Γιάννενα: Το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων διεκδικεί την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του European School Radio Γιάννενα: Το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων διεκδικεί την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του European School Radio | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων διεκδικεί την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του European School Radio

Ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκεται το τραγούδι του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων για το μαθητικό διαγωνισμό “Κάν’το να ακουστεί” που διοργανώνει το European School Radio. 

Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αισθάνονται ιδιαιτέρως υπερήφανοι που το σχολείο τους κατέχει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ σε λίγες ημέρες η επιτροπή του διαγωνισμού θα αναδείξει το καλύτερο από τα τρία τραγούδια, καθώς και το ποια από τα άλλα δύο θα καταλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση. 

Για τις τρεις πρώτες θέσεις ξεχώρισαν το τραγούδι του 4ου ΓΕΛ Ιωαννίνων με τίτλο “Όλοι μαζί πιο δυνατοί” και άλλα δύο τραγούδια από σχολεία της Κύπρου. 

Επικοινωνήσαμε με το διευθυντή του σχολείου, κ. Χριστάκη Αλέξιο, την υπεύθυνη καθηγήτρια για το θέμα αυτό την κα. Μαρία Μάντζιου, καθώς και τη μαθήτρια Μαρία Γκοντού που ερμηνεύει το τραγούδι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι συμμετέχει και ο μαθητής Χρήστος Βαλεράς, που συνοδεύει τη Μαρία Γκοντού στο τραγούδι με την κιθάρα του.

Αναλυτικά, η κα. Μάντζιου δήλωσε στο “Μ” τα εξής : “Είναι ένας ραδιοφωνικός διαγωνισμός μηνύματος και τραγουδιού και λέγεται “Κάν’το να ακουστεί”. 

Φέτος, ο διαγωνισμός έχει θέμα “από το εγώ στο εμείς”, να αναδείξουν δηλαδή οι μαθητές τους προβληματισμούς τους, ό,τι έχει σχέση με την αλληλεγγύη, με τη συλλογικότητα, δηλαδή να αφήσουν πίσω το εγώ και να πάνε στο εμείς. 

Κι έτσι παρότρυνα τους μαθητές μου να συμμετέχουν στο διαγωνισμό αυτό, να κάνουν ένα τραγούδι, να αναδείξουν δηλαδή το μήνυμα αυτό. Θέλουμε ως καθηγητές οι μαθητές μας να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές και να μαθαίνουν αλλά και να παρεμβαίνουν κιόλας. 

Θέλουμε οι μαθητές μας να εμπνέονται, γι’ αυτό και τους προτείνουμε δράσεις. Το δικό μας τραγούδι είναι στην κατηγορία του Λυκείου, επιλέχτηκε από πολλά τραγούδια και μαζί με άλλα δύο από την Κύπρο βρίσκεται τώρα ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις. 

Η επιτροπή θα δώσει βραβεία και στα τρία αυτά τραγούδια, αυτή θα κρίνει ποιο θα πάρει το πρώτο, ποιο το δεύτερο και ποιο το τρίτο βραβείο. 

Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν με videoclip στην ΕΤ3, αλλά θα ψηφιστεί από το κοινό μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του European School Radio ποιο από τα τρία είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι μέχρι τις 25 του μηνός. Το τραγούδι του σχολείου μας ονομάζεται “Όλοι μαζί πιο δυνατοί”.


Η μαθήτρια Μαρία Γκοντού, που έγραψε τους στίχους και τη μουσική και ερμήνευσε το συγκεκριμένο τραγούδι, δήλωσε στο “Μ” ότι πηγή έμπνευσής της ήταν οι δύσκολες συγκυρίες που ζούμε εδώ και ένα χρόνο, η αποστασιοποίηση από τους γύρω μας λόγω COVID -19, καθώς και ο εκφοβισμός, το bullying που δέχονται κάποιοι μαθητές κατά τα μαθητικά τους χρόνια. 

Τα δύο αυτά θέματα την οδήγησαν να εμπνευστεί το συγκεκριμένο τραγούδι για να στείλει το μήνυμα κατά της αποξένωσης του ατόμου, κατά της μοναξιάς και κατά του εκφοβισμού.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου κ. Χριστάκης επεσήμανε ότι “Στα σχολεία και ιδίως στα λύκεια, που κακώς έχουν την εντύπωση οι περισσότεροι ότι είναι απλά προπαρασκευαστικός παράγοντας για τις πανελλαδικές, υπάγονται ένα σωρό δράσεις σαν αυτή που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν γνώσεις και να εξελιχθούν. 

Τα λύκεια δεν προσφέρουν μόνο στείρες γνώσεις στους μαθητές, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά και πολλές δυνατότητες για διεύρυνση των οριζόντων τους, να ανακαλύψουν ταλέντα που ίσως έχουν και να δουν πώς μπορούν να τα εξελίξουν, όπως συνέβη στην περίπτωση της μαθήτριάς μας Μαρίας Κοντού. 

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί αποτελούν μια τέτοια ευκαιρία για τους μαθητές, όπου κάτω από συγκεκριμένη καθοδήγηση και υποστήριξη από τους καθηγητές και το σχολείο γενικότερα, οι μαθητές εξελίσσονται και ανακαλύπτουν νέα πράγματα και κλίσεις. 

Η Μαρία είναι ένα συνεσταλμένο κορίτσι και δεν φανταζόμασταν ότι είχε μια τέτοια κλίση, κι όμως με την ευκαιρία αυτή του διαγωνισμού, ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για ένα διαμάντι. 

Στους συναδέλφους κι άλλων περιοχών θέλω να στείλω το μήνυμα ότι ως εκπαιδευτικοί πρέπει να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις και να βοηθάμε τα παιδιά να δουν το λύκειο υπό ένα νέο πρίσμα πιο παιδαγωγικό κι όχι της στείρας γνώσης. 

Πρέπει να δώσουμε εμείς ως εκπαιδευτικοί μια άλλη διάσταση στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, γιατί το στείρο μάθημα από μόνο του είναι κουραστικό για τους μαθητές, ενώ η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις αποτελεί κινητήριο δύναμη για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς να δουν το μάθημα υπό μια νέα μορφή που προσφέρει πολλά ουσιαστικά μαθήματα ζωής στην εκπαιδευτική κοινότητα”.


Κλείνοντας, να πούμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων (στους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς) για την αξιέπαινη προσπάθειά του να μεταδώσει σε όλη τη σχολική κοινότητα ένα τόσο όμορφο τραγούδι με τόσο σημαντικό κοινωνικό μήνυμα και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία και μακάρι να κερδίσει το πρώτο βραβείο! 

Ανεξαρτήτως όμως αποτελέσματος, όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή του διαγωνισμού πρέπει να αισθάνονται νικητές, διότι κατάφεραν να νικήσουν τα κατεστημένα του στείρου μαθήματος και να δώσουν μια νότα δημιουργικότητας και παραγωγικότητας σε αυτό.

Ψηφίστε το τραγούδι στην παρακάτω διεύθυνση


http://vote.europeanschoolradio.eu/contest2021/listeners/Song-likes-new.php?likio=1

Το τραγούδι είναι το 6277 «Όλοι μαζί πιο δυνατοί»...

Ακούστε παρακάτω το τραγούδιepirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων διεκδικεί την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του European School Radio
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4928421800118615657
Σχόλια
item