Tρόποι για να κάνετε πιο ουσιαστικές συζητήσεις

Αν δεν ανήκεις στους πλέον κοινωνικούς, και μόνο η σκέψη να καθίσεις δίπλα σε έναν άγνωστο σε κάποιο δείπνο σε γεμίζει άγχος, ειδικά όταν δεν φαίνεται «εύκολος» για συζήτηση.

Παρά τον φόβο και την ανησυχία σου όμως, η Dr. Samantha Boardman, ψυχολόγος με έδρα στο Μανχάταν και blogger του The Positive Prescription, εξηγεί ότι σε όλους κάνει καλό να πιεστούν ώστε να κάνουν μία ουσιαστική συζήτηση.

«Βάζοντας ως στόχο να συζητήσουμε για ουσιαστικά θέματα, καλλιεργούμε την ευτυχία μας» εξηγεί και καταλήγει ότι αντί να είμαστε προκατειλημμένοι για ένα ακόμα βαρετό δείπνο, να το δούμε ως μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι νέο. Να θυμάσαι ότι όποιον και να συναντήσεις, γνωρίζει κάτι που εσύ δεν ξέρεις.

Πώς θα κάνεις πιο ουσιαστικές συζητήσεις:


Κάνε τις κατάλληλες ερωτήσεις

Όταν ξεκινάς μία ερώτηση με «Τι», το πιθανότερο είναι ότι θα πάρεις μία απλή απάντηση. Όταν όμως αρχίζεις με «Γιατί», εξερευνείς το βαθύτερο κίνητρο του συνομιλητή σου. Κάθε ερώτηση που απευθύνεις, έχει τη δυναμική να διευρύνει ή να σταματήσει τον διάλογο. Οι ερωτήσεις που ξεκινούν με «Γιατί» δείχνουν ότι ενδιαφέρεσαι για τις εμπειρίες του ατόμου που έχεις απέναντί σου και προωθούν τη συζήτηση.


Μίλα λιγότερο και άκου περισσότερο

Ένας καλός ακροατής, ακούει πραγματικά τι λέει ο συνομιλητής του και επίσης προσέχει τη γλώσσα του σώματος. Δοκίμασε να βρεις ένα θέμα που ενδιαφέρει το άτομο που έχεις απέναντί σου και χρησιμοποίησε τις παρακάτω τρεις μαγικές λέξεις: «Πες μου περισσότερα». Ενθάρρυνε τον διάλογο, προσπαθώντας να μην απαντάς κοφτά.

Για παράδειγμα, αντί να πεις «μένω στο κέντρο», ανάπτυξε την απάντησή σου, όπως «μένω στο κέντρο γιατί είναι βολικό, μου αρέσει να είμαι στην καρδιά της Αθήνας κτλ». Με άλλα λόγια, δώσε στον συνομιλητή σου κάποιες προσωπικές (και ουσιαστικές) πληροφορίες για να επεξεργαστεί και μην διακόψεις αμέσως τη συζήτηση για να τη φέρεις προς το μέρος σου: «Σου αρέσει το σκι; Και μένα. Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι…».


Γίνε πιο «περίεργη»

«Πρέπει να σε ενδιαφέρει. Αν δεν σε ενδιαφέρει, τότε δεν μπορείς να είσαι ενδιαφέρων» έχει πει η Iris Apfel. Αναζήτησε θέματα που θα σε βοηθήσουν να βρείτε κοινά σημεία. Βασίσου σε όσα ακούς από τον συνομιλητή σου. Απόφυγε τις κοινότυπες και προβλέψιμες ερωτήσεις όπως «Από πού είσαι» και «Τι κάνεις». Αυτό ισχύει και για τα παιδιά – αντί να ρωτήσεις για παράδειγμα «Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα», δοκίμασε το «Σου έκανε κάτι εντύπωση σήμερα».


Ακολούθησε τον κανόνα των 20 δευτερολέπτων

Ο Dr. Mark Goulston, συγγραφέας του Just Listen, δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές για το πότε πρέπει να μιλάς και να σταματάς. Προτείνει, λοιπόν:«Στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα ομιλίας, έχεις το πράσινο φως: αρέσεις στον συνομιλητή σου, όσο βέβαια είσαι μέσα στο θέμα της συζήτησης και όσα λες ενδιαφέρουν αυτόν που σε ακούει.

Εκτός κι αν είσαι όμως ένας δεινός αφηγητής, οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερο από μισό λεπτό, φαίνονται συνήθως βαρετοί και φλύαροι. Οπότε, το φως γίνεται πορτοκαλί για τα επόμενα 20 δευτερόλεπτα – τώρα ο συνομιλητής σου αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του ή νομίζει ότι μακρηγορείς. Στα 40 δευτερόλεπτα, το φως είναι κόκκινο. Ναι, υπάρχουν κάποιες στιγμές που θέλεις να περάσεις με κόκκινο και να συνεχίσεις να μιλάς αλλά τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να σταματάς».
Ζήτα συμβουλές

«Όλοι θαυμάζουμε τη σοφία εκείνων που έρχονται σε μας για συμβουλές» έχει παρατηρήσει ο Oscar Wilde. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προχωρήσει μία συζήτηση. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους και τις εμπειρίες τους. Μελέτες δείχνουν ότι το να μιλάει κάποιος για τον εαυτό του, τον κάνει να αισθάνεται καλά-ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που «ανάβουν» όταν τρως καλό φαγητό, κάνεις χρήση φαρμάκων, ή ακόμα και σεξ. Επωφελήσου από αυτό και δες το ως μια ευκαιρία για να μάθεις κάτι.
Άφησε το τηλέφωνο

Μία μελέτη του 2014, με τίτλο “The iPhone Effect” δείχνει πώς και μόνο η παρουσία ενός τηλεφώνου μπορεί να καταστρέψει μια συνομιλία. Η ποιότητα και η ουσία μιας συνομιλίας βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο ικανοποιητικές σε σύγκριση με αυτή που έγινε με την απουσία κινητού. 

Άφησέ το στην τσάντα ή στην τσέπη σου και μην το ακουμπήσεις στο τραπέζι. Αν περιμένεις ένα σημαντικό μήνυμα από τον προϊστάμενό σου, ενημέρωσε τον συνομιλητή σου. Έτσι, θα γνωρίζουν ότι δεν χαζεύεις απλά στο Instagram.
Απόφυγε το αγαπημένο σου θέμα

Είναι αντιφατικό, αλλά έχει νόημα: είτε πρόκειται για το χόμπι σου είτε για λογοτεχνία, μάλλον θα καταλήξεις να μιλάς πάρα πολύ και δεν θα ακούς τον συνομιλητή σου.
Το σώμα σου μιλάει από μόνο του

Η γλώσσα του σώματος, όπως η οπτική επαφή (και όχι να κοιτάς πάνω από τον ώμο) και το ειλικρινές κούνημα του κεφαλιού, κάνουν την επικοινωνία πιο ενδιαφέρουσα. Χαμογέλα, μην στέκεσαι με τα χέρια σταυρωμένα πάνω σου και δώσε προσοχή στον συνομιλητή σου. Τίποτα δεν είναι χειρότερο σε μια συζήτηση, όσο το να νιώθεις ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται για όσα λες.

epirusblog.gr
5 of 5
Tρόποι για να κάνετε πιο ουσιαστικές συζητήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6283963101030874655
item