Άρτα: Σημαντική δράση από το 1ο ΕΚ Άρτας για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός αστικού ιστού Άρτα: Σημαντική δράση από το 1ο ΕΚ Άρτας για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός αστικού ιστού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Σημαντική δράση από το 1ο ΕΚ Άρτας για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός αστικού ιστού

Μια σημαντική δράση πραγματοποίησε το 1ο ΕΚ Άρτας στα πλαίσια της 6ης παγκόσμιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας, που διοργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων στις κατοικημένες περιοχές. 

Τη δράση ανέλαβε να οργανώσει και να πραγματοποιήσει, σε συνεργασία και με άλλους συναδέλφους της, η κα Σωτηρία Μποκογιάννη, μητέρα του Βαγγέλη Δραγατάκη, η οποία ως καθηγήτρια του ΕΚ Άρτας αλλά και ως μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη θέρμη και ενδιαφέρον το θέμα της οδικής ασφάλειας στους δρόμους με στόχο να κινητοποιηθούν φορείς της πολιτείας μας για να επέλθουν αλλαγές, αλλαγές που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές στους δρόμους. 

Σημαντική ήταν και η αρωγή του Διευθυντή του 1ου ΕΚ Άρτας, Δημήτρη Ευαγγέλου, ο οποίος στήριξε και αγκάλιασε την όλη πρωτοβουλία που περιέχει κι ένα κοινωνικό μήνυμα για τους νέους, ότι πρέπει να οδηγούν προσεκτικά και με χαμηλές ταχύτητες! 

Οι μαθητές για το λόγο αυτό κρατούσαν στα χέρια τους σελίδες με ζωγραφισμένες καρδιές και τον αριθμό 30 πάνω τους, για να περάσουν το μήνυμα ότι αν το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές θεσπιστεί στα 30 χιλιόμετρα, τότε θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Πέραν του κυρίου Ευαγγέλου και της κας Μποκογιάννη, στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης στο 1ο ΕΚ Άρτας το παρών έδωσαν η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Παρασκευή Χαμπηλομάτη, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Ιωάννης Ζαχαρέλος, ο Διευθυντής ΙΕΚ Άρτας Δημήτρης Τάτσης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού, Παιδείας και Διά Βίου μάθησης του Δ. Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας παραβρέθηκαν η Αστυνόμος Α Βασιλική Ρομοσιού και ο Υπαστυνόμος Α Ιωάννης Καλόγερος, καθώς και εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Άρτας.Ο κ. Ευαγγέλου, Διευθυντής του ΕΚ Άρτας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής “Τα ίδια τα παιδιά, οι μαθητές μας, μας ζήτησαν να κάνουμε μια δράση για το όριο ταχύτητας που υπάρχει στη χώρα μας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας. 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές είναι στα 30 χιλιόμετρα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν μειωθεί το όριο ταχύτητας και στη χώρα μας, τότε μειώνονται αισθητά κατά 5 φορές τα ατυχήματα και οι θάνατοι από αυτά, κατά 25% μειώνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος και 15% περίπου έχουμε εξοικονόμηση καυσίμων. 

Απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, έχουν ξεκινήσει πιλοτικά να δημιουργούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας ζώνες κυκλοφορίας πεζών ελεύθερης κυκλοφορίας, όπως και πιλοτικά ξεκίνησε σε κάποιες περιοχές να εφαρμόζεται το όριο των 30 χιλιομέτρων σε κατοικημένες περιοχές”.

Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Παρασκευή Χαμπηλομάτη, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής “Εδώ και έξι χρόνια έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Κυκλοφορίας του ΟΗΕ, στόχος είναι η μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, να δοθεί μήνυμα για τη μείωση των τραυματιών κατά 50% και να δημιουργηθούν ζώνες μέσα στην πόλη ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων. 

Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο η ταχύτητα σκοτώνει πολλούς ανθρώπους, είναι λοιπόν ευθύνη μας να προσέχουμε ώστε να μην προκαλούμε αυτό το κακό ούτε στους εαυτούς μας ούτε στους συνανθρώπους μας. 

Τρεις χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από τις μεγάλες ταχύτητες. Κι όμως, με χαμηλές ταχύτητες μπορεί να επιζήσουν. 

Πέρα από τα έργα και τις υποδομές, απαιτείται εκπαίδευση. Στη Γαλλία, το μάθημα της οδικής κυκλοφορίας είναι υποχρεωτικό. 

Με τις ζώνες των 30 χιλιομέτρων ως όριο ταχύτητας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας. 

Όλοι μαζί οφείλουμε και μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους για τη ζωή, ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διά βίου εκπαίδευση των οδηγών είναι σημαντική για όλους μας!”Η κα Μποκογιάννη ανέφερε στην ομιλία της τα ακόλουθα “Η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (17 Μαΐου – 23 Μαΐου 2021) έχει σαν αποκλειστικό θέμα την ανάγκη θέσπισης του ορίου ταχύτητας των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές. 

Ένα τέτοιο όριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και ιδιαίτερα των παρασύρσεων των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπως τα παιδιά, οι ποδηλάτες, οι χρήστες ΕΠΗΟ, οι ηλικιωμένοι, οι Άνθρωποι με Αναπηρία. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πιο βιώσιμες πόλεις και γειτονιές, για Δρόμους για Ζωή. 

Oι χαμηλές ταχύτητες σώζουν ζωές. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το επίπεδο θορύβου στις πόλεις άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ασφαλέστερο το περπάτημα και την ποδηλασία και ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι βιώσιμοι δρόμοι είναι πιο κρίσιμοι χρήσιμοι από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία COVID-19. 

Η ενθάρρυνση του περπατήματος και της ποδηλασίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των εστιών διασποράς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Αν και στις 3 Φεβρουαρίου 2021 στα πλαίσια της εξαγγελίας των βασικών αξόνων ενός δεκαετούς στρατηγικού προγράμματος για την οδική ασφάλεια, η θέσπιση του ορίου των 30km/h και στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΜΕ, παρουσία και του Πρωθυπουργού, μόλις ένα μήνα μετά στις 10 Μαρτίου (Νόμος 4784/21) ψηφίστηκαν στη βουλή σαν όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές τα 50 km/h. 

Σήμερα που η μια μετά την άλλη χώρα θεσπίζει το όριο των 30 Km/h σε όλο και πιο διευρυμένες ζώνες των πόλεων είναι απόλυτα αναγκαία η θέσπιση του στις κατοικημένες περιοχές και σ όλες τις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης ανθρώπων, η αυστηρή επιτήρηση του καθώς και η νομιμοποίηση όλων των πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την υπέρβαση του. 

Δεν είναι απλά ανάγκη συγχρονισμού με την κίνηση της υπόλοιπης ανθρωπότητας. Είναι η αναγνώριση πως κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός. Δρόμοι για την υγεία. Δρόμοι για το κλίμα. Δρόμοι για τους ανθρώπους. Δρόμοι Ζωής. 30Km ΤΩΡΑ!

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελεί μια ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον δραστικό περιορισμό των θυμάτων στο δίκτυο της κυκλοφορίας να θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της θέσπισης του ορίου των 30 km/h στις κατοικημένες περιοχές. 

Ο SOS Tροχαία Εγκλήματα σε συνεργασία με την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και τον ΕΣΥΠΡΟΤΑ Ηρακλείου πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν φορείς και συλλογικότητες να συνυπογράψουν μια ανοικτή επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κομμάτων για την ανάγκη άμεσης -υποχρεωτικής θέσπισης του ορίου των 30km στις κατοικημένες περιοχές. 

Παράλληλα ο SOS Τροχαία Εγκλήματα σε συνεργασία με την Κίνηση για την προστασία των Δικαιωμάτων των Πεζών απέστειλε σ' όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την ανάγκη και τα οφέλη από την θέσπιση του ορίου 30km που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.

1.350.000 άνθρωποι, στη μεγάλη του πλειοψηφία νέοι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους στους δρόμους και πολύ περισσότεροι μένουν ανάπηροι. Μπορούμε να το σταματήσουμε.

30 Km στις κατοικημένες περιοχές. Περιορισμός των ορίων σ’ όλους τους δρόμους. Μηδενικό αλκοόλ στο αίμα των οδηγών. Πλήρης απαγόρευση της χρήσης κινητού στην οδήγηση. Έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών για όλες τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. 

Όχι στην αμνήστευση των τροχαίων εγκλημάτων”.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Σημαντική δράση από το 1ο ΕΚ Άρτας για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων εντός αστικού ιστού
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5554557104296735514
Σχόλια
item