5ετές ομόλογο: Στα €14 δισ. οι αρχικές προσφορές 5ετές ομόλογο: Στα €14 δισ. οι αρχικές προσφορές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

5ετές ομόλογο: Στα €14 δισ. οι αρχικές προσφορές

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε για το νέο πενταετές ομόλογο, που έφτασε στο  επίπεδο των 20 δισ. ευρώ.

Το spread διαμορφώθηκε στα Mid Swaps +47 μονάδες βάσης, ενώ το αρχικό guidance ήταν για Mid Swaps +55 μ.β. για να αναθεωρηθεί στη συνέχεια στο +50 μ.β. 

Ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης η απόδοση του πενταετούς τίτλου εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα επίπεδα του 0,28%.

Η ωρίμανση του ομολόγου έχει καθοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2026.

Σύμβουλοι στην έκδοση ήταν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Οι μέχρι τώρα εκδόσεις

Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς.

Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ.

Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

epirusblog.gr
5 of 5
5ετές ομόλογο: Στα €14 δισ. οι αρχικές προσφορές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4592789700088461685
Σχόλια
item