Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς: Πώς έγινε «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης

Κόκκινο «πανί» για την Τουρκία και τα τουρκόφιλα στελέχη της νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Λιβύης αποτελεί η υπουργός Εξωτερικών, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς.

Πρόκειται για μία από τις πέντε γυναίκες του 31μελούς υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, στη σπαρασσομένη από την εμφύλια σύγκρουση Λιβύη.

Δικηγόρος στο επάγγελμα και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μανγκούς έλαβε μέρος σε κινήσεις για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. 

Το 2012, οπότε και ξεκίνησε η αναρχία που κατέληξε στο χάος και στον εμφύλιο, βρέθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές της, μη διστάζοντας να κριτικάρει δημόσια τον εκφυλισμό της «εξέγερσης» κατά του πρώην δικτάτορα.

Θεωρείται πρόσωπο με στενές διασυνδέσεις με την Ουάσιγκτον και σίγουρα μία από τις πολιτικές προσωπικότητες, που φαίνεται να δυσαρεστεί όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία, που επίσης ελέγχει εκατοντάδες μισθοφόρους στη Λιβύη.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Μανγκούς έδωσε στίγμα των προθέσεών της, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Άγκυρα

Η ίδια, ενώπιον και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε ευθέως την άμεση απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτικών, παραστρατιωτικών-μισθοφόρων από τη χώρα, προκαλώντας τον εκνευρισμό του ομολόγου της, που ζήτησε να μην εξισώνονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον στρατό των άλλων χωρών που βρίσκονται στη Λιβύη.

Η εμμονή της στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων, ανάμεσά τους και των Τούρκων έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται «persona non grata» όχι μόνο για την Άγκυρα, αλλά και για τουρκόφιλους αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης, που ζητούν ευθέως την απομάκρυνσή της. 

Κυβερνητικό έγγραφο στη Λιβύη προανήγγειλε τη διεξαγωγή κυβερνητικής έρευνας για την Μαγκούς, με το αιτιολογικό ότι έκανε την επίμαχη δήλωση για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, χωρίς να έχει πάρει την έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, αργότερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Χαμούντα, δήλωσε ότι το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι λανθασμένο. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε την εφημερίδα της κυβέρνησης, για να πείσει ότι δεν υπήρξε κίνηση διαδικασίας έρευνας για την υπουργό Εξωτερικών.

Προηγήθηκε η εισβολή τουρκόφιλων παραστρατιωτικών στο ξενοδοχείο «Κορίνθια», το οποίο χρησιμοποιεί ως προσωρινή έδρα το Προεδρικό Συμβούλιο, με κραυγές εναντίον της υπουργού Εξωτερικών. Επεισόδιο που ο εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου επιχείρησε να υποβαθμίσει στη συνέχεια.

Η Μαγκούς βρίσκεται στο στόχαστρο του ριζοσπάστη ισλαμιστή κληρικού Σαντικ Αλ Γκαριάνι, ο οποίος -αφού έσπευσε να δηλώσει ότι η «Τουρκία έσωσε τη Λιβύη»- στοχοποίησε την υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι «ηφαίστειο οργής θα ξεσπάσει πάνω στην Αλ Μανγκούς», την οποία περιγράφει ως «κακιά, κατάπτυστη που εξυπηρετεί το Σιωνιστικό Σχέδιο…».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νορλαντ είναι απο τους πρώτους που υπερασπίστηκαν δημοσίως τη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, δηλώνοντας με ανάρτηση του στο twitter: «Υποστηρίζουμε πλήρως την σαφή έκκληση της υπουργού Εξωτερικών Μανγκούς για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων προς το συμφέρον του λαού της Λιβύης».

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία και οι φιλοτουρκικές δυνάμεις επιχειρούν να βρουν τρόπο, ώστε να παρακαμφθεί η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων στην Λιβύη

Συγχρόνως εκδηλώνεται προσπάθεια για αλλαγές στο τρόπο οργάνωσης και προετοιμασίας των εκλογών του Δεκεμβρίου και αλλαγές και στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (HNEC), κάτι που έσπευσαν να καταδικάσουν με κοινή δήλωση των πρεσβειών τους στην Τρίπολη, οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία.
epirusblog.gr
5 of 5
Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς: Πώς έγινε «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5677416967302363694
item