Γιάννενα: Κυριακή 23 Μάη απεργία στο εμπόριο!

Συγκέντρωση 10.30π.μ. στο Γυάλινο κτίριο στη Χ. Τρικούπη!

Η Κυριακή Αργία δεν παζαρεύεται! ΟΧΙ στα ωράρια-λάστιχο – Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας!

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προκηρύσσει απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 23 Μαΐου μετά από αίτημα του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Την Παρασκευή 14 Μάη είδε το φως της δημοσιότητας κοινή υπουργική απόφαση με την οποία επιτρέπεται το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη! Επίσης προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7 π.μ. ως τις 10.30 μ.μ.!

Παρασκευή μεσημέρι οι εμποροϋπάλληλοι ενημερώθηκαν ότι θα δουλέψουν την Κυριακή 16/5 όπως δούλεψαν και την προηγούμενη 9/5, όπως θα δουλέψουν και την επόμενη 23/5 και κάθε Κυριακή γιατί αυτό απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η εξασφάλιση των κερδών τους και η κυβέρνηση τους δίνει όλα όσα χρειάζονται για να το πετύχουν.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν Κυριακή δηλώνονται 5ωρο για να μη δικαιούνται μέρα ανάπαυσης (ΡΕΠΟ). Παράλληλα τμήμα εργοδοτών βαφτίζει τα εμπορικά καταστήματα (κέντρα διανομής) για να επιβάλουν τη λειτουργία τους σε κάθε αργία, στην ουσία να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξανε να εργάζονται τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά όλα μας τα επέβαλλαν με το έτσι θέλω τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μας τα επιβάλει η εργοδοσία αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της άλλα και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε και πάντα με την απειλή της απόλυσης.

Όπως στα ΙΚΕΑ έφεραν 40 απολύσεις στο κατάστημα των Ιωαννίνων βαφτίζοντάς τες «πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου», ενώ καλούνται να δουλέψουν την Κυριακή ξέροντας ότι αύριο μπορεί να μην έχουν μεροκάματο. Στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στη Χ. Τρικούπη και στην 28ης Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι λένε «δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε 7 στις 7 μέρες την εβδομάδα».

Αυτή την εργασιακή ζούγκλα που ζούμε έρχεται να επεκτείνει και να ενισχύσει η ΝΔ με το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε πριν λίγες μέρες. 

Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας.

Και κάπως έτσι το παραμύθι περί 4ήμερων εργασίας, ελεύθερων επιλογών του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που μας πλασάρει η κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό της τερατούργημα, καταρρέει.

Μας θέλουν σύγχρονους δούλους, χωρίς κανένα δικαίωμα, διαθέσιμους στην εργοδοσία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Να μην το επιτρέψουμε!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά να γραφτούν στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων του νομού για να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, τα δικαιώματα μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για την ξεκούραση μας, για τις οικογένειες μας.

Διεκδικούμε:
• Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
• Όχι στην κατάργηση του 8ωρου.
• Κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
• Επαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κυριακή 23 Μάη απεργία στο εμπόριο!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9042240560295037900
item