα μέρη και ότι υπάρχει θετικό εκεί είναι από τους Έλληνες του Πόντου».

• Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες του Πόντου, που άφησαν πίσω πατρίδα, σπίτια, περιουσίες τους νεκρούς τους και ήρθαν στην Ελλάδα διωγμένοι «μεταλαμπαδεύοντας και ορίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει πρόοδος. 

Αυτοί οι συνέλληνες που ήρθαν από την Μικρά Ασία βοήθησαν την πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι τους με δέος και σεβασμό».

Μηνύματα

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης, έστειλαν και οι βουλευτές Νομού Ιωαννίνων:

• «Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα, εμείς είμαστε εδώ παρόντες, δηλώνοντας ότι θέλουμε να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε ειρηνικά, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Καλογιάννης.

• «Ο ποντιακός ελληνισμός, όσοι επέζησαν και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στάθηκε στα πόδια του και σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι στον κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό ιστό της χώρας μας», σημείωσε η Μαρία Κεφάλα.

• «Ανοιχτή και διαρκής παραμένει η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, έτσι που να υπάρξει δικαίωση της μνήμης των αθώων θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα να αποδοθούν και οι ευθύνες που είναι απαράγραπτες…», τόνισε η Μερόπη Τζούφη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Με οδύνη τιμάμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο τρόπο πριν από έναν αιώνα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρέστη χθες στην επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ακόμη σημείωσε ότι «η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στον ιερό σκοπό της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας. H παγκόσμια κοινότητα οφείλει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή, διασφαλίζοντας έμπρακτα τον σεβασμό του ύψιστου δικαιώματος στη ζωή και της ανεκτικότητας σε κάθε εθνική, θρησκευτική ή άλλη ταυτότητα. 

Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία και λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον».

Πηγή: proinoslogos.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Λιτές οι εκδηλώσεις μνήμης χθες στην Ανατολή για τη Γενοκτονία των Ποντίων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2506355996971030287
Σχόλια
item