Έλληνες δημοσκόποι: Τι μας δείχνει πραγματικά το Ευρωβαρόμετρο

Aποκαλυπτική της βελτίωσης των δεικτών αισιοδοξίας της κοινής Γνώμης, παρά την πανδημία, είναι η διαχρονική σύγκριση των στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου, από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων- Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει «άλλη εικόνα» σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.

Τέλος στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σχετικά με τις διαθέσεις των πολιτών, όπως καταγράφονται στο Ευρωβαρόμετρο- και την επιχείρηση υποβάθμισης των στοιχείων που καταγράφουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνει ο Σύνδεσμος των εταιρειών του κλάδου, με ανακοίνωσή του. 

Ο ΣΕΔΕΑ, αφού υπογραμμίζει ότι είναι αδόκιμη η σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου και των δημοσκοπήσεων , λόγω διαφορών στην μεθοδολογία, στον χρόνο διεξαγωγής και στις κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών, δίνει στην δημοσιότητα την διαχρονική σύγκριση των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου, από την οποία προκύπτει σαφώς ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση των δεικτών αισιοδοξίας των πολιτών- και μάλιστα σε εποχή πανδημίας. 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΔΕΑ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»

Τα προναφερθέντα δημοσιεύματα συγκρίνουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Μεταξύ των δύο δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, καθώς:
Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές

Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. 

Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. 

Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.

Τι δείχνει η διαχρονική σύγκριση των στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου

Οι δημοσκόποι παραθέτουν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου τον χειμώνα του 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μήνες μετά από την ολοκλήρωση των Μνημονίων) , του χειμώνα του 2020 (κυβέρνηση ΝΔ, προ πανδημίας) και του φετεινού χειμώνα, με πανδημία.

 Όπως μπορεί να δει οποιοσδήποτε, η βελτίωση των δεικτών αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης είναι φέτος μεγαλύτερη και σε σχέση με την περυσινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι η πανδημία «είναι εδώ» προκαλώντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας 

pinakasssss


epirusblog.gr
5 of 5
Έλληνες δημοσκόποι: Τι μας δείχνει πραγματικά το Ευρωβαρόμετρο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1491558547136600620
item