Τρεις φρεγάτες από την Ευρώπη στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό

Τρεις είναι οι φρεγάτες που έως τώρα φαίνεται ότι προκρίνονται στην μέχρι στιγμής επιχειρησιακή αξιολόγηση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί όπως τονίζουν κύκλοι από το Πολεμικό Ναυτικό το αργότερο μέσα στο επόμενο 15θημερο.

Και οι τρεις αυτές προτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από την Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για προτάσεις που χαρακτηρίζονται ως οι πιο «ώριμες» από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεντρώνουν εκτός των επιχειρησιακών κριτηρίων κι άλλα θετικά σημεία στην αξιολόγηση.

  • Σε αυτό τον «κύβο» υπάρχει όπως επισημαίνεται σειρά προτεραιότητας βασισμένη στις πολλαπλές επιχειρησιακές ανάγκες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και το γεγονός πως ήδη κάποιες εκ των τριών προκρινόμενων προτάσεων βρίσκονται σε γραμμή παραγωγής νέων πλοίων. Σημαντικός παράγοντας είναι η σοβαρότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία των ναυπηγικών ομίλων, που διατηρούν πολύχρονη κατασκευαστική παράδοση σε πολεμικά πλοία.

Με ορίζοντα 15θημέρου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει την τελική αξιολόγηση όλων των προτάσεων που έχουν κάνει οι «μνηστήρες» για τις νέες φρεγάτες.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θα έχει στα χέρια του τον ογκώδη φάκελο που θα του παραδώσει η πολυπληθής ομάδα εργασίας του Επιτελείου του κι αυτός με τη σειρά του θα δώσει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τις προτάσεις του επιχειρησιακού χρήστη.

Ως Αρχηγός επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πέραν της αναλυτικής αξιολόγησης, οφείλει να έχει για επιχειρησιακά θέματα τουλάχιστον τρεις το πολύ τέσσερις προτάσεις που έρχονται πρώτες στις επιχειρησιακές ανάγκες, αιτιολογώντας τη σειρά κατάταξης των πλοίων.

  • Πάντως και το θέμα των τριών προτάσεων είναι κάτι που είχε αποκαλύψει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός μέχρι στιγμής επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει κλείσει κι όλες οι προτάσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

Και όσο οι τιμές των φρεγατών δεν είναι «κλειδωμένες», Επιτελείς εκτιμούν ότι οι «μνηστήρες» επιχειρούν να κάνουν ο καθένας ξεχωριστά τη δική του ρελάνς ως μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης και δέλεαρ προς την Ελληνική κυβέρνηση.

Η Αμερικανική πρόταση

Σ’ ότι αφορά την πρόταση που κόμισαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υφυπουργός ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Αμερικανών πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ, αφορά τις τέσσερις MMSC, ενώ ως ενδιάμεση λύση συζητήθηκαν οι παροπλισμένες για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό φρεγάτες τύπου Perry καθώς και αποβατικά σκάφη τύπου Island.

Άρα επιβεβαιωθήκαν οι πληροφορίες που είχαμε γράψει στην σελίδα μας, περί Αμερικανικού stop για τα πολυπόθητα από το Πολεμικό Ναυτικό Arleigh Burke, αλλά ακόμη και για τα θηριώδη Ticonderoga, για τα οποία είχαν βγάλει στο ναυτικό, κόκκινη κάρτα.

Στο δικό του «τιτίβισμα» ο κος. Πάϊατ κάνει λόγο για G to G συμφωνία, θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Η πρόταση για τις MMSC θα επαναξιολογηθεί από την ομάδα εργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με το «πακέτο» προτάσεων για τη ναυπήγηση στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

  • Πάντως στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα χέρια του κου. Παναγιωτόπουλου δεν έφτασε η επίσημη επιστολή αποδοχής των Ηνωμένων Πολιτειών (LOA) για την οποία όπως σημείωσαν οι Αμερικανοί, θα έρθει στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές είναι σχεδόν βέβαιες ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πει την «τελευταία τους λέξη» και θα φέρουν το αμέσως επόμενο διάστημα αντίβαρα ώστε να σταθμίσουν την θέση τους ανάμεσα στους μνηστήρες των νέων φρεγατών.

epirusblog.gr
5 of 5
Τρεις φρεγάτες από την Ευρώπη στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4455952463901512558
item