Δεν αντέχονται - Αυτοί είναι οι πιο δυσάρεστοι ήχοι για τον άνθρωπο Δεν αντέχονται - Αυτοί είναι οι πιο δυσάρεστοι ήχοι για τον άνθρωπο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Δεν αντέχονται - Αυτοί είναι οι πιο δυσάρεστοι ήχοι για τον άνθρωπο

Ποιος ήχος σε ανατριχιάζει; Ποιος ήχος είναι αυτός που τον ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο; Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Newcastle με 13 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν 74 ηχογραφημένους ήχους, αποκαλύπτει...

Ο ήχος ενός μαχαιριού που γρατσουνίζεται πάνω σε ένα γυάλινο ποτήρι ή μπουκάλι είναι ο πιο ενοχλητικός για το ανθρώπινο αυτί.

Επόμενος στη λίστα είναι το πιρούνι που σέρνεται επάνω σε γυαλί και τρίτος το σύρσιμο της κιμωλίας πάνω στον πίνακα!

Η μελέτη έγινε ως εξής - οι εθελοντές άκουγαν τους ήχους, ενώ την ίδια στιγμή καταγραφόταν η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Τα πειράματα έδειξαν πως οι ενοχλητικοί ήχοι προκαλούσαν πιο έντονες τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σε σχέση με τους ευχάριστους ήχους, όπως το νερό που τρέχει.

Μάλιστα, οι δυσάρεστοι ήχοι ενεργοποιούν και την αμυγδαλή, μια ξεχωριστή περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα αρνητικά συναισθήματα (φόβος, θυμός κ.ά.).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι με συχνότητα ανάμεσα στα 2.000 Hz και στα 5.000 Hz (η γκάμα όπου το ανθρώπινο αυτί είναι πιο ευαίσθητο) είναι αυτοί που γίνονται πιο ανυπόφοροι!

epirusblog.gr
5 of 5
Δεν αντέχονται - Αυτοί είναι οι πιο δυσάρεστοι ήχοι για τον άνθρωπο
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4057971749625859098
Σχόλια
item