Πρέβεζα: 102η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού- Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων το Σάββατο στη Ν.Σαμψούντα Πρέβεζα: 102η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού- Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων το Σάββατο στη Ν.Σαμψούντα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: 102η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού- Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων το Σάββατο στη Ν.Σαμψούντα

Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σεβόμενος το δικαίωμα και το εθνικό χρέος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων» στη πλατεία «ΑΜΙΣΟΣ» της Ν. Σαμψούντας, το Σάββατο 22 Μαΐου, στις 7.00΄μ.μ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενώ όλο το τελετουργικό θα γίνει με τις οδηγίες της πολιτείας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας .

Στο μήνυμά της για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν.Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» κ. Στέλλα Χαϊτίδου αναφέρει»

«Η επέτειος της 19ης Μαΐου είναι ημέρα αναστοχασμού των γεγονότων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η τραυματική μνήμη που είναι ασίγαστη και υπαρκτή, μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιφορτίζει με την υποχρέωση να διεκδικήσουμε ακόμη πιο δυναμικά τη Διεθνή αναγνώριση της.

Η πολιτική της λήθης που τόσο άστοχα υιοθέτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο όνομα της καλής γειτονίας με τους απόγονους και κληρονόμους των Κεμαλικών θηριωδιών δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αντίθετα όπλισαν τους εξ ανατολών γείτονες μας με μια άκαμπτη κι αλλόφρονα στρατηγική, τα αποτελέσματα της βιώνουμε καθημερινά στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Οι 353.000 άταφοι νεκροί μας της περιόδου 1914-1923 ζητούν δικαίωση, όπως δικαίωση ζητούν κι οι γενοκτονηθέντες- από τον ίδιο θύτη- την Τουρκία, χριστιανικοί λαοί των Αρμενίων και των Ασσύριων.

Με κάθε δύναμη εμείς οι Έλληνες διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Εμείς, οι απόγονοι των 353.000 αδικοχαμένων συμπατριωτών μας ζητάμε:

Α) από την Ελληνική Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου να προχωρήσουν άμεσα στην συγκρότηση Διακομματικής επιτροπής για το θέμα της Διεθνής αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που θα έχει την πολιτική ευθύνη χάραξης ενιαίας Εθνικής πολιτικής για την διεθνοποίηση του ζητήματος.

Β) από την σημερινή Τουρκία, ως απόγονο και διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας:

1)Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών Αρμενίων-Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου.

2)Να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες ελευθερίας του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

3)Να σταματήσει τη γενοκτονία μνήμης που εφαρμόζει ακόμη και σήμερα στα εδάφη της.»

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: 102η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού- Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των «Αλησμόνητων Πατρίδων το Σάββατο στη Ν.Σαμψούντα
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 9168195178692519363
Σχόλια
item